Καταργούν τα πνευματικά δικαιώματα – Βάζουν φόρο 1% ως 4% σε smartphones, TV, ταμπλέτες

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα που κατατέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, με τη διαδικασία του επείγοντος, από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πολλοί φορείς εξέφρασαν τις αντιθέσεις τους χθες, με τα άρθρα 51 και 55 να προκαλούν πλήθος τριβών και αντιπαραθέσεων, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση κατέθεσε αντιρρήσεις και ζήτησε τροποποιήσεις.

Παρά τις αντιδράσεις το νομοσχέδιο εγκρίθηκε αργά το απόγευμα κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί σε μία συνεδρίαση, με τη διαδικασία

του επείγοντος.

Επί της αρχής, ψήφισαν υπέρ ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ., επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χ.Α. και η Ενωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και το Ποτάμι.
Οσον αφορά στη διαδικασία και στις αντιδράσεις που προκαλεί το νομοσχέδιο, η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, διερωτήθηκε πώς ένα νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη διαβούλευση από το 2015 χρειάζεται τρεις υπουργούς και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να καταλήξει «μια κακογραμμένη νομοθετική κουρελού».

Χωρίς διαβούλευση

Η κ. Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι «οι Ελληνες δημιουργοί κινδυνεύουν με πτώχευση» και ότι η ευθύνη θα βαρύνει αυτή την κυβέρνηση. Επίσης η εισηγήτρια της Ν.Δ. στηλίτευσε την πρακτική της κυβέρνησης να φέρει και αυτό το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του επείγοντος, χωρίς να «περάσει» από τη διαδικασία της διαβούλευσης.

Το νομοσχέδιο δέχθηκε τα πυρά των κομμάτων περί εξυπηρέτησης συμφερόντων και αδυναμίας να δοθούν λύσεις στα θέματα που ταλανίζουν χρόνια τους δημιουργούς και περί φωτογραφικών ρυθμίσεων υπέρ της ΑΕΠΙ, ενώ η υπουργός επισήμανε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αυτή που ψήφισε τη ρύθμιση για την τοποθέτηση προσωρινού επιτρόπου στην ΑΕΠΙ για να βγουν όλα στο φως, «αυτά που όλοι επί δεκαετίες γνώριζαν αλλά δεν τα έθιγαν».

Το επίμαχο άρθρο

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στο τέλος της συζήτησης σχολίασε σχετικά με το πολύκροτο άρθρο 55 για τα δικαιώματα των συγγραφέων ότι ζήτησε τη σύγκλιση των δύο πλευρών, κάτι που έγινε εφικτό με αποτέλεσμα να διατηρηθεί ως έχει η παράγραφος 4 και να τροποποιηθεί η παράγραφος 3.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι οι λάτρεις της τεχνολογίας επίσης θα έχουν επιβάρυνση από το νέο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, καθώς προβλέπεται νέο χαράτσι για όσους πρόκειται να αγοράσουν κινητό τηλέφωνο ή tablet. Η εν λόγω διάταξη αφορά στην «εύλογη αμοιβή για ιδιωτική αναπαραγωγή», η οποία έχει μεν στόχο την απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων στους δημιουργούς, αλλά στην πράξη επιβαρύνει τους καταναλωτές. Η επιβάρυνση ισχύει ήδη για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά πλέον επεκτείνεται και στα smartphones και τα tablets. Η νέα επιβάρυνση σε κινητά και ταμπλέτες ανέρχεται σε 1% επί της λιανικής τιμής, ενώ για συσκευές ήχου και εικόνας ανεβαίνει στο 6%. Αντίστοιχη επιβάρυνση προβλέπεται για αποθηκευτικά μέσα (USB, flash μνήμες και σκληροί δίσκοι). Στους εκτυπωτές, τα scanners, τα φωτοτυπικά, αλλά και στο χαρτί(!) το χαράτσι φτάνει στο 4% της τιμής, ενώ στους υπολογιστές πέφτει σε 1% από 2%.

Αντίδραση «Μέτρον» για την ΑΕΠΙ

Ο Στάθης Δρογώσης εκπροσωπώντας το σωματείο Μέτρον σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έχει και θετικές και αρνητικές διατάξεις. «Οι αρνητικές είναι το άρθρο 51, το οποίο αν δεν αλλάξει ανοίγει την πόρτα να δημιουργηθούν δύο καινούργιες ΑΕΠΙ, ενώ το προηγούμενο σχέδιο του κ. Μπαλτά το απέτρεπε αυτό. Οι αρμοδιότητες του Εποπτικού Συμβουλίου της ΑΟΔ κατά τη γνώμη μας μπορούν να πέσουν στα δικαστήρια και με αυτό τον τρόπο να δημιουργηθεί πάλι χάος. Επίσης θεωρούμε ότι το παλιό άρθρο 45 περί υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, παρόλο που άλλαξε και η διαμεσολάβηση δεν είναι πια υποχρεωτική, παραμένει ένα προβληματικό άρθρο που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και προτείνουμε την οριστική του απόσυρση.

Ο νόμος δεν πρόκειται να λύσει το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την οικονομική αδυναμία της ΑΕΠΙ. Το Μέτρον εξακολουθεί να ζητάει το διάλογο όλων των σωματείων με το υπουργείο, τον ΟΠΙ, την ΑΕΠΙ και την επίτροπο, για να βρούμε άμεσα μια πλατφόρμα λύσεων διότι, αν δεν εξυγιανθεί ο οργανισμός και κλείσει απότομα, το ελληνικό τραγούδι θα κάνει χρόνια να ανακάμψει. Ημασταν πάντα υπέρ της διαπραγμάτευσης. Είναι πιο δύσκολο να χτίζεις και πολύ εύκολο να γκρεμίζεις και εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις διαρροές που προέρχονται από το Μαξίμου σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα κατά τις οποίες φαίνεται ειλημμένη η απόφαση περί πτώχευσης της ΑΕΠΙ».

Το Ελληνικό Φεστιβάλ

Εν τω μεταξύ, την ψήφιση της τροπολογίας σχετικά με τις λειτουργικές ρυθμίσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ αναμένει το Σωματείο Εργαζομένων του οργανισμού σήμερα Πέμπτη 13 Ιουλίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του, η τροπολογία κατατέθηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Η τροπολογία ρυθμίζει «την αναγνώριση και διόρθωση του θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο μπορεί το Ελληνικό Φεστιβάλ να λειτουργεί πλέον νόμιμα (δωδεκάωρη λειτουργία), την αναγνώριση των δεδουλευμένων υπερωριών όλων των εργαζομένων της φετινής διοργάνωσης από 1/1/2017 και την υποχρέωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την πληρωμή αυτών μέσα σε 30 ημέρες από την ψήφιση του νόμου». Τέλος, δίνεται η «δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου μέχρι την οριστική κατάρτιση του εσωτερικού Κανονισμού του Οργανισμού και την προκήρυξη των οργανικών θέσεων, με απώτατο χρονικό όριο αυτής της παράτασης την 31/12/2018».

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα