Καταποντίστηκε «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα»

Με μόλις 4% και τρεις έδρες στην Ευρωβουλή βρέθηκε «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» στην Ιταλία, παρά την επαναστατική γυμναστική και τις φωτογραφίσεις με τους πισινούς έξω που ζητούσαν να ψηφίσει ο κόσμος Αριστερά.

Στην Γερμανία το Die Linke, το κόμμα της Αριστεράς που είχε αγαπήσει τον Τσίπρα όσο κανένα, πήρε 7,5%, κάτω από τα προηγούμενα ποσοστά του.

Αλλά και στις υπόλοιπες χώρες τα αριστερά κόμματα πάτωσαν, εκτός φυσικά από την Ελλάδα

που μόνο… αριστερό κόμμα δεν λες τον ΣΥΡΙΖΑ όταν εκεί έχουν μαζευτεί τα δύο τρίτα του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή σε όλη την Ευρώπη τα κεντροδεξιά κυρίως κόμματα αλλά και οι Σοσιαλιστές άντεξαν. Έστω και με απώλειες, η Μέρκελ στη Γερμανία, το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία, το Σοσιαλδημοκρατικό και το Λαϊκό Κόμμα στην Πορτογαλία κλπ. είναι οι νικητές των ευρωεκλογών, χωρίς βέβαια να αναφερθούμε στο Ρέντσι στην Ιταλία που κατήγαγε μεγάλη νίκη.

Και τότε για ποια ανατροπή στην Ευρώπη μιλάει η Αριστερά; Για ποια αριστερή στροφή μιλάει ο Τσίπρας; Πέρα από κάποιο ασαφές μήνυμα που εστάλη στα κυβερνώντα κόμματα η ουσία είναι ότι η Ευρώπη έμεινε αυτή που ήταν. Ο Γιούνκερ θα είναι νέος πρόεδρος της ΕΕ αντικαθιστώντας τον Μπαρόζο και γενικώς κουμάντο θα κάνει η Μέρκελ και η παρέα της. Το αν έλαβε κάποιο μήνυμα και θα αλλάξει την σκληρή πολιτική λιτότητας θα το δούμε. Όμως, ο μεγάλος ηγέτης της Αριστεράς, Τσίπρας, απέτυχε παταγωδώς ότι κι αν λέει, ότι κι αν κάνει. Κι αν η Ελλάδα είναι το «γαλατικό χωριό» της Ευρώπης και έβγαλε πρώτο ένα «αριστερό» κόμμα, αυτό θα μπορούσε να είναι ακίνδυνο και παροδικό. Εδώ στην Γαλλία γίνεται σεισμός με τη Λεπέν και θα μας μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπές αριστερών προδιαγραφών;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα