«Γκάφα» (;) με την αποκάλυψη του ονόματος του σταθμάρχη της CIA στο Αφγανιστάν

Το όνομα του τοποτηρητή της CIA στο Αφγανιστάν έδωσε «κατά λάθος» στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος κατά τη δημοσιοποίηση της λίστας των αξιωματούχων που ο Μπαράκ Ομπάμα επρόκειτο να συναντήσει κατά την σύντομη παραμονή του στο Αφγανιστάν, στο ταξίδι – αστραπή που έκανε την Κυριακή. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post ο «σταθμάρχης» της CIA στην Καμπούλ κατονομάζεται

στη λίστα των επαφών στην βάση Μπαγκράμ σε ενημερωτικό υλικό που διανεμήθηκε σε περίπου 6.000 εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Όταν το λάθος έγινε αντιληπτό, ο Λευκός Οίκος διένειμε νέο ενημερωτικό υλικό, χωρίς το συγκεκριμένο όνομα στη λίστα των επαφών μετά και από επείγουσα εντολή των συνεργατών του Ομπάμα που εκτίμησαν ότι προφανώς ο συγκεκριμένος άνθρωπος και η οικογένειά του γίνονται στόχος με τον τρόπο αυτό. Αν και η πλειοψηφία των δυτικών ΜΜΕ δεν έχει αναφέρει το όνομα και δεν έχει προχωρήσει σε διαρροές, δεν είναι διόλου σαφές ότι αυτό σημαίνει ότι το όνομα δεν έφτασε και σε «λάθος χέρια».

Επισήμως ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε η CIA έχει κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για το γεγονός. Τα τελευταία χρόνια, τρεις αξιωματικοί της CIA στο Πακιστάν υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους στη χώρα όταν διέρρευσε το όνομά τους και τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή τους. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η CIA είχε μόνη της δώσει στη δημοσιότητα το όνομα της πράκτορά της Βάλερι Πλέιμ, το 2003 (όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, μετά από «άλλο ένα λάθος») προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο διπλωμάτη σύζυγό της ο οποίος ανοιχτά επέκρινε την απόφαση για αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Πηγές : Washington Post, reuters

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα