Καταλονία: Τοπικές εκλογές με την οικονομία στο επίκεντρο

Οι υποστηρικτές της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία κάνουν μια παρόμοια υπόθεση με εκείνη του στρατοπέδου υπέρ της παραμονής πριν από το περυσινό δημοψήφισμα του Brexit: δεν μπορείτε να αντέξετε τον κίνδυνο οποιουδήποτε περαιτέρω προβλήματος διαχωρισμού.

Το επιχείρημά τους εν όψει των τοπικών εκλογών της Πέμπτης -η ανεξαρτησία είναι κακή για τις επιχειρήσεις- αρχίζει με τον μακραίωνο ισχυρισμό των αυτονομιστών, ότι η Καταλονία θα ανθίσει μόλις

αποκολληθεί από την Ισπανία.Είναι ένα νέο και τολμηρό στοίχημα από τους υπερασπιστές της ενοποίησης, ότι, αν λειτουργήσει, θα αλλάξει την πολιτική δυναμική της βορειοανατολικής περιοχής.

Εν όψει των εκλογών, οι ενωτικοί εκμεταλλεύτηκαν κάθε αποδεικτικό στοιχείο -από τις απώλειες θέσεων εργασίας σε χιλιάδες επιχειρήσεις που απειλούσαν να μετακομίσουν στη Μαδρίτη- στις προσπάθειές τους να θέσουν την απειλή της οικονομικής αναταραχής στο επίκεντρο της εκστρατείας. Στόχος τους είναι να στερήσουν από τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας την τρέχουσα πλειοψηφία τους στο περιφερειακό κοινοβούλιο και να αποκατασταθεί η ομαλότητα μετά το χαοτικό δημοψήφισμα του Οκτωβρίου σχετικά με την απόσχιση και την μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από την Ισπανία.

Αυτό που διακυβεύεται πραγματικά, υποστηρίζουν οι ενωτικοί, είναι η συνεχιζόμενη ευημερία μιας περιοχής που αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της Ισπανίας και το ένα τέταρτο των εξαγωγών της. "Αυτό που αυτοί οι κύριοι προκάλεσαν στην Καταλονία είναι η θεσμική τρέλα, η οικονομική καταστροφή και η κοινωνική κατάρρευση", δήλωσε η Ινές Αριμάδας -ηγέτιδα στην Καταλονία του κεντρώου, φιλικού στις επιχειρήσεις Ciudadanos, το οποίο σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσειςθα έρθει πρώτο την Πέμπτη- σε μια τηλεοπτική συνέντευξη αυτή την εβδομάδα. "Όχι μόνο διώξατε τις επιχειρήσεις μακριά", κατηγόρησε τα αυτονομιστικά κόμματα που κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών κατά την τελευταία περιφερειακή ψηφοφορία το 2015, "αλλά αν παραμείνετε στην εξουσία, θα προκαλέσετε περισσότερη ζημιά". Ο ηγέτης των Καταλανών Σοσιαλιστών Μικέλ Ισέτα, ο οποίος προς το παρόν έρχεται τέταρτος στις δημοσκοπήσεις, ήταν ακόμη πιο ωμός: "Μην αρνείστε την πραγματικότητα - έχετε φτωχύνει τη χώρα".

Εν τω μεταξύ, η εκστρατεία των αυτονομιστών προσπαθεί να διατηρήσει την εστίαση στις κατηγορίες περί βιαιοπραγίας της ισπανικής αστυνομίας στα εκλογικά κέντρα την ημέρα του δημοψηφίσματος και την επακόλουθη φυλάκιση των ηγετών της καταλανικής κυβέρνησης υπέρ της ανεξαρτησίας. Περισσότερες από 3.000 εταιρείες - συμπεριλαμβανομένων έξι από τα επτά καταλανικά blue chips που περιλαμβάνονται στον δείκτη Ibex της Μαδρίτης - αναφέρουν ότι θα μεταφέρουν τα κεντρικά γραφεία τους από την περιοχή ως απάντηση στις αναταράξεις και έχουν ανακάμψει, ενώ οι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι μόνο 300 από αυτές τις επιχειρήσεις ολοκλήρωσαν πράγματι τις αιτήσεις τους στο εμπορικό μητρώο.

Ακόμα και όσες το έκαναν, "έχουν αλλάξει τη νομική τους έδρα, ενώ οι μονάδες παραγωγής και οι θέσεις εργασίας τους παραμένουν στην Καταλονία, ευτυχώς", δήλωσε ο Κάρλες Μουντό, πρώην περιφερειακός υπουργός της Καταλανικής Ρεπουμπλικανής Αριστεράς (ERC), που ήταν μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού υπέρ της ανεξαρτησίας και διέλυσε η Μαδρίτη επειδή κήρυξε μονομερώς ανεξαρτησία ενάντια στο ισπανικό σύνταγμα. Όταν ο τοπικός υποψήφιος του Μαριάνο Ραχόι, Ξαβιέρ Γκαρσί Αμπιόλ - ο οποίος έρχεται έκτος ή έβδομος στις δημοσκοπήσεις - ερωτήθηκε σε τηλεοπτική συζήτηση ποια θα είναι η πρώτη κίνηση των συντηρητικών στην απίθανη περίπτωση που θα κερδίσουν την περιφερειακή προεδρία, είπε ότι θα ζητήσει "απότις εταιρείες που έχουν φύγει, να επιστρέψουν ".

Εξουσία και οικονομία

Ο Τζοσέπ Ρουλ, πρώην περιφερειακός υπουργός που βρίσκεται στη λίστα του εκδιωγμένου προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζδεμόντ (ο οποίος διέφυγε στο Βέλγιο για να αποφύγει τη σύλληψη), υποστήριξε σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ ότι η συζήτηση για την ανεξαρτησία "δεν επηρεάζει την καταλανική οικονομία -ανάπτυξη κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια". "Αυτό που δημιούργησε μία έκτακτη κρίση είναι οι λυπηρές εικόνες της 1ης Οκτωβρίου", είπε, αναφερόμενος στα βίντεο των αστυνομικών που χτύπησαν άοπλους ψηφοφόρους στα καταλανικά εκλογικά κέντρα.

Αυτά τα επιχειρήματα δεν έχουν απήχηση στους ηγέτες των καταλανικών επιχειρήσεων.

Σε μια δημοσκόπηση 123 στελεχών επιχειρήσεων για την επιχειρηματική σχολή Esade, 80 τοις εκατό εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πολιτική κατάσταση, 44 τοις εκατό είπαν ότι είχαν χάσει τους πελάτες τους τους τελευταίους μήνες και το 46% δήλωσαν ότι είχαν βάλει τα επενδυτικά τους σχέδια σε αναμονή, περιμένοντας να δούνε τι θα συμβεί στην περιοχή. "Η κατάσταση είναι σοβαρή ... αλλά θα μπορούσε να γίνει ακόμα χειρότερη τους επόμενους μήνες, ανάλογα με την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης", δήλωσε ο Τζορντι Αμπεριχ, γενικός διευθυντής του επιχειρηματικού think tank Cercle d'Economia."Η μεγάλη πλειοψηφία του Καταλανικού επιχειρηματικού κόσμου είναι συνειδητοποιημένη ... ότι διακυβεύονται πολλά, ότι αυτό δεν είναι καθόλου αστείο".

"Ελπίζουμε ότι όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι η επιμονή σε αυτή τη στρατηγική θα αποδυναμώσει την Καταλονία", δήλωσε ο Σαλβαδόρ Γκιγιέρμο, οικονομικός διευθυντής του Foment del Treball, ενός μεγάλου καταλανικού επιχειρηματικού λόμπι. "Ενώ εμείς διαφωνούμε μεταξύ μας ... ο κόσμος δεν σταματά και άλλοι άνθρωποι αξιοποιούν τις ευκαιρίες".

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σαφές αν οι οικονομικές ανησυχίες θα επιδράσουν υπέρ της ενοποίησης όταν οι Καταλανοί πάνε στις κάλπες την Πέμπτη, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η μάχη θα είναι αμφίρροπη. "Ο βαθμός συναισθηματικής κινητοποίησης ορισμένων τομέων υπέρ της ανεξαρτησίας είναι τόσο υψηλός που θεωρούν ότι αυτό [ο οικονομικός αντίκτυπος] είναι δευτερεύον ζήτημα", δήλωσε ο Ενρίκ Ζουλιάνα, αναπληρωτής συντάκτης της ηγετικής καταλανικής εφημερίδας La Vanguardia.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ορισμένοι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας, αν και όχι η πλειοψηφία, μοιράζονται τις ανησυχίες των επιχειρηματικών ηγετών για την οικονομική αναταραχή και δείχνουν επίσης ότι ορισμένοι υπέρ της ενοποίησης επικρίνουν κάποιες από τις ενέργειες της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία. Ωστόσο, αυτές οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι η πλειοψηφία στις αλλαγές των ψήφων της τελευταίας στιγμής είναι πιθανό να λάβει χώρα μέσα στα αντίπαλα στρατόπεδα, και όχι να αλλάξουν τελείως στο επιχείρημα της ανεξαρτησίας και να βλάψουν την αντίθετη πλευρά.Το αποφασιστικό ερώτημα είναι λοιπόν το πόσο αποτελεσματικά κάθε στρατόπεδο μπορεί να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του και να πείσει τους ανθρώπους που απείχαν από τις προηγούμενες εκλογές να ψηφίσουν.

"Είμαστε μάρτυρες ενός διαλόγου κωφών", δήλωσε ο Ζοσέπ Ζοάν Μορέσο, καθηγητής του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra."Τα συναισθήματα και η πίστη έχουν ξεπεράσει τη λογική, ειδικά μεταξύ των υποστηρικτών της απόσχισης". "Έχουμε ουσιαστικά δύο μπλοκ από προσβεβλημένους ανθρώπους", υποστηρίζει ο Ζουλιάνα.Οι ενωτικοί τείνουν να θεωρούν την πίεση της ανεξαρτησίας ως απειλή για τα συμφέροντά τους - και για τις δουλειές τους- ενώ οι αυτονομιστές πιστεύουν ότι η κεντρική κυβέρνηση παρενέβη άδικα στις υποθέσεις της Καταλονίας.

Αυτές οι βαθιές διαιρέσεις, σε συνδυασμό με την ανένδοτη αντίθεση της υπόλοιπης χώρας και την υποστήριξη της Μαδρίτης από ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, σχολιάζει ο Αλμπεριχ, δείχνουν ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για να γίνει η Καταλονίαμια ανεξάρτητη χώρα. "Θεωρώ την καταλανική ανεξαρτησία ως πολύ δύσκολη, ή μάλλον πρακτικά αδύνατη, τα επόμενα χρόνια", είπε."Αυτό που αποφασίζουμε εδώ είναι εάν μπορούμε να επιστρέψουμε την κατάσταση σε ένα ορισμένο επίπεδο διακυβέρνησης και σταθερότητας ... ή εάν πρόκειται να 'κολλήσουμε' για τα επόμενα χρόνια".

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα