Καραμανλής: Δεν υφίσταται Μακεδονικό Έθνος

Σε ηχηρή παρέμβαση για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό προέβη ο Κώστας Καραμανλής σύμφωνα με την εφημερίδα Real News.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα, σε κεντρικό της θέμα, αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός διεμήνυσε, μέσω στενών συνεργατών του, πως «δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος» και «αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό».

Αναλυτικά

το άρθρο της εφημερίδας:

Του ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ

Τη στιγμή που η θέση που κατέθεσε στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, για το Σκοπιανό αποτελεί και σήμερα την εθνική θέση, ο Κώστας Καραμανλής αποστέλλει ηχηρά μηνύματα ενόψει των διαπραγματεύσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ, διαπραγματεύσεις που, όπως όλα δείχνουν, περνούν στην τελική τους φάση.

«Δεν υφίσταται μακεδόνικο έθνος και αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό», αναφέρει σε συνομιλητές του, σε μία παρέμβαση με ιδιαίτερη σημασία. Ο πρώην πρωθυπουργός άλλωστε, φέρεται να θεωρεί πως εφόσον δεν υπάρξει η παραδοχή ότι «δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος», ο αλυτρωτισμός της γειτονικής χώρας δεν μπορεί να εκλείψει, ανεξαρτήτως τυχόν θετικής για την Ελλάδα εξέλιξης στο θέμα του ονόματος.

Για την εθνική θέση «ναι στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις» στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στο Βουκουρέστι, ο Κ. Καραμανλής δέχθηκε μεγάλες πιέσεις αλλά και επιθέσεις. Λίγες εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο, η Αγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνήσει στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό και του άσκησε σφοδρή πίεση να μην επιμείνει στην άρνηση της Ελλάδας για την ένταξη των Σκοπίων στο NATO, εφόσον προηγουμένως δεν υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος. «Χρησιμοποιείς για τα Σκόπια την ακριβώς αντίθετη επιχειρηματολογία από όσα υποστηρίζετε για το Κυπριακό. Η Κύπρος θέλατε να μπει στην Ε.Ε. χωρίς να λυθεί το πρόβλημα. Για τα Σκόπια λέτε τα αντίθετα», είπε σε κάποια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος με αποτέλεσμα η συζήτηση να εκτροχιαστεί και στο εξής οι σχέσεις των δύο προσώπων να διέπονται από ψυχρό κλίμα.

Στο δείπνο που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου, ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους επιχειρηματολόγησε γιατί τα Σκόπια πρέπει να μπουν στο NATO. Την ελληνική θέση στήριξε πρωτίστως η Γαλλία, αλλά και άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, ενώ πέραν της Ουάσιγκτον, την αντίθεσή τους στη στάση της Ελλάδας εξέφρασαν η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία. Όταν ο τότε Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ επιχειρηματολόγησε υπέρ της ένταξης των Σκοπίων, ο Νικολά Σαρκοζί -που στήριξε ιδιαίτερα την Ελλάδα- γύρισε στον Κ. Καραμανλή, που καθόταν δύο θέσεις δίπλα του, έφερε το δάχτυλο του με μία χαρακτηριστική κίνηση στο μέτωπο του και του είπε: «Είδες; Αυτοί είναι οι φίλοι σας οι Τούρκοι, που μας πιέζετε κιόλας να τους βάλουμε στην Ε.Ε.»! Το γεγονός ότι δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση στο δείπνο των ηγετών, με την απειλή έκφρασης βέτο εκ μέρους της Ελλάδας απέτρεψε την είσοδο των Σκοπίων στο NATO, καθώς το θέμα δεν συζητήθηκε καν στη Σύνοδο Κορυφής. Ήταν ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που μία θερμή εισήγηση της Ουάσιγκτον δεν έγινε αποδεκτή, γεγονός που οδήγησε σε ψύχρανση των σχέσεων της κυβέρνησης Μπους με την Αθήνα και προσωπικά με τον Κ. Καραμανλή.

Το γεγονός ότι, λίγες μέρες μετά, ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Μόσχα για τη συμφωνία για τους αγωγούς φυσικού αερίου, κατέστησε ακόμα πιο αρνητικό το κλίμα στην Ουάσιγκτον για την κυβέρνηση Καραμανλή. «Σε παραδέχομαι για το βέτο που έβαλες στο NATO», είπε, σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον Κ. Καραμανλή σε αυτή τους τη συνάντηση στη Μόσχα. «Βέβαια, θα ήταν πιο ευχάριστο αν έβαζες βέτο και για την Ουκρανία και τη Γεωργία», συνέχισε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Είπαμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα, όχι και να διακυβεύσουμε τη συνοχή της Συμμαχίας», φέρεται να απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το τηλεγράφημα

Τις πιέσεις στην τότε ελληνική κυβέρνηση καταγράφει τηλεγράφημα του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντανιέλ Σπέκχαρντ, προς την Ουάσιγκτον που αποκαλύπτουν τα WikiLeaks και που φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα η Realnews. Ο Ντ. Σπέκχαρντ, μετά τις συναντήσεις που είχε με την Ντόρα Μπακογιάννη, τους συμβούλους της, αλλά και με τους διπλωματικούς συμβούλους του πρωθυπουργού, Αλέξανδρο Σάνδη, Κωνσταντίνο Μπίτσιο και Μαρίνα Σκορδέλη, περιέγραφε την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να υποκύψει στις πιέσεις των Αμερικανών.

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να αναγκάσουμε τη Μακεδονία, μία κυρίαρχη κυβέρνηση, να αλλάξει το συνταγματικό της όνομα, όπως η Αθήνα πιστεύει, ούτε να παροτρύνουμε τον πρωθυπουργό της χώρας να δεσμευτεί σε μία πολιτική αυτοκτονία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τηλεγράφημα, ενώ τονίζεται: «Δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η Ελλάδα έχει κάνει μία ανάλυση του κόστους και των ωφελειών που έχει για την Ελλάδα να εκπληρώσει το δικαίωμα της απειλής με βέτο, ούτε φαίνεται η Ελλάδα να έχει σκεφτεί το σενάριο για την "ημέρα μετά"».

«Οι προσπάθειές μας και τα επιχειρήματά μας δεν έχουν σημειώσει απολύτως κα μία πρόοδο. Ο Χαλαστάνης δεν έδωσε άλλη ουσιαστική απάντηση παρά να επαναλαμβάνει την ελληνική άποψη ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν απλώς να λύσουν αυτό το πρόβλημα δημιουργώντας το "σωστό μείγμα" πιέσεων και κινήτρων στα Σκόπια», επισημαίνεται στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς την Ουάσιγκτον. «Οι διπλωματικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού Καραμανλή ήταν περισσότερο γλαφυροί σης απαντήσεις τους αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Ο Σάνδης υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δεχθεί μόνο μία "καθολική λύση" και ότι οτιδήποτε άλλο από αυτό θα έριχνε την κυβέρνηση και θα ήταν πολιτική αυτοκτονία εκ μέρους Καραμανλή. Ο Σάνδης ο Μπίτσιος και η Σκορδέλη απέκλεισαν όλες τις προτάσεις που δεν θα απαιτούσαν αλλαγή στη συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Καραμανλής "είχε περάσει στο μισό", συμφωνώντας να δεχθεί ένα σύνθετο όνομα που να περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία". Ήταν κάθετοι, ο Καραμανλής είχε πάει όσο πιο μακριά μπορεί να πάει πολιτικά και δεν θα υπήρχε ελληνική κυβέρνηση για συνεργασία αν η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να αποδεχθεί κάτι περισσότερο από αυτό».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα