«Κανείς της Εξεταστικής δεν ξέρει πού είναι τα Τέμπη»

Οργή και απογοήτευση από τους συγγενείς των θυμάτων, όπως ο χαροκαμένος Νίκος Πλακιάς, που πενθεί τις δύο κόρες του και την ανιψιά του – «Δεν ισχύει αυτό που λένε ότι ο χρόνος γιατρεύει. Εμένα με κάνει χειρότερα. Βλέπεις έναν πατέρα που έχασε τρία παιδιά και είναι όρθιος. Εγώ… κλαψοτέτοιος δεν πρόκειται να γίνω. Εγώ εδώ είμαι, όρθιος»

Του Βασίλη Γαλούπη

Η κοινωνία δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες της τον πόνο και τη βαθιά απογοήτευση των αδικαίωτων συγγενών. Η στάση συγκάλυψης και ταυτόχρονα κοροϊδίας από την κυβέρνηση εδώ κι έναν χρόνο προκαλεί την αντίδραση όλων πια. Οι συγγενείς,

σχεδόν επί καθημερινής βάσης, βγάζουν κραυγές αγωνίας. Οι πολίτες ψάχνουν τρόπους για να ενισχύσουν τη φωνή τους. Είτε με υπογραφές στο ψήφισμα της Καρυστιανού είτε με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και αναρτήσεις στα social media.

Κάθε φορά που μιλούν οι συγγενείς, η κοινωνία ακούει, σιωπά, βουρκώνει και οργίζεται. Χθες ήταν ο χαροκαμένος Νίκος Πλακιάς, που φιλοξενήθηκε από τον ΑΝΤ1. Έχασε τα δίδυμα κορίτσια του και την ανιψιά του, κόρη του αδερφού του Δημήτρη Πλακιά. Δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από τα αποτελέσματα της Εξεταστικής Επιτροπής. Και μόνο αυτό αποτελεί μια μεγάλη ήττα για τη διαδικασία και το πολιτικό μας σύστημα. Ας μην αναρωτιούνται οι ηγεσίες των κομμάτων γιατί ο κόσμος χάνει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη του.

«Η Εξεταστική Επιτροπή ήταν αναμενόμενη, δεν μου λέει κάτι. Φταίει ο σταθμάρχης, οι δύο μηχανοδηγοί και εμείς που στείλαμε τα παιδιά μας. Το μόνο που κερδίσαμε είναι πως ο απλός κόσμος κατάλαβε πως οι 16 της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν άσχετοι. Κανείς από τους 16 δεν έχει πάει στα Τέμπη, δεν ξέρουν καν πού πέφτουν» είπε με θυμό κι απογοήτευση. Στη συνέχεια, αφού ρωτήθηκε εάν έχει συναντηθεί με τον Κώστα Καραμανλή, απάντησε: «Δεν έχω συναντήσει τον κ. Καραμανλή. Ποιόν να συναντήσω; Αυτόν που μας έλεγε ότι τα τρένα είναι ασφαλή;»

Ο Νίκος Πλακιάς έστρεψε τα βέλη του τόσο κατά της πολιτικής ηγεσίας όσο και κατά της Δικαιοσύνης: «Είναι δυνατόν εγώ σαν ελεύθερος επαγγελματίας να γνωρίζω περισσότερα από τους αρμοδίους; Θα ακολουθήσουν και άλλες μηνύσεις σε πολιτικά πρόσωπα». Στο τέλος της παρουσίας του στην εκπομπή «λύγισε», με τα λόγια του να συγκλονίζουν για το τι περνάει έναν χρόνο μετά τον θάνατο των κοριτσιών του: «Δεν ισχύει αυτό που λένε ότι ο χρόνος γιατρεύει. Εμένα με κάνει χειρότερα. Με γυρνάτε έναν χρόνο πριν. Βλέπεις έναν πατέρα που έχασε τρία παιδιά και είναι όρθιος. Εγώ… κλαψοτέτοιος δεν πρόκειται να γίνω. Εγώ εδώ είμαι, όρθιος» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Πλακιάς.

Την παραμονή της πρόσφατης μαύρης επετείου ο Δημήτρης και ο Νίκος Πλακιάς κάλεσαν μέσω ραδιοφωνικού σταθμού τον κόσμο στη συγκέντρωση στον σταθμό του ΟΣΕ στην Καλαμπάκα, αφού με αυτό τον τρόπο ήθελαν να τους ευχαριστήσουν όλους από κοντά για τη μεγάλη συμπαράσταση στο πένθος τους. «Ο κόσμος με την αγάπη του μας σήκωσε» έλεγε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης, τονίζοντας πως «όλοι οι μεγαλύτεροι χρωστάμε να φτιάξουμε μια καλύτερη χώρα για τα παιδιά». Ζήτησε απ’ όλους να βοηθήσουν για να αλλάξουν επιτέλους πράγματα, όπως να μην υπάρχει πολιτική ασυλία.

Στο μνημόσυνο ο Νίκος Πλακιάς είχε ραγίσει καρδιές: «Τα παιδιά μας χάθηκαν τόσο αναίτια. Τόσο άδικα. Πλέον ο πόνος μου δεν γίνεται δάκρυ. Γίνεται μίσος, οργή και θυμός. Μαζί μας βρίσκονται και τα αδέλφια, οι οικογένειες που ήρθαν από τον νομό, οι οικογένειες ανθρώπων που χάθηκαν. Αυτές είναι οι οικογένειές μας, αυτά είναι τα αδέλφια μας! Να είστε όλοι πάντα καλά και να θυμόσαστε: στη θέση αυτή μπορεί να ήταν ο καθένας σας! Να είστε πάντα δίπλα μας. Ευχαριστώ». «Χρύσα, Θώμη, Αναστασία, μου λείπετε! Αθάνατες!» φώναξε.

Πολλές φορές η κοινωνία μας «ξεχνά» τις μεγάλες τραγωδίες. Τις αφήνει σιγά σιγά πίσω και ξεθωριάζουν με τον χρόνο. Μόνο οι συγγενείς παραμένουν βυθισμένοι στη θλίψη τους για πάντα. Συχνά δίχως καν να δουν τη δικαιοσύνη να απονέμεται για να ησυχάσουν οι ψυχές τους και οι ψυχές των θυμάτων. Τούτη τη φορά, όμως, η κοινωνία δείχνει να παλεύει κι αυτή μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων. Να μην αφήνει τον χρόνο να κερδίσει την αλήθεια. Να μην μπαζωθούν οι ελπίδες μαζί με το τσιμέντωμα ενοχής που έκανε η κυβέρνηση στα Τέμπη για να καλύψει όλα τα σημάδια. Η απαίτηση για δικαιοσύνη γίνεται κάθε μέρα πιο δυνατή. Είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Ίσως να είναι και η πρώτη φορά που έναν χρόνο έπειτα από μια τραγωδία οι φωνές είναι πιο ισχυρές από την πρώτη εβδομάδα.

Αυτός ήταν, τελικά, και ο λανθασμένος υπολογισμός της κυβέρνησης, που πανικόβλητα αλλάζει αφηγήματα πάνω στην απελπισία της να ξεφύγει από τις ευθύνες της. Το Μαξίμου με τους επικοινωνιολόγους του πόνταρε ότι ειδικά μετά τις περσινές εκλογές τα Τέμπη θα μείνουν πίσω μας πια. Ότι δεν θα έχουν χώρο στον δημόσιο λόγο, ότι δεν θα απασχολούν ούτε τα, συνήθως υπνωτισμένα, ΜΜΕ.

Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Είναι μια μάχη που δίνεται για πρώτη φορά σε τέτοια διάρκεια και με αυτή την ένταση, γι’ αυτό κι έχουν αιφνιδιαστεί τόσο τα κυβερνητικά στελέχη. Είναι η μάχη ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που θέλει να κουκουλώσει, κοροϊδεύει με θράσος κι έβαλε ως αντίπαλο μια κοινωνία που, μαζί με τους συγγενείς, αποζητά την πλήρη διαλεύκανση. Από τον νικητή αυτής της αναμέτρησης ηθικής θα εξαρτηθούν πολλά.

The post «Κανείς της Εξεταστικής δεν ξέρει πού είναι τα Τέμπη» appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα