Η βία σκέπασε χώρα και λαό
Του Νίκου Γ. Μερτζάνη
«Βία είναι η χρησιμοποίηση σωματικής, υλικής και πνευματικής δύναμης, που αποβλέπει στην επιβολή της θέλησης ενός ατόμου σε ένα άλλο με εξαναγκασμό». Αυτός είναι ο ορισμός της βίας, που υπάρχει σε όλα τα ετυμολογικά λεξικά, και στη συνέχεια γίνεται η διάκριση για τις μορφές βίας. Θα ήταν αρκετό, στο συγκεκριμένο άρθρο, να παραθέσω μόνο ό,τι αναφέρεται στα λεξικά, με ένα ολιγόλεξο συμπέρασμα, ότι ζούμε σε μια κοινωνία όπου όλες οι μορφές βίας είναι σε πλήρη εξέλιξη και επηρεάζουν
Θα ξεκινήσω από ένα άλλο πρόσωπο της βίας. Θα αφήσω τη σωματική βία, την οποία όλοι μας μπορούμε να αναγνωρίσουμε, και θα σταθώ σε κάποια παραδείγματα της οικονομικής βίας – ένα πρόσωπο που όλοι «βλέπουμε» καθημερινά γύρω μας, αλλά αδυνατούμε να το κατατάξουμε σε μία από τις μορφές της.
Η άσκηση της οικονομικής βίας γίνεται «από τον χρηματοδότη στο άτομο που παίρνει αυτό το χρηματικό ποσό. Από τράπεζες προς επιχειρήσεις ή σε απλούς πολίτες. Μεταξύ κρατών. Από τους δυνατούς και ισχυρούς στους μικρούς και αδύναμους».
Όσον αφορά κάποια παραδείγματα οικονομικής βίας: «Οι πιέσεις των δανειστών για αποπληρωμή των δανείων. Οι απολύσεις και οικονομικές μειώσεις μισθών σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων. Η απειλή καταστροφής του πολιτισμού ενός έθνους από τους δανειστές του. Οι κατασχέσεις περιουσιακών αντικειμένων από τις τράπεζες».
Πολλοί από μας έχουμε βιώσει αυτού του είδους τις πιέσεις και δεν έχουμε αναγνωρίσει ότι όντως πρόκειται για άσκηση βίας. Όπως, με τον ίδιο τρόπο, προσπερνάμε τα Τέμπη και την υπόθεση της 12χρονης από τα Σεπόλια απλά ως θέματα της επικαιρότητας, τα οποία μας αφορούν τόσο όσο και η χρονική διάρκεια της είδησης. Κι όμως, είναι πρόσωπα της βίας και τα δύο.
Άτομα με δύναμη
Η υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών εμπίπτει στο γεγονός ότι άτομα με δύναμη -εν προκειμένω, η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Ν.Δ. στη Βουλή- προσπαθούν να επιβάλουν τη θέλησή τους στον ελληνικό λαό. Η θέλησή τους είναι απλή: να αποδοθεί ο θάνατος 57 ανθρώπων, Ελλήνων πολιτών, σε ανθρώπινο λάθος και να απομακρυνθούν οι ευθύνες που υπάρχουν σε υπουργούς και στους βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν για να υπάρξει αποτέλεσμα συγκάλυψης.
Θα μείνω στον ορισμό, γιατί είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι ο εξαναγκασμός έγκειται στο ότι οι αποφάσεις της πλειοψηφίας βγήκαν παραβιάζοντας την ίδια τη λογική, ώστε να υπάρξει το αποτέλεσμα της συγκάλυψης. Οι μάρτυρες που εξετάστηκαν και ενοχοποίησαν την κυβέρνηση αγνοήθηκαν από την πλειοψηφία, σε αντίθεση με όσους έμειναν πιστοί στο αφήγημα του ανθρώπινου λάθους, ώστε να επέλθει ο βιασμός της λογικής.
Στο δεύτερο γεγονός που έχει από χθες εξοργίσει την ελληνική κοινωνία, η βία είναι εξόφθαλμη στις πράξεις του ενόχου, όπως φανερή είναι και η βία απέναντι στην ίδια την κοινωνία. Το συμπέρασμα της εισαγγελέως, η οποία ζήτησε την ενοχή του 55χρονου «για διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανήλικο, αλλά χωρίς εξαναγκασμό και κερδοσκοπία, για διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται καθώς και για οπλοκατοχή», είναι μνημείο βίας. Είναι δυνατόν να θεωρεί οποιοσδήποτε ότι όλα αυτά που έπραξε η 12χρονη είχαν τη συναίνεσή της και να «καθαρίσει»;
Το άρθρο θα μπορούσε να συνεχιστεί με πάρα πολλά ακόμη πρόσωπα της βίας, τα οποία προσπερνάμε στην καθημερινότητά μας, αλλά αυτά τα δύο γεγονότα είναι αρκετά για να φωτίσουν το συμπέρασμα με το οποίο ξεκίνησα: ότι ζούμε σε μια κοινωνία όπου όλες οι μορφές βίας είναι σε πλήρη εξέλιξη και επηρεάζουν όλο τον ελληνικό λαό.
The post Η βία σκέπασε χώρα και λαό appeared first on antinews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Survivor 2024 – Spoiler 14/3: Αυτή είναι η παίκτρια που αποχωρεί
- Κασσελάκης: Συνόδευσε – μαζί με τη Φάρλι – τον Τάιλερ στο αεροδρόμιο πριν αναχωρήσει για Νέα Υόρκη
- Πτολεμαΐδα: Πώς μια «αγκαλιά» της «κόστισε» την χρυσή αλυσίδα που φορούσε στον λαιμό
- Ισχυρή καταιγίδα τώρα στην Αττική – Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας
- Προϊόντα εκτύπωσης και σάρωσης της Epson βραβεύονται με iF Des
- Μελάνια Τραμπ: Η σιωπηλή συμφωνία που έχει κάνει με τον σύζυγό της – Ποια είναι η προτεραιότητά της
- Τεχνητή νοημοσύνη: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο κ
- Διευθυντής Σχολείου "πιάστηκε" με πλαστό Μεταπτυχιακό
- Δεν θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη νδ ο φαήλος κρανιδιώτης
- Η βία σκέπασε χώρα και λαό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews

- Τελευταία Νέα Antinews
- Η βία σκέπασε χώρα και λαό
- Τα αδιέξοδα της πολιτικής λογικής και η τραγωδία των Τεμπών
- Το Σκοπιανό «από τα μέσα»
- Σταυροδρόμι αποφάσεων για τη βοήθεια στο Κίεβο
- Θα μπορέσει να απαλλαγεί από την «αρνητική αύρα» η Ευρώπη;
- Εκτίθενται ανεπανόρθωτα
- Ο άνθρωπος που «σόκαρε» Πορτογαλία και Βρυξέλλες
- Η πατρίς… αγνωμονούσα
- Η Πορτογαλία… δείχνει το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας
- Η ομορφιά δεν χρήζει ερμηνείας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Καιρίδης: «Η μετανάστευση για γίνεται με όρους και κανόνες»
- Ισχυρή καταιγίδα τώρα στην Αττική – Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας
- Μελάνια Τραμπ: Η σιωπηλή συμφωνία που έχει κάνει με τον σύζυγό της – Ποια είναι η προτεραιότητά της
- Τουρκία: «Δίνουμε έμφαση στη θετική ατζέντα με την Ελλάδα», αναφέρουν από το Υπουργείο Άμυνας
- Πασίγνωστος ηθοποιός μέλος της σπείρας που έκλεβε ΙΧ στην Αττική
- Σχολή Κτηνιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
- Κραυγή αγωνίας από 19χρονο Ισραηλινό που αφέθηκε ελεύθερος: «Ο κόσμος ξέχασε τους ομήρους της Χαμάς»
- Ντινοπούλου – Δημητρουλάκου σε επαγγελματικό αγώνα K1 στο OPEN Championship
- Ο Υποστράτηγος Απόστολος Τσουλουβής ο νέος διοικητής της IV ΜΠ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» – Διοίκησης Κέντρων (ΔΙΚΕ)