«Κανείς δεν θα πνίξει τη φωνή μας»

Η Θεσσαλία του Μπακαλάκου

Του Νίκου Γ. Μερτζάνη

Η καταστροφή της Θεσσαλίας είναι υποχρέωση όλων μας να μην ξεχαστεί. Να μην ξεχαστεί όχι μόνο από τους δημοσιογράφους, αλλά και από τους πολιτικούς. Από την κυβέρνηση. Θα περάσουν χρόνια για να κλείσουν οι πληγές, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να λειτουργήσει με σοβαρό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και όχι όπως το συνηθίζει, με όρους επικοινωνίας. Τα προβλήματα αυτή τη φορά δεν θα λυθούν ως διά μαγείας στις οθόνες των τηλεοράσεων, αλλά με δουλειά για να αναγεννηθεί ο Θεσσαλικός Κάμπος και να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους.

Είναι

πολλές οι προσωπικές ιστορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από την ημέρα που η καταιγίδα «Daniel» σάρωσε τη Θεσσαλία. Όλες είναι γεμάτες από τον πόνο και τον φόβο για την επόμενη μέρα.

«Πόνος και θλίψη»

Πολλά άρθρα γράφτηκαν και άλλα περισσότερα ελπίζω να γραφτούν, αλλά θα σταθώ σε ένα άρθρο το οποίο έγραψε ο Θωμάς Μπακαλάκος, ο μουσικοσυνθέτης που σχεδόν όλο το έργο του έχει ως έμπνευση τον Κάμπο και τους ανθρώπους του:

«Πόνος και θλίψη για τη μεγάλη συμφορά που βρήκε τη Θεσσαλία μου, τους συμπατριώτες μου, τους συγχωριανούς μου, τους συγγενείς μου και ολόκληρο τον θεσσαλικό λαό που έχασαν τα πάντα. Πόνος και θλίψη και για μένα, καθώς όλα σχεδόν τα έργα μου, τόσο στον χώρο της κλασικής μουσικής όσο και του λαϊκού τραγουδιού, τα εμπνεύστηκα από τη Θεσσαλία, την κοινωνία της και τον πολιτισμό της.

Τώρα τι να πω στην Καρδίτσα; Τι να πω στον Βόλο, στα Τρίκαλα και στη δύστυχη Λάρισα που αιώνες τώρα πλημμυρίζει καθώς συσσωρεύονται τα νερά ολόκληρης της Θεσσαλίας; Τι να πω στους Θεσσαλούς; Τη Θεσσαλία μας την πνίξαμε. Και που τα είπα με τα τραγούδια μου πριν δεκαετίες και που τα λέω και σήμερα με τα έργα μου κλασικής μουσικής, τι έγινε;

Αναφέρω ενδεικτικά τις πέντε μουσικές νουβέλες, έργα μουσικής δωματίου, της συλλογής “ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ”. Έργα απριόρι γραμμένα στην Ελληνική Μουσική Γλώσσα, την οποία οι κρατούντες στα μουσικά πράγματα στην πατρίδα μας την έχουν πνίξει εδώ και εκατόν πενήντα χρόνια. Εμπνεύστηκα τα έργα αυτά από πέντε καθιερωμένα δημοτικά τραγούδια. Αναφέρω τον κύκλο τραγουδιών “ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ” και το τραγούδι από τον κύκλο “ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ” με τον τίτλο “ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ”…

Αυτό που δεν κατάφερε ούτε ο Ξέρξης, ο οποίος για να τιμωρήσει τους αδούλωτους Έλληνες, να τους αποκόψει από τη μάνα τους τη Θεσσαλία, που ως αιώνια λεχώνα έθρεφε τα παιδιά της και την Ελλάδα μας, ο Ξέρξης που έμεινε να λέγεται ότι ήθελε με ένα τεράστιο έργο φραγή στην απορροή των υδάτων της Θεσσαλίας στο Αιγαίο να την πνίξει, γιατί ήξερε ότι έτσι θα γονατίσει και ολόκληρη η Ελλάδα, αυτό το πετύχαμε μόνοι μας πριν λίγες μέρες, από ανικανότητα σχεδιασμού και εκτέλεσης των κατάλληλων έργων απορροής.

Τη Θεσσαλία μας την πνίξαμε. Όμως το φρόνιμα των πληγωμένων Θεσσαλών, και των Ελλήνων γενικότερα, είναι υψηλό και κανείς δεν θα μπορέσει να το πλήξει θανάσιμα.

Θα σταθούμε πάλι στα πόδια μας και θα προχωρήσουμε.

Δεν τα κατάφεραν οι τσιφλικάδες, οι οποίοι πωλούσαν “προστασία” στους κολίγους. Δεν τα κατάφεραν ούτε οι διάφοροι δικτάτορες, καταπατητές και κατακτητές. Ο λαός δίκαια ξεσηκώθηκε και τους ξαπόστειλε από εκεί που ήρθαν. Δεν τα κατάφεραν και δεν θα τα καταφέρουν ούτε οι διάφοροι δημαγωγοί μέσω της πολιτικής ή της τέχνης ή και του συνδυασμού των. Κανείς δεν θα πνίξει τη φωνή μας». 

The post «Κανείς δεν θα πνίξει τη φωνή μας» appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα