Ήρθε η ώρα να χτίσουμε ένα κράτος με συνολικό σχεδιασμό

Του Μάριου Παναγιώτη Ευθυμιόπουλου* 

Φαίνεται πως περνάμε μια πραγματικά ιδιαίτερη πολιτική περίοδο, αναφερόμενοι στα πολλαπλά επίπεδα κρίσεων που αναδεικνύουν την ανάγκη στρατηγικής στόχευσης με πρακτικό και ολιστικό τρόπο και βάθος. Στην ανάγκη για ένα επιτελικό «πρακτικό» κράτος και όχι απλώς πολιτικό ή κομματικό.

Πιστεύεται πως φυσικές προκλήσεις θα εξαπλωθούν και θα πολλαπλασιαστούν. Η κλιματική αλλαγή είναι όλο και πιο επιθετική. Η μεταναστευτική μας πολιτική και η ενορχήστρωση ενός κράτους ασφάλειας είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία. Γιατί, εφόσον ένα κράτος είναι ασφαλές στο

σύνολό του εντός και εκτός (όπου αυτό χρειαστεί), τότε μπορούμε να μιλήσουμε πρακτικά για την πραγματική ανάπτυξη της χώρας και για μια οικονομία σταθερή και αναπτυξιακή ή με αναπτυξιακές «αρχές»: από την εκμετάλλευση φυσικών πόρων και πλουτοπαραγωγικών πηγών μέχρι και την αγροτική, βιομηχανική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας και σε όλους τους τομείς όπου έχουμε ανάγκη. Με καινοτομία και ουσία στην Παιδεία, στην Υγεία και στο κοινωνικό κράτος, μεταξύ άλλων. Καλούμαστε να είμαστε έτοιμοι να αντεπεξέλθουμε σε όλες τις προκλήσεις. Παρούσες και μελλοντικές προκλήσεις.

Στο σύνολο των άρθρων που έχουν γραφτεί έως σήμερα έχουμε στοιχειοθετήσει την ανάγκη για ένα πλήρες στρατηγικό πλάνο πολλαπλών επιπέδων και δράσεων και σε βάθος. Πρέπει να γίνει μια μελέτη ουσίας. Που να αντιστοιχεί και σε πολιτικές προοπτικές εξέλιξης σε πολλά υπουργεία. Από Εξωτερικών και Άμυνας, μέχρι του Πολίτη και του Περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, την ανάγκη ενορχήστρωσης και την ανάγκη για κοινωνικό πραγματικό κράτος και κράτος δικαίου σε όλα τα επίπεδα, καθώς και κράτος τεχνολογίας.

Στην ουσία, ζητάμε ένα κράτος που να είναι λιτό και απλό. Να είναι συνδυαστικό σε όλα τα επίπεδα. Να προστατεύει και να αναπτύσσει ευκαιρίες. Να συμφέρει οικονομικά και να είναι φοροβοηθητικό. Άρα πρέπει να αδράξουμε όλες τις ευκαιρίες και να συνεργαστούμε με ανθρώπινο δυναμικό μέσω ουσιαστικής καινοτομίας. Πρέπει να απολαμβάνουμε άμεσων αποφάσεων και δικαστικών αποφάσεων στο υψηλότερο επίπεδο, σε περίπτωση νομικών θεμάτων που προκύψουν.

Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε κεφάλαιο και πλούτο. Γιατί ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Και δεν παίζουμε ρόλο ακόμη. Παρέχουμε μόνο υπηρεσίες και χρήση. Με απλούστευση διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα και όλες τις διοικητικές πρακτικές και να είμαστε πάντα κοντά στον πολίτη εντός της χώρας και εκτός.

Ας θέσουμε στόχους, εθνικούς και διεθνείς. Ας ενισχυθούν οι πρεσβείες μας και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνονται και σε πρεσβείες για τους Έλληνες του εξωτερικού και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με τη χρήση της τεχνολογίας.

Ενισχύοντας κατά πολύ την πραγματική καινοτομία στην καθημερινότητά μας. Με την τεχνολογία να αποτελεί ταυτότητα καινοτομίας και κεντρικό φορέα λειτουργίας του κράτους και βεβαίως να είναι ασφαλές σε όλα τα επίπεδα.

Ήρθε η ώρα να χτίσουμε ένα κράτος με συνολικό σχεδιασμό. Να χτίσουμε τα πάντα από την αρχή. Με νέες υποδομές που να ερμηνεύουν και να αναδεικνύουν το μέλλον. Να γίνουμε πρωτεργάτες στο κοινωνικό σύνολο και στην παγκόσμια κοινότητα όπου ζούμε.

Όπως είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, είναι «εθνικός μονόδρομος» να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας.

Συμφωνώ. Είναι μονόδρομος να το κάνουμε όμως σωστά και πρακτικά. Με όραμα και με κατανόηση του ελληνικού λαού, ο οποίος καλείται να κάνει πάντα αλλαγές και θυσίες.

*Αναπληρωτής καθηγητής ∆ιεθνούς Στρατηγικής και Ασφάλειας, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και ∆ιεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, πρόεδρος του Strategy International (SI) Ltd

The post Ήρθε η ώρα να χτίσουμε ένα κράτος με συνολικό σχεδιασμό appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ήρθε,irthe