Καυτοί φάκελοι για Στουρνάρα, Κυριάκο και Αδωνι

08:36 2/7/2013 - Πηγή: Antinews

Το πρώτο μούδιασμα από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα πήραν δύο… πρωτάρηδες και ο συνηθισμένος στις φουρτούνες, Γ. Στουρνάρας. Οι κ. Α. Γεωργιάδης και Κυρ. Μητσοτάκης, πήραν την κρυάδα αφού οι τροικανοί αποδεικνύονται σκληροί διαπραγματευτές. Τίποτε δεν έκλεισε με την πρώτη και όλα τα μέτωπα μένουν ανοικτά, εκτός ίσως από το χαράτσι της ΔΕΗ το οποίο θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις το 2013 αντί για τέσσερις που ήθελε η τρόικα.

Στη συνάντηση με τους κ. Στουρνάρα και Μαυραγάνη, οι τροικανοί ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και εμφανίστηκαν δύσπιστοι για το πώς θα μπορούσαν να εισπραχθούν τα έσοδα που προβλέπονται χωρίς την εμπλοκή της ΔΕΗ. Η τρόικα δεν απάντησε ούτε αρνητικά, ούτε θετικά στο σχέδιο της κυβέρνησης ενώ δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα ανακοινωθεί και θα αφορά την παρακράτηση φόρου και την προκαταβολή φυσικών προσώπων.

Το μεγάλο αγκάθι είναι ασφαλώς η δημοσιονομική τρύπα των 2 δις ευρώ και πάνω που οφείλεται στην υστέρηση των εσόδων και στον ΕΟΠΥΥ. Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε προτάσεις στην τρόικα οι οποίες μελετώνται. Όπως όλα δείχνουν η διαπραγμάτευση με την τρόικα δε θα κλείσει μέσα στη βδομάδα και θα πάρει και από την άλλη.

Δύσκολος ήταν και ο ρόλος του Κ. Μητσοτάκη ο οποίος δέχθηκε για πρώτη φορά την τρόικα για να συζητήσουν για την κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων αλλά και για τις απολύσεις. Το πρώτο τετ α τετ δεν στέφθηκε με επιτυχία και συμφωνία. Για δημιουργική συζήτηση έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκλεισε ραντεβού για την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι τα καυτά θέματα είναι η απόλυση 4.000 και η κινητικότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του χρόνου. Τα επιχειρήματα της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι, όσον αφορά τις απολύσεις, ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ έχουν ήδη διασφαλισθεί οι 2.656 απολύσεις και υπολείπονται άλλες 1.400 έως το τέλος του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα και τη δέσμευση της κυβέρνησης για 12.500 υπαλλήλους σε κινητικότητα έως τα τέλη Ιουνίου και άλλους 12.500 έως το τέλος του χρόνου, ο κ. Μητσοτάκης ζητάει να υπάρξει παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να απολυθούν οι υπάλληλοι, αλλά να αξιοποιηθούν σε υπάρχοντα κενά στη δημόσια διοίκηση.

Θερμή θα είναι η Τρίτη κυρίως για τον Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος πρέπει να πείσει την τρόικα για τα μέτρα που σκέφτεται να πάρει για τον ΕΟΠΥΥ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας θα τους προτείνει δύο μέτρα για να μειωθούν οι δαπάνες. Το πρώτο είναι νέα μείωση στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων και το δεύτερο θα είναι το «κούρεμα» των δαπανών του ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας. Όταν δηλαδή ξεφεύγει ο προϋπολογισμός την υπέρβαση θα την πληρώνουν διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά ιατρεία κ.λπ. Δε αποκλείεται δε να πέσει στο τραπέζι και λουκέτο σε κάποια νοσοκομεία που σήμερα είναι σχεδόν… άδεια.

Κρίσιμο θα είναι και το ραντεβού με τον Γ. Βρούτση καθώς ακούγονται ήδη φήμες για μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ και θέμα κατώτατου μισθού.

Την επόμενη εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα οι τροικανοί θα περάσουν την πόρτα του Μαξίμου για την τελική συμφωνία ή την επικύρωση του αδιεξόδου. Αν υπάρξει αδιέξοδο τότε κινδυνεύει η ομαλή εκταμίευση της δόσης των 8,1 δις ευρώ.

Τη ίδια στιγμή το ΔΝΤ απειλεί με αποχώρηση από την τρόικα σε περίπτωση που δε βρεθεί συμβιβαστική λύση και δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Ιούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews