«Το καινούριο σπίτι» του Κάρλο Γκολντόνι στο studio Μαυρομιχάλη

Το δεύτερο έτος του εργαστηρίου υποκριτικής που λειτουργεί στο studio Μαυρομιχάλη παρουσιάζει τη δουλειά του και ανεβάζει

ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΠΙΤΙ

του Κάρλο Γκολντόνι

στις 1-2- 3- 4- 5 και 12-13-14 Ιουλίου 2013

στο studio Μαυρομιχάλη

Το Καιρνούργιο σπίτι, γραμμένο το 1760, ανήκει στα έργα της ωριμότητας του Γκολντόνι. Ο ίδιος μάλιστα το ξεχωρίζει ανάμεσα στις περίπου εκατόν είκοσι τέσσερις άλλες κωμωδίες που έγραψε, όχι τόσο για τη φήμη

που του εξασφάλισε όσο για την απλότητα στη δομή, την αφήγηση και τη δράση, και κυρίως για την αληθοφάνεια του μύθου και τη ρεαλιστική αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας στη Βενετία της εποχής. Πράγματι, μέσα από τη διεισδυτική παρατηρητικότητα και την εύστοχη κριτική του Γκολντόνι, περιγράφονται γλαφυρά οι χαρακτήρες και οι συμπεριφορές τής τότε ανερχόμενης αστικής τάξης. Η σύγκρουση ανάμεσα στη συμβατικότητα και τις προσωπικές αλήθειες και επιθυμίες των χαρακτήρων είναι παρούσα διαρκώς.

Η κυριαρχία του χρήματος και η αγωνία της κοινωνικής ανόδου αποτελούν τα βασικά θέματα του έργου. Ο εγκλωβισμός στο κοινωνικό μοντέλο του φαίνεσθαι, με την ανωριμότητα και την κακή διαχείριση, οδηγούν στη «χρεωκοπία», κατάσταση που για τους ήρωες του έργου επιβάλλει αδιαπραγμάτευτα νέους όρους ζωής, με ή χωρίς τη συναίνεση ή τη θέλησή τους.

Στην Ελλάδα το έργο ανέβηκε την θεατρική περίοδο 1986 -87 από το θεατρικό οργανισμό «Εποχή» σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου και την περίοδο 1993-94 από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Η παρουσίαση του έργου αυτή την περίοδο, καθιστά την υπόθεσή του πιο επίκαιρη παρά ποτέ.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα Κάρλο Γκολντόνι:

Ο Ιταλός δραματουργός Κάρλο Γκολντόνι (Βενετία, 25 Φεβρουαρίου 1707 – Παρίσι, 6 Φεβρουαρίου 1793), δημιουργός της «κωμωδίας χαρακτήρων», θεωρείται ο θεμελιωτής της ιταλικής ρεαλιστικής κωμωδίας.

Στο ιταλικό θέατρο εμφανίστηκε με την τραγωδία Amalasunta, το 1733. Σύντομα στράφηκε στην κωμωδία, όπου και αναδείχθηκε το ταλέντο του. Το 1738 παρουσίασε την πρώτη του κωμωδία, με τίτλο L’uomo di mondo. Ακολούθησαν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του, στα οποία διαφαίνεται το ιδιαίτερο στυλ γραφής του. Εμπνευσμένος από τους ζωντανούς χαρακτήρες του Μολιέρου, αντικατέστησε τους τυποποιημένους χαρακτήρες της παρηκμασμένης ήδη τότε Commedia dell’arte (Αρλεκίνος, Πανταλόνε, Ντοτόρος κ.ά.) και τις μάσκες με περισσότερο ρεαλιστικούς και ολοκληρωμένους χαρακτήρες, καθώς και τον αυτοσχεδιασμό με την πλοκή. Γενικότερα, έστρεψε το μυθογραφικό ενδιαφέρον στην καθημερινότητα της εποχής του και, πλάθοντας ήρωες ζωντανούς απρόβλεπτους και διασκεδαστικούς, απεικόνισε τις συνήθειες, τους χαρακτήρες, τις αξίες και τις συγκρούσεις της μεσαίας τάξης της Βενετίας.

Για τις καινοτομίες του επικρίθηκε σφοδρά από τους ομότεχνούς του. Το 1762, εξαιτίας της διαμάχης του με τον προσκολλημένο στις συμβάσεις της commedia dell’arte διάσημο δραματουργό Carlo Gozzi, ο Γκολντόνι μετακόμισε στο Παρίσι, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του. Ανέλαβε τη διεύθυνση της Comédie-Italienne στο Παρίσι και στο εξής, γράφοντας τα έργα του στα γαλλικά, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γαλλία, γεγονός που του εξασφάλισε τιμητική σύνταξη από τον Λουδοβίκο ΙΣΤ΄. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση η σύνταξη καταργήθηκε και τελικά ο Γκολντόνι πέθανε στην απόλυτη ανέχεια.

Τα έργα που γράφτηκαν όσο ο Γκολντόνι βρισκόταν στην Ιταλία δεν έχουν θρησκευτικό ή εκκλησιαστικό θέμα ούτε εκφράζουν σκέψεις για το θάνατο ή τη μετάνοια, κάτι που προκαλεί εντύπωση λόγω της αυστηρής καθολικής ανατροφής του Γκολντόνι. Μετά τη μετοίκησή του στη Γαλλία, τα έργα του απέκτησαν έντονο αντι-εκκλησιαστικό τόνο και συχνά σατίριζαν την υποκρισία των μοναχών και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Γκολντόνι ενδιαφερόταν για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη φιλοσοφία, το κίνημα του Ουμανισμού, ενώ ασκούσε κριτική στην αλαζονεία, την αδιαλλαξία και την κατάχρηση της εξουσίας. Συχνά σατίριζε τους υπερόπτες ευγενείς αλλά και τους φτωχούς που δεν είχαν τιμιότητα και αξιοπρέπεια. Στον ελληνικό χώρο, τα έργα του Γκολντόνι γνώρισαν μεγάλη επιτυχία από τα πρώτα χρόνια της σύστασης του ελληνικού κράτους, χάρη στις μεταφράσεις του Ιωάννη Καρατζά. Πολύ γνωστά έργα του που έχουν έκτοτε πολλαπλώς μεταφραστεί και παιχτεί στην ελληνική σκηνή είναι Οι Αγροίκοι, Υπηρέτης των Δύο Αφεντάδων, Η Λοκαντιέρα, Καβγάδες στην Κιότζια, Η τριλογία του παραθερισμού, To τέλος του καρναβαλιού, Η βεντάλια, Οι δίδυμοι της Βενετίας, Το καφενείο.

Λίγα λόγια για τo εργαστήριο υποκριτικής:

Λειτουργεί στο studio Μαυρομιχάλη για τέταρτη συνεχή χρονιά. Το πρώτο έτος του εργαστηρίου παρακολουθούν ερασιτέχνες που αγαπούν το θέατρο και θέλουν να γνωρίσουν τις διεργασίες και τις λειτουργίες του από κοντά. Μέσα από θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, ασκήσεις σωματικής έκφρασης και επικοινωνίας, αναλύσεις θεατρικών έργων και ρόλων, το τέλος του εργαστηρίου καταλήγει σε παράσταση ανοικτή για το κοινό.

Το δεύτερο έτος παρακολουθούν οι ερασιτέχνες που συνεχίζουν από τις προηγούμενες χρονιές, από κοινού με φοιτητές και αποφοίτους της Δραματικής Σχολής «Διομήδης Φωτιάδης». Το εγχείρημα αποσκοπεί στη συνάντηση των ανθρώπων που ασχολούνται με το θέατρο ερασιτεχνικά και επαγγελματικά και στην αντιμετώπισή του ως φαινομένου διαρκώς εξελισσόμενου που προϋποθέτει συνέπεια και διαρκή δουλειά, η οποία καταλήγει επίσης σε ανοικτή παρουσίαση.

Υπεύθυνος εργαστηρίου : Φώτης Μακρής
Διάρκεια Εργαστηρίου : Οκτώβριος 2012 – Ιούνιος 2013

Οι συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Βοηθός σκηνοθέτη : Ρένα Κουμπαρούλη
Σκηνικά – κοστούμια : Διονύσης Μανουσάκης
Βοηθός σκηνογράφου : Ηρώ Παπακώστα
Μουσική επιμέλεια : Βασίλης Καρατζάς, Νίνα Λαμπριανίδη
Φωτισμοί : Στέφανος Κοπανάκης

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) :

ΣΓΚΟΥΑΛΝΤΟ : Νίκος Αργυριάδης
ΛΟΥΤΣΕΤΑ : Πόπη Σπεντζούρη, Ρένα Κουμπαρούλη
ΑΝΤΖΟΛΕΤΟ : Χρήστος Πανώρας
ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ : Βασίλης Καρατζάς
ΜΕΝΕΓΚΙΝΑ : Νατάσα Κορέντη, Σοφία Κοντογιάννη
ΚΑΙΚΙΛΙΑ: Ελίνα Βλαχοκώστα, Θάλεια Παπαδοπούλου
ΚΟΜΗΣ: Θάνος Γιαννόπουλος
ΚΕΚΚΑ: Χρύσα Τζαγκαρουλάκη, Ελένη Θεοφίλου
ΡΟΖΙΝΑ : Μαρία Τσατσάκη , Μαρία Κατσούλη
ΛΟΡΕΝΤΣΙΝΟ : Θάνος Γιαννόπουλος
ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟΣ : Βασίλης Καρατζάς
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ : Νίκος Αργυριάδης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Δευτέρα 1, Τρίτη 2, Τετάρτη 3, Πέμπτη 4, Παρασκευή 5, και Παρασκευή 12, Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Ιουλίου 2013 ώρα 9.00 μ.μ. στο Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο του θεάτρου 210-6453330.

Keywords
Τυχαία Θέματα