Καμπούλ: Το φιάσκο της «εκκένωσης» των Αφγανών μεταφραστών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Ολιγωρία και προχειρότητα, επέδειξαν, ως όλα δείχνουν, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές για τον απεγκλωβισμό από την χώρα Αφγανών παλαιών συνεργατών της ελληνικής δύναμης που βρισκόταν εκεί έως το 2013 στο πλαίσιο της αποστολής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες για την «εκκένωσή» τους συνεχίζονται, αφού οι δύο Αφγανοί παλιοί διερμηνείς και τα μέλη των οικογενειών τους, συνολικά 8-10 άτομα, φέρονται να βρίσκονται μαζί με δεκάδες

άλλους Αφγανούς, σε ομάδα της ΕΕ που επιχειρεί να τους βγάλει εκτός Αφγανιστάν.

Ωστόσο, η κατάσταση στην Καμπούλ έχει χειροτερεύσει, ειδικά μετά τις χτεσινές βομβιστικές επιθέσεις γύρω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών Αμερικανικών στρατιωτικών και ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού Αφγανών.

Μπαλάκι ευθυνών

Πάντως, από τα έως τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά κινήθηκε με ιδιαίτερα σημαντική καθυστέρηση στην «επιχείρηση» εκκένωσης των μέχρι προ ετών Αφγανών συνεργατών της.

Αν και, αμέσως μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, στο μέσον του Αυγούστου, η Αθήνα «σήκωσε» επικοινωνιακά σε υπερθετικό βαθμό τις προσπάθειες που η ίδια ισχυριζόταν ότι έκανε για να απεγκλωβίσει τους Αφγανούς και τις οικογένειές τους, όλα δείχνουν ότι επέδειξε επικίνδυνη ολιγωρία.

Τώρα, ενόψει του διαφαινόμενου κινδύνου να ναυαγήσει αυτή η προσπάθεια, η ομαλή διεξαγωγή της οποίας επαφίεται πλέον στις συνεννοήσεις της ΕΕ με τους Ταλιμπάν, ορισμένοι «κύκλοι» στην Αθήνα επιχειρούν να μετατοπίσουν τις ευθύνες και να τις ρίξουν -στην προκειμένη περίπτωση- στον τελευταίο τροχό της αμάξης, τον Έλληνα πρέσβη στο -γειτονικό στο Αφγανιστάν- Πακιστάν. Ως γνωστόν, η Ελλάδα δεν διέθετε πρεσβεία στο Αφγανιστάν.

Η κινητοποίηση για την αποχώρηση

Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση Μπάϊντεν για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έγινε στις 8 Ιουλίου 2021. Οι προθέσεις - αποφάσεις της αμερικανικής ηγεσίας γι' αυτό, όμως, ήταν ήδη γνωστές από τον Απρίλιο του 2021.

Το χάος που επικράτησε με την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, σε σημείο πολλοί να κάνουν λόγο για «νέα Σαϊγκόν», καθώς και ότι οι ΗΠΑ και άλλες Δυτικές δυνάμεις ήθελαν να αφήσουν πίσω τους έως χτες Αφγανούς συνεργάτες τους, άφησε άναυδη την διεθνή κοινή γνώμη, ενώ προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ήδη από τον Ιούλιο του 2021, υπήρχαν δυνάμεις, όπως η Γαλλία, η οποία προετοιμαζόταν γι' αυτό. Όπως είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, Καθημερινή, ο βετεράνος Γάλλος αναλυτής, Φρανσουά Εομπούρ, ο οποίος επέκρινε σφόδρα τις αμερικανικές τακτικές, «οι Γάλλοι απηύθυναν ένα ηχηρό κάλεσμα προς τους πολίτες τους να αποχωρήσουν από τη χώρα ήδη στα μέσα Ιουλίου και οι περισσότεροι το έκαναν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης, ήδη, προτού μπουν οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ, η Γαλλία είχε βγάλει εκτός της χώρας εκατοντάδες Γάλλους και Αφγανούς συνεργάτες της.


Αθήνα: Εντολές με ... χρονοκαθυστέρηση

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ, μέχρι προ ημερών είχαν εκκενωθεί από το αεροδρόμιο της Καμπούλ άνω των 70.000 ατόμων. Άγνωστο είναι με ποιόν τρόπο θα συνεχιστούν οι εκκενώσεις, μετά τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις.

Εκκενώσεις πάντως, που δεν φαίνεται να επιθυμούν οι Ταλιμπάν. Ιδιαίτερα δεν θέλουν την «αιμορραγία» καταρτισμένων Αφγανών ειδικών στο εξωτερικό.

Αν και η Ελλάδα δεν είχε να ανησυχεί παρά μόλις για 10-15 άτομα, ακόμη παραμένει άγνωστο αν οι εναπομείναντες θα τα καταφέρουν να φύγουν ή όχι. Κι' όλα αυτά, τη στιγμή που άλλες χώρες εκκενώνουν χιλιάδες άτομα καθημερινά.

Άκρως εντυπωσιακό που γεννά εύλογα ερωτηματικά είναι ότι, ενώ οι Ταλιμπάν είχαν μπει στην Καμπούλ ήδη από το μέσον Αυγούστου, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έδωσε εντολή στον Έλληνα πρέσβη στο Πακιστάν να μεταβεί, από την Ελλάδα όπου βρισκόταν στην Καμπούλ, «υπό τον όρο ότι οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέπουν», μόλις στις 24 Αυγούστου.

Δηλαδή, περί τις δέκα ημέρες αργότερα. Κι' αυτό ενώ ήδη τότε, στο αεροδρόμιο επικρατούσε πανζουρλισμός.

Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Παρα ταύτα, την αμέσως επόμενη ημέρα, ο πρέσβης, Ανδρέας Παπασταύρου, μετέβη στην Καμπούλ. Μια αποστολή που εξαρχής ήταν άκρως αμφίβολο εάν θα ήταν επιτυχής υπό τις παρούσες συγκυρίες. Εξάλλου, χτες, μια ημέρα αργότερα, έγιναν οι βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με εκατόμβη θυμάτων.

Κατά πληροφορίες, όμως, ενώ ο Έλληνας πρέσβης βρισκόταν στο αεροδρόμιο, οι Αφγανοί μεταφραστές με τις οικογένειές τους, αδυνατούσαν να φτάσουν εκεί, διότι τους σταμάτησαν πολύ πριν προσεγγίσουν το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι Αφγανοί, περί τα εκατό άτομα που ήθελε η ΕΕ να απεγκλωβίσει, ήταν στιβαγμένοι σε ένα λεωφορείο, το οποίο είχε ξεκινήσει από προκαθορισμένο σημείο στην Καμπούλ για το αεροδρόμιο.

Πέρασαν τον πρώτο έλεγχο των Ταλιμπάν με επιτυχία. Στον δεύτερο έλεγχο, πριν το αεροδρόμιο, οι Ταλιμπάν τους έδιωξαν. Έτσι δεν έφτασαν στην είσοδο του αεροδρομίου, όπου βρίσκονται οι Αμερικανοί και ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες.

Ο πρέσβης φέρεται να περίμενε στο αεροδρόμιο για πάνω από δέκα ώρες, ευρισκόμενος σε συνεννοήσεις με τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους που διαχειρίζονται το θέμα της εκκένωσης, και έφυγε με το τελευταίο βραδινό αεροπλάνο μαζί με τους Ολλανδό και Βέλγο ομολόγους του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε να παραμείνει εκεί το βράδυ, αλλά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) του είπε ότι δεν εγγυάται την ασφάλεια του και ότι εάν μείνει δεν ξέρει πότε θα μπορέσει να τον φυγαδεύσει.

Σοβαρά ερωτηματικά

Εν τέλει, στην περίπτωση που όλα πάνε καλά με τον απεγκλωβισμό των Αφγανών μεταφραστών, τα εύσημα θα αποσπάσουν οι «αρμόδιοι» στην Αθήνα. Εάν όχι, τότε οι ευθύνες θα επιρριφθούν στον αποδιοπομπαίο τράγο, τον Έλληνα πρέσβη.

Ήδη, πάντως, αναφέρεται ότι είναι έτοιμο το ονομαζόμενο «πρωθυπουργικό αεροσκάφος» να τους παραλάβει, εφόσον η περιπέτεια έχει αίσιο τέλος.

Όλα αυτά, όμως, προκαλούν εύλογα και σοβαρά ερωτηματικά ως προς την προχειρότητα με την οποία διεξάγεται αυτή η «επιχείρηση».

Αδιευκρίνιστο παραμένει έως τώρα εάν οι ηγεσίες του υπουργείου Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων αναζήτησαν εγκαίρως, όταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις των Αμερικανών για απόσυρση από το Αφγανιστάν, τους μεταφραστές. Εάν επίσης εγκαίρως ενημέρωσαν για το θέμα το υπουργείο Εξωτερικών.

Κύκλοι του τελευταίου φέρονται να υποστηρίζουν ότι ειδικά για κάποιους εκ των μεταφραστών, το υπουργείο δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση, ούτε και ήξερε που να τους αναζητήσει. Εάν ισχύουν όλα αυτά, πρόκειται για ένα πρωτοφανές αλαλούμ.

Προσθέτουν, δε, ότι η ελληνική δύναμη έχει αποχωρήσει από το Αφγανιστάν από το 2013, και, ως εκ τούτου, το όποιο ενδιαφέρον για τους Αφγανούς που είχαν μείνει εδώ και τόσα χρόνια πίσω έπρεπε να έχει επιδειχθεί εγκαίρως από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τρεις (!) «απεγκλωβισμοί»

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, αμέσως μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, η Αθήνα έστειλε μηνύματα προς πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες πραγματοποιούσαν πτήσεις εκκένωσης στην Καμπούλ να συνδράμουν για τον απεγκλωβισμό των ατόμων, τα οποία μέχρι τότε γνώριζε η Ελλάδα και επιθυμούσε την απομάκρυνσή τους.

Αρκετές χώρες, ακόμα και βαλκανικές, απάντησαν θετικά. Έτσι, έως τώρα, τρία άτομα έχουν απεγκλωβιστεί. Πρόκειται για έναν Έλληνα επιχειρηματία που συνεργαζόταν με τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα και δύο με ελληνικά διαβατήρια.

Το ένα άτομο απομακρύνθηκε, κατόπιν κινήσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Ισλαμαμπάντ (Πακιστάν) και συνεννόησής της με τους Πακιστανούς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών (20-8-2021) «μεταφέρθηκε με ασφάλεια, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ». Τα άλλα δύο άτομα μεταφέρθηκαν με αμερικανικό και βρετανικό αεροσκάφη.

Θα μπορούσε να στείλει η Ελλάδα ένα στρατιωτικό αεροσκάφος να τους πάρει; Κατ' αρχήν θα πρέπει να γνωρίζουν οι αρμόδιοι που βρίσκονταν οι Αφγανοί με τις οικογένειές τους. Κάτι που δεν είναι βέβαιον ότι γνώριζαν για όλους. Επιπλέον, θα έπρεπε να γίνουν συνεννοήσεις για συντονισμό με την ΕΕ και τις ΗΠΑ για τη μεταφορά τους στο αεροδρόμιο. Η μεταφορά, όμως, όπως φαίνεται έως τώρα, είχε προβλήματα.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα δεν μπορεί να στείλει μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη στο Αφγανιστάν, επειδή αυτά δεν διαθέτουν συστήματα αυτοπροστασίας από επίθεση με αντιαεροπορικά συστήματα (!).

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα