Καμπάνια της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού ΛαΪκού Κόμματος για την απασχόληση των Νέων

Από τον Ιούνιο του 2013 έως και σήμερα η Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (YEPP), η μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση νεολαίας στην Ευρώπη, έχει επιδοθεί σε μια μαραθώνια καμπάνια για μια νέα πολιτική δημιουργίας θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Οι 3 βασικές προτάσεις της οργάνωσης είναι:

1) Φορολογικά κίνητρα για τις εταιρίες που προσλαμβάνουν νέους ανέργους (κάτω των 30).

Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί με φοροελαφρύνσεις

που θα αντιστοιχούν στο ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας ή των κοινωνικών εισφορών ή άλλων φόρων που συνδέονται με την εργασία αναλόγως το κράτος-μέλος.

2) Υποχρεωτική ένταξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων μέσω εργασιακής εμπειρίας – πρακτικής στο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε Γερμανία και Αυστρία, τις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας νέων (4,8% και 5% αντίστοιχα) και σε αρκετά άλλα μεμονωμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Η αναντιστοιχία πτυχιούχων και σημερινών αναγκών της αγοράς είναι προφανής αφού σήμερα υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν έχουν βρεθεί οι κατάλληλοι υποψήφιοι.

3) Μηδενική γραφειοκρατία για νέους επιχειρηματίες – πολιτική ενός φορέα.

Με 25 εκατομμύρια επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι μικρομεσαίες (99% όλων των εταιριών με έδρα την Ε.Ε.) και περίπου 25 εκατομμύρια ανέργους, η δυναμική του τομέα είναι προφανής. Η μέση επιχείρηση στις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας σήμερα, χρειάζεται 15 εργατομέρες για να συστηθεί και 3-5 εργατομέρες γραφειοκρατίας και λογιστικών υποχρεώσεων κάθε μήνα για να συντηρηθεί.

Προτείνεται η πλήρης εφαρμογής ηλεκτρονικών δομών για τη σύσταση και τις τακτικές πληρωμές καθώς και η δημιουργία ενός μοναδικού φορέα που θα συγκεντρώνει όλες τις διαδικασίες. Μια τέτοια πολιτική θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα μειώσει το κόστος και θα επιτρέψει στην κάθε μικρή επιχείρηση να δημιουργήσει έστω μια ακόμη θέση εργασίας.

Αποτελέσματα:

Οι προτάσεις αυτές, μετά από μεγάλη προσπάθεια της ομάδας του YEPP, έχουν υιοθετηθεί στη βάση τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν αποκτήσει τη στήριξη πολλών επιτρόπων συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και έχουν ενταχθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μέρος των προτάσεων έχει εφαρμοσθεί μετά από στοχευμένες ενέργειες του YEPP σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία. Η Ιρλαδία σήμερα δημιουργεί κατά μέσο όρο 1200 νέες θέσεις εργασίας την εβδομάδα, η Πορτογαλία ρίχνει το ποσοστό ανεργίας κατά 1% κάθε εξάμηνο και η Σουηδία έχει σημειώσει ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας στους νέους κάτω των 23.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του YEPP, Κωνσταντίνος Κυρανάκης αναφέρει:

‘Οι προτάσεις μας βασίζονται στην κοινή λογική. Είμαστε η μόνη οργάνωση νεολαίας που μπορεί να επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό την νομοθετική διαδικασία. Καθιερώνουμε τον ρόλο μας ως πολιτική οργάνωση που μπορεί να αλλάξει πράγματα στην πράξη. Όχι στα χαρτιά.

Η καμπάνια που κάναμε είναι από τα καλύτερα παραδείγματα. Δεν σταματήσαμε ούτε έχουμε σταματήσει. Πιέσαμε θεσμικά ή άτυπα κάθε Ευρωπαϊκό Κέντρο αποφάσεων. Το Κοινοβούλιο, την Επιτροπή, το Συμβούλιο, την σύνοδο των Υπουργών Εργασίας, και τώρα συνεχίζουμε τα εθνικά κοινοβούλια. Χτίζουμε μια συμμαχία με 100 νέους βουλευτές από όλα τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρώπης, που θα προωθούν, μαζί με τις οργανώσεις Νεολαίας που είναι μέλη μας, προτάσεις Νόμου για τις μεταρρυθμίσεις που ζητάμε.

Και αυτό είναι κάτι που καταφέραμε με πολύ σκληρή δουλειά, αυτό είναι και το μήνυμά μας προς τους νέους σήμερα, ιδιαίτερα προς αυτούς που θέλουν να αλλάξουν πράγματα, θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική αλλά έχουν απογοητευθεί από τα κόμματα. Εμείς τους λέμε, ότι ο χρόνος και η ενέργεια που αφιερώνουν, έχει αποτέλεσμα. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, αν είμαστε σοβαροί σαν νεολαία και σίγουρα όχι με γκρίνια όχι με συλλαλητήρια την ημέρα της ψήφισης, όχι από τον καναπέ, όχι από το facebook. Αν δεν θέλουν οι νέοι σήμερα να κάνουν πολιτική για τα θέματα που τους αφορούν, θα την κάνουν κάποιοι άλλοι για αυτούς, χωρίς αυτούς.”

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα