Η φράση που οδηγεί σε συμφωνία της κυβέρνηση με την τρόικα

Μια σημαντική φράση που θα περιληφθεί στο κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα, είναι αυτή που άλλαξε τα δεδομένα κι επίσπευσε την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα η οποία θα γίνει την Κυριακή και από Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η φράση που συμφωνήθηκε στο Γιούρογκρουπ αναφέρει:

«Έχουμε δεσμευτεί να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, παραμένουμε όμως έτοιμοι για προσαρμογές που μπορεί να χρειαστούν εάν σημειωθεί υπερ- ή υπο- απόδοση

ή αν αλλάξουν οι συνθήκες της οικονομικής συγκυρίας.»

«Στη συνέχεια της απόφασης σχετικά με τις οριστικές ρυθμίσεις στην άμεση φορολογία, θα επανεξετάσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία και θα συμφωνήσουμε με την τρόικα για όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα σε περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2014. Αν στο μέλλον, οι αλλαγές που έχουμε εισάγει στη φορολογική διοίκηση, στην αναδιοργάνωση των κρατικών υπηρεσιών δεν φέρουν τα αποτελέσματα που περιμένουμε, θα επιβάλουμε περικοπές δαπανών. Αν σημειωθεί υπεραπόδοση του προγράμματος, που θα κριθεί διατηρήσιμη, θα προσαρμόσουμε τις κρατικές δαπάνες με σκοπό να βοηθήσουμε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και να ενισχύσουμε την επιστροφή της Ελλάδας σε ανάκαμψη.»

Πρόκειται ουσιαστικά για επισημοποίησης της συμφωνίας του περασμένου Σεπτεμβρίου που έλεγε ότι μπαίνουν ρήτρες τις οποίες πρέπει και οι δυο πλευρές να τηρήσουν. Αν στην Ελλάδα ξεφύγουμε από τους στόχους, υπάρξουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά και δεν καλύπτονται οι μαύρες τρύπες τότε θα πρέπει να λάβουμε νέα μέτρα.

Αν, όμως, σημειωθεί υπεραπόδοση, αν δηλαδή τα μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα οδηγούν σε πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη κι αυτή είναι διατηρήσιμη τότε οι δανειστές θα μας βοηθήσουν στην ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων και την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάκαμψη.

Πρόκειται ουσιαστικά για επίσημη παραδοχή από πλευράς δανειστών ότι η Ελλάδα πάει καλά, έχει πλεόνασμα κι έχει δικαίωμα να το μοιράσει. Αποτελεί, όμως, και δέσμευση της χώρας μας να συνεχιστεί το νοικοκύρεμα των οικονομικών ώστε η καλή πορεία να διατηρηθεί και να μη χρειαστούν νέες περικοπές δαπανών.

Βεβαίως, το τελευταίο ενέχει έναν μεγάλο κίνδυνο. Ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία και να πληγεί η προσπάθεια ανάκαμψης.

Όμως, από την άλλη, η ύπαρξη μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος εκεί που η τρόικα έβλεπε μηδέν και η μικρότερη ύφεση το 2013 σε αντίθεση με τις προβλέψεις των ξένων δημιουργούν την ελπίδα ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.

Βεβαίως, τα προβλήματα και οι διαφορές με την τρόικα είναι αρκετές και η διαπραγμάτευση δεν θα είναι… μια βόλτα στην ανοιξιάτικη Αθήνα. Τα βασικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά μέχρι και αυτή τη στιγμή για να κλείσει η αξιολόγηση της τρόικας είναι πρώτον, η μείωση 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών, δεύτερον, η κατάργηση ορισμένων φόρων υπέρ τρίτων και η ελληνική δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι στο θέμα αυτό οι εταίροι μας «αρκούνται στη δέσμευση ότι θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους». Το θέμα των ομαδικών απολύσεων, όπως δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, είναι ακόμα στο τραπέζι, με τον υπουργό Εργασίας «να έχει αποστείλει προς την τρόικα σχέδιο συμβατό υιοθετώντας κοινοτικούς μηχανισμούς».

Ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά στις μεταρρυθμίσεις, αλλά περιέγραψε σαν «ευχάριστη προσμονή» τα νούμερα τα οποία αναμένονται για το πλεόνασμα για τα οποία δέχθηκε ακόμα και συγχαρητήρια στο Eurogroup. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δόση που υπολογίζεται να πάρει η Ελλάδα με το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι διπλή από τους Ευρωπαίους εταίρους μας (δηλαδή 3,1 δισ. –το ποσό που έχει μείνει από την αξιολόγηση που έχει αρχίσει από τον Σεπτέμβριο του 2013– και 5,7 δισ. από την επόμενη δόση για το πρώτο τρίμηνο του 2014). «Αυτά τα χρήματα θα καλύψουν απολύτως τις δανειακές ανάγκες του Μαΐου» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, που υπολογίζονται κοντά στα 9 δισ. καθώς υπάρχει λήξη ομολόγου της ΕΚΤ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα