Ήταν ο Γκάντι γκέι;

12:01 1/2/2013 - Πηγή: Antinews

Gandhi with his secretary Miss Sonia Schlesin and friend Doctor Hermann Kallenbach 1913

Μια σπάνια συλλογή επιστολών ανάμεσα στο σύμβολο της ινδικής ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι και έναν Νοτιοαφρικανό bodybuilder, με τον οποίο είχαν μια ιδιαίτερη σχέση, παρουσιάζονται στο Νέο Δελχί. Ο στενός δεσμός ανάμεσα στον Γκάντι και τον Χέρμαν Κάλενμπαχ έχει γίνει αντικείμενο κουτσομπολιών εδώ και χρόνια, ενώ και στο παρελθόν δημοσιευμένη αλληλογραφία τους είχε θεωρηθεί ότι πιθανόν να υποδηλώνει ότι είχαν μια σωματική

σχέση.

Μία από τις χειρόγραφες επιστολές από τον Γκάντι στον Κάλενμπαχ, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, στην 65η επέτειο της δολοφονίας του Γκάντι, τον αποκαλεί «Αγαπητέ μου Κάτω Βουλή» και κλείνει το γράμμα υπογράφοντας «Αμαρτωλά δικός σου, Άνω Βουλή».
Ωστόσο, επιστήμονες που ψάχνουν για σαφείς αποδείξεις για τη σχέση των δύο ανδρών έμειναν απογοητευμένοι, καθώς εκτίθεται μόνο μέρος της αλληλογραφίας στο μουσείο Εθνικών Αρχείων. Ο Γκάντι έζησε με τον Κάλενμπαχ, έναν γερμανοεβραίο αρχιτέκτονα, στο Γιοχάνεσμπουργκ, για περίπου δύο χρόνια από το 1907, πριν επιστρέψει στην Ινδία το 1914 όπου συντόνισε το πολιτικό κίνημα κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας. Το αρχείο των επιστολών και των φωτογραφιών που ανήκουν στον Κάλενμπαχ αγοράστηκε από την ινδική κυβέρνηση πέρυσι, λίγο πριν δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby στο Λονδίνο. Ο επικεφαλής του μουσείου Mushirul Hasan, αρνήθηκε ότι έχουν κρύψει κάποιες επιστολές για να μην χαλάσουν την εικόνα του Γκάντι στην χώρα.

Η σχέση μεταξύ του Γκάντι και του πλούσιου Νοτιοαφρικανού καταγράφεται σε ένα πρόσφατο βιβλίο του συντάκτη των New York Times, Joseph Lelyveld. «Έχεις καταλάβει εντελώς το σώμα μου» φέρεται να λέει ο Γκάντι σε επιστολή του προς τον Κάλενμπαχ, στο βιβλίο με τίτλο «Μεγάλη Ψυχή: Ο Μαχάτμα Γκάντι και ο αγώνας του για την Ινδία». Και συμπληρώνει: «Αυτό είναι δουλεία με μια εκδίκηση».

Ο Lelyveld αναγκάστηκε να υπερασπιστεί το βιβλίο του από τις κατηγορίες ότι είχε υποδείξει πως ο Γκάντι ήταν αμφιφυλόφιλος, λέγοντας ότι αυτή η λέξη δεν αναφέρεται πουθενά. Η Raj Bala Jain, μέλος της ερευνητικής ομάδας των Εθνικών Αρχείων που μελέτησε λεπτομερώς τη συλλογή, δήλωσε έκπληκτη από αυτά τα λόγια, καθώς αυτή δεν είδε πουθενά κάτι τέτοιο. ¨Η φιλία μπορεί να παρερμηνευθεί» δήλωσε. «Νομίζω ότι ο Γκάντι ήταν πολύ φυσιολογικός και πάνω από τέτοια πράγματα», είπε για τον άνθρωπο που πήρε όρκο αγαμίας στα 30 του.

telegraph

Keywords
Τυχαία Θέματα