Ρύθμιση για «κόκκινα» αγροτικά δάνεια

08:15 1/2/2013 - Πηγή: Antinews

Την εκτόνωση στο ζήτημα με τους αγρότες, που εδώ και μια εβδομάδα έχουν στήσει μπλόκα σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Μετά τις ενέσεις ρευστότητας μέσω της καταβολής των ενισχύσεων de minimis στους κτηνοτρόφους, της επικείμενης επιστροφής του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου ύψους 80 εκατ. ευρώ και των αποζημιώσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ εντός του Φεβρουαρίου, η πολιτειακή ηγεσία έρχεται να δώσει λύση

και στα 100.000 «κόκκινα» ενυπόθηκα αγροτικά δάνεια προς την ΑΤΕ ύψους 1 δισ. ευρώ (όπως διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο του 2012).

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ασφάλεια των τροφίμων, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Τετάρτη, καθιερώνεται υποθήκη έως το 120% της αξίας του δανείου που είναι υπερήμερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος η ΑΤΕ είχε τη δυνατότητα να υποθηκεύει τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε πολλαπλάσια αξία από εκείνη της πραγματικής αξίας των αγροτεμαχίων.

Έτσι, με το νέο νομοσχέδιο η προσημείωση περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού, ενώ περιορίζεται στο διπλάσιο αν είναι ανώτερο, κατά το χρόνο που θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος. Μάλιστα, στην περίπτωση που η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα από ένα αγροτικά ακίνητα, τότε θα περιοριστεί στο ακίνητο ή στα ακίνητα που εξασφαλίζουν την απαίτηση της τράπεζας στα παραπάνω όρια.

Αντίστοιχα, το άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά στην εξόφληση των δανείων προβλέπει ότι η νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ από τον αγρότη. Ωστόσο, σε περίπτωση που αυτό δε γίνει για τον οποιονδήποτε λόγο, τότε μετατρέπεται σε μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας 5-10 ετών με επιτόκιο 5% ανάλογα με το ύψος της οφειλής και της εκτιμώμενης μισθωτικής αξίας του ακινήτου. Επιπλέον, η τράπεζα αποκτά το δικαίωμα να απαιτήσει εκμίσθωση του εν λόγω ακινήτου και στη συνέχεια εκχώρηση του μισθώματος στην ίδια έως ότου εξοφληθεί το νέο δάνειο. Να σημειωθεί ότι τα ακίνητα θα εκμισθώνονται για τρία χρόνια μετά από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη διαδικασία θα είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει να ικανοποιήσει ένα ακόμη αίτημα των αγροτών που συνδέεται με τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, διερευνάται σε συνεργασία με το υπουργείο το ενδεχόμενο οι αγρότες να ενταχθούν στο νυχτερινό τιμολόγιο με προσαρμοσμένο το ωράριο για το πότισμα των καλλιεργειών τους. Βέβαια, για να τεθεί σε εφαρμογή το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά.

Στο μεταξύ, μετά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο υφυπουργός, Μάξιμος Χαρακόπουλος, και ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, για τον τρόπο αντιμετώπισης των αγροτικών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με κύκλους του ΥπΑΑΤ, ενδέχεται σήμερα να λάβει χώρα και νέα ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Γωγώ Κατσέλη, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα