Ιταλία: Νέα κυβέρνηση και υπόσχεση για στήριξη των τραπεζών

Ο ήπιων τόνων Τζεντιλόνι πήρε τη σκυτάλη από τον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν οι Ιταλοί απέρριψαν την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συντάγματος σε δημοψήφισμα. Ο 62χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει ένα δύσκολο έργο μπροστά του. Δέχθηκε επίθεση από την αντιπολίτευση και επικρίθηκε ακόμη και από τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην κυβέρνηση αφού διόρισε εκ νέου σχεδόν το σύνολο των υπουργών της κυβέρνησης Ρέντσι στο νέο υπουργικό του

συμβούλιο.

Υπουργικό Συμβούλιο "αντίγραφο"

"Η κυβέρνηση αντίγραφο του τζεντιλόνι" ήταν ο τίτλος πρωτοσέλιδου της κεντροαριστεράς εφημερίδας La Repubblica. Ο Ρέντσι θέλει πρόωρες εκλογές τον επόμενο χρόνο και τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η δεξιά Λίγκα του Βορά, δήλωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν σε καμία ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση ως ένδειξη διαμαρτυρίας. "Σκάβουν τον τάφο τους με τα χέρια τους", δήλωσε ο Λουίτζι Ντι Μάγιο, βουλευτής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, ο οποίος αναμένεται να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την πρωθυπουργία στις επόμενες εκλογές.

Ο Τζεντιλόνι χρειάζεται να κερδίσει ψήφους εμπιστοσύνης και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου για να έχει πλήρη εντολή. Η πρώτη ψηφοφορία σήμερα είναι στην κάτω βουλή, όπου η κεντροαριστερά έχει μια άνετη πλειοψηφία. Αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα στην πιο κατακερματισμένη Γερουσία την Τετάρτη, αφού ένα μικρό κεντροδεξιό κόμμα που είχε υποστηρίξει τον Ρέντσι δήλωσε ότι δεν θα τον υποστηρίξει.

Σε ομιλία του σήμερα, ο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις μάχες του Ρέντσι με την ΕΕ, πιέζοντας για ευέλικτους δημοσιονομικούς κανόνες και περισσότερη συνεργασία στην μετεγκατάσταση των χιλιάδων μεταναστών που καταφθάνουν στις ακτές της Ιταλίας από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Υποσχόμενος "μια πολύ σαφή θέση" σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, είπε ότι "δεν είναι αποδεκτό" το ότι η ΕΕ είναι "πολύ σοβαρή σε ορισμένες πτυχές της λιτότητας και πάρα πολύ ανεκτική με χώρες που δεν παρουσιάζουν κοινή ευθύνη για τη μετανάστευση".

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα