Ο Ρεξ Τίλερσον υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ όρισε επίσημα τον Ρεξ Τίλερσον, διευθύνοντα σύμβουλο της ExxonMobil, ως υπουργό Εξωτερικών, αψηφώντας τις επικρίσεις ότι το εν λόγω στέλεχος της πετρελαϊκής και εταιρείας φυσικού αερίου είναι πολύ κοντά στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και το Κρεμλίνο.

Η κίνηση επιβεβαιώθηκε από την ομάδα μετάβασης του Τραμπ σήμερα, ενώ ο νέος πρόεδρος περιέγραψε την καριέρα του επικεφαλής της Exxon

ως "η ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου". "Η επιμονή του, η μεγάλη εμπειρία και η βαθιά κατανόησή του στην γεωπολιτική τον καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για υπουργό Εξωτερικών" αναφέρει ο Τραμπ σε δήλωση. Επίσης, επιβεβαίωσε και ο ίδιος στο Twitter τον διορισμό του, αποκαλώντας τον Τίλερσον "πραγματικά έναν από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ηγέτες του κόσμου".

Ο μεγιστάνας των ακινήτων κατέληξε στον Τίλερσον μετά από μια πολύπλοκη αναζήτηση, στην οποία αναφέρθηκαν πολλά ονόματα, όπως αυτά του απόστρατου στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους και του Μιτ Ρόμνεϊ, προεδρικού υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων το 2012, οι οποίοι και παρέλασαν στον Trump Tower για συνεντεύξεις με τον εκλεγέντα Πρόεδρο.

Με τον διορισμό του Τίλερσον, βετεράνου της Exxon, ο Τραμπ διατηρεί την προτίμησή του σε αξιωματούχους που δεν έχουν εκτελεστική εμπειρία στην κυβέρνηση. Ο Τίλερσον θα συνεργαστεί στενά με τον Τζέιμς Μάτις, απόστρατο στρατηγό που επιλέχθηκε για να διευθύνει το Πεντάγωνο, και τον Μάικλ Φλιν, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας.

Ενώ ο 64χρονος Τίλερσον έχει δεκαετίες εμπειρίας στο να αντιμετωπίζει ξένους ηγέτες, οι επικριτές του έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι θα γίνει ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ, λόγω των στενών δεσμών του με τη Ρωσία. Ο Πούτιν απένειμε στον Τεξανό το "Μετάλλιο της Φιλίας" το 2013. Η στάση του Τίλερσον απέναντι στη Ρωσία αναμένεται να εξεταστεί ενδελεχώς όταν αντιμετωπίσει την ακρόαση επιβεβαίωσης του ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας το επόμενο έτος.

Οι ανησυχίες έρχονται σε μια στιγμή που ο Τραμπ αντιμετωπίζει ερωτήματα για τη στάση του απέναντι στη Ρωσία. Τις τελευταίες ημέρες, έχει επικρίνει την CIA εξαιτίας μιας έκθεσης που υποστηρίζει ότι Ρώσοι χάκερς παρενέβησαν στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του. Ενώ ο Τραμπ απέρριψε τους ισχυρισμούς ως "γελοίους", έχουν θεωρηθεί αρκετά σοβαροί ώστε να προκαλέσουν δύο έρευνες του Κογκρέσου, οι οποίες έχουν την υποστήριξη ανώτερων Ρεπουμπλικάνων, όπως οι Μιτς Μακ Κόνελ, ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, και ο Τζον Μακ Κέιν, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας.

Ο Μακ Κέιν, εδώ και καιρό ένα "γεράκι" απέναντι στη Ρωσία, έχει επίσης εγείρει ερωτήματα για τον Τίλερσον, λέγοντας ότι η σχέση του αρχηγού της Exxon με τον Πούτιν είναι "ανησυχητική". Ο Μάρκο Ρούμπιο, ο γερουσιαστής της Φλόριντα ο οποίος έχασε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων από τον Τραμπ, επέκρινε επίσης τον Τεξανό μάνατζερ. "Το να είσαι 'φίλος του Βλαντιμίρ' δεν είναι ένα χαρακτηριστικό στο οποίο ελπίζω να έχει ο υπουργός Εξωτερικών" έγραψε ο Ρούμπιο στο Twitter την Κυριακή.

Οι ανησυχίες σχετικά με τους δεσμούς της προσεχούς κυβέρνησης Τραμπ στη Ρωσία επεκτείνονται και στον Φλιν. Ο συνταξιούχος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών έχει επικριθεί για την αποδοχή χρημάτων για να παραστεί σε δείπνο στη Μόσχα, όπου καθόταν δίπλα στον Πούτιν, μια κίνηση για την οποία οι επικριτές του είπαν ότι επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προπαγάνδας για τη Ρωσία.

Ο Τίλερσον ενδέχεται να αντιμετωπίσει αντιπολίτευση στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας κατά την ακρόαση για την υποψηφιότητά του. Με 10 Ρεπουμπλικανούς και 9 Δημοκρατικούς, αρκεί μόνο ένας Ρεπουμπλικάνος αποστάτης για να απορριφθεί.

Ο Τίλερσον θα αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά από δύσκολα προβλήματα, που κυμαίνονται από την κρίση στη Συρία και τη Βόρεια Κορέα ως την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και τις σχέσεις με τη Ρωσία. Θα παίξει επίσης κεντρικό ρόλο στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, όπου έγινε μια κακή αρχή μετά τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι δεν θα συμμορφωθεί στην πολιτική της "μίας Κίνας", η οποία κατηύθυνε τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και την Ταϊβάν επί τέσσερις δεκαετίες.

Η επιλογή του Τίλερσον έγινε μετά από μια μακρά διαδικασία, με πολλούς φημισμένους υποψήφιους για το ρόλο. Ο Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο οποίος ήταν έντονος υποστηρικτής του Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία, ακούστηκε αρχικά ως ο επικρατέστερος μέχρι που απορρίφθηκε από την ομάδα μετάβασης, λόγω των πιέσεων που άσκησε δημόσια για τη θέση. Ο Ρόμνεϊ αποδείχθηκε επίσης ακατάλληλος υποψήφιος, δεδομένου του ρόλου του ως ένας από τους πιο έντονους επικριτές του Πούτιν κατά το παρελθόν έτος. Τη Δευτέρα, αποκάλυψε ότι δεν ήταν πλέον υποψήφιος, γράφοντας στο Facebook ότι "ήταν τιμή μου να με έχουν λάβει υπόψη για υπουργό Εξωτερικών της σπουδαίας χώρας μας". Ο Πετρέους ήταν επίσης υποψήφιος, παρά τις ανησυχίες ότι ο Τραμπ διορίζει πάρα πολλούς στρατηγούς στο υπουργικό του συμβούλιο.

Ο Τραμο κινήθηκε πιο γρήγορα από ό, τι οι περισσότεροι από τους προκατόχους του, για να διορίσει ένα υπουργικό συμβούλιο και κορυφαίους παράγοντες του Λευκού Οίκου. Αλλά ορισμένοι επικριτές του έχουν αμφισβητήσει την απόφασή του να διορίσει τόσους πολλούς ανθρώπους χωρίς εκτελεστική εμπειρία, ιδιαίτερα όταν ο ίδιος ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν έχει καμία εμπειρία στην κυβέρνηση. Ο Τραμπ έχει αξιοποιήσει τον Γουίλμπουρ Ρος, έναν δισεκατομμυριούχο επενδυτή, ως υπουργό Εμπορίου. Τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι ο Γκάρι Κον, πρόεδρος της Goldman Sachs, θα διευθύνει το εθνικό οικονομικό συμβούλιο του Λευκού Οίκου, και ο Στίβεν Μνοσίν, ένας ακόμα "απόφοιτος" της Goldman, θα είναι υπουργός Οικονομικών.

Η ισχυρή εξάρτηση από τους χρηματοδότες της Wall Street και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων έχει επίσης προκαλέσει επικρίσεις, καθώς ο Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία είχε δεσμευθεί να "αποστραγγίσει τον βάλτο" των ισχυρών ανθρώπων στην Ουάσιγκτον, και έχει μαζέψει στο υπουργικό του συμβούλιο και στους κορυφαίος σύμβουλος του πάμπλουτους ιδιώτες.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα