Ιταλία: Επιστροφή στην κυβέρνηση θέλει η Λίγκα του Βορρά

Το ιταλικό ακροδεξιό κόμμα Λίγκα του Βορρά επιδιώκει την επιστροφή στην κυβέρνηση τον επόμενο χρόνο, εκμεταλλευόμενο την αύξηση των ποσοστών του στις τοπικές εκλογές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, εάν θέλει να συμμετάσχει σε συνασπισμό με τον παλαιό σύμμαχό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Λίγκα του Βορρά ίσως χρειαστεί να μαλακώσει τη σκληρή γραμμή της για την Ευρώπη - και ειδικά για το ενιαίο νόμισμα, που αποτελεί για πολύ καιρό

"μπαμπούλα" για την ιταλική δεξιά.

Η στροφή πραγματοποιείται ήδη. Ο ηγέτης του κόμματος Ματέο Σαλβίνι - ο οποίος έχει περάσει χρόνια κάνοντας εκστρατεία ενάντια στο ενιαίο νόμισμα (και κατά καιρούς φορώντας ένα μπλουζάκι που γράφει "Basta euro") - φαίνεται να έχει αλλάξει τον τόνο του.
Μιλώντας στο POLITICO την περασμένη εβδομάδα, δεν επιτέθηκε στο ενιαίο νόμισμα ή ακόμα και στην ΕΕ, λέγοντας: "θέλουμε να δώσουμε στην Ευρώπη μια τελευταία ευκαιρία, αλλά σε αντάλλαγμα θέλουμε να δούμε πραγματική αλλαγή, ειδικά όταν πρόκειται για το Σένγκεν και τη Συνθήκη του Δουβλίνου"- τις δύο Συνθήκες της ΕΕ που ρυθμίζουν τη διασυνοριακή κυκλοφορία στο μπλοκ.
Η Libero, μια ιταλική εφημερίδα που ακολουθεί τη γραμμή της Λίγκας του Βορρά, περιέγραψε τα σχόλια του Σαλβίνι ως "μια μικρή αλλαγή στην εξωτερική πολιτική", με το κόμμα να κινείται "από τον ευρω-μηδενισμό στον ευρωσκεπτικισμό". Ανέφερε ότι η στροφή έγινε πιο έντονη μετά την ήττα της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Υπάρχει μέθοδος πίσω από την αλλαγή της στάσης. "Είναι ρεαλπολιτίκ", δήλωσε ο Πάολο Γκριμόλντι, βουλευτής της Λίγκας που γνωρίζει τον Σαλβίνι από τότε που ήταν έφηβοι. "Δεν έχουμε το 51 τοις εκατό των ψήφων [που απαιτούνται για να κυβερνήσουμε μόνοι μας] και δεν είναι πολύ σαφές πώς να φύγουμε από το ευρώ". Ο Γκριμόλντι δήλωσε ότι θα χρειαστεί μια πιο ήπια γραμμή της αντιμονοπωλιακής θέσης του κόμματος για να σχηματίσει συνασπισμό με τον Μπερλουσκόνι, τον αμφιλεγόμενο πρώην πρωθυπουργό, του οποίου το κόμμα Forza Italia είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός ενωμένου κεντροδεξιού μετώπου.

Και στις τρεις κυβερνήσεις συνασπισμού του Μπερλουσκόνι, έχει βρει μια θέση για τη Βόρεια Λίγκα και αυτό θα συμβεί και πάλι, εάν καταλήξουν οι συνομιλίες για τη δημιουργία ενός κεντροδεξιού μπλοκ. Όταν η Λίγκα του Βορρά ήταν στην εξουσία στο παρελθόν, δεν είχε μια σαφή γραμμή ενάντια στο ευρώ, η οποία προέκυψε από τότε που ο Σαλβίνι ανέλαβε την ηγεσία.

Για να "φλερτάρει" τον Σαλβίνι, ο Μπερλουσκόνι έχει προτείνει ακόμη και την ιδέα ενός διπλού νομίσματος: χρησιμοποιώντας το ευρώ για τις διεθνείς συναλλαγές και την παλαιά ιταλική λίρα στο εσωτερικό. Η Μαρίν Λεπέν είχε μία παρόμοια πρόταση, αλλά δεν είχε ανταπόκριση στους γάλλους ψηφοφόρους. Εάν απαιτείται κάποιος τρίτος για έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της κεντροδεξιάς, θα είναι πιθανώς οι ακροδεξιοί Αδερφοί της Ιταλίας, μια μικρή ομάδα με ρίζες στο φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας, και θα μπορούσε να υπάρξει χώρος για μερικά μικρά, μετριοπαθή κόμματα.

Αλλά η Λίγκα του Βορρά είναι έτοιμη όσον αφορά τη δημιουργία ενός νέου κεντροδεξιού συνασπισμού, ειδικά αφού ήταν το μόνο μεγάλο κόμμα που κέρδισε τις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου. Αυτό θα έκανε τη Λίγκα "τον κινητήρα" ενός κυβερνώντος συνασπισμού, έγραψε το Ινστιτούτο Cattaneo, ένα πολιτικό ερευνητικό ίδρυμα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών.

Υψηλές φιλοδοξίες

Ο Σαλβίνι δεν θέλει απλώς να στηρίξει την παλιά "καραβάνα", τον Μπερλουσκόνι. Αυτός ο θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να γίνει πρωθυπουργός - και θα μπορούσε να επιτύχει αυτή τη φιλοδοξία εάν το κόμμα του πάρει περισσότερες ψήφους από του Μπερλουσκόνι. (Ο μεγιστάνας, ο οποίος τον επόμενο μήνα γίνεται 81 ετών, δεν θα είναι πρωθυπουργός ούτως ή άλλως, καθώς η καταδίκη για φορολογική απάτη σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκλεγεί στο κοινοβούλιο).

Από τότε που έγινε ηγέτης το 2013, ο Σαλβίνι έσωσε ένα κόμμα που βρισκόταν στο χείλος της κατάρρευσης μετά από ένα σκάνδαλο διαφθοράς που κατέστρεψε τον προκάτοχό του και τον ιδρυτή του κόμματος Ουμπέρτο Μπόσι. (Το σκάνδαλο δεν έχει απομακρυνθεί εντελώς · ένα δικαστήριο διέταξε πρόσφατα το κόμμα να επιστρέψει στο ιταλικό κράτος 48 εκατ. ευρώ). Έχει καταφέρει να μετατρέψει τη Λίγκα του Βορρά από ένα αντι-μεταναστευτικό κόμμα που θέλησε να απομακρυνθεί από τον φτωχότερο ιταλικό νότο σε μια ισχυρότερη δύναμη που εκστρατεύει εναντίον του ευρώ (και εξακολουθεί να μην του αρέσουν οι μετανάστες) και δεν έχει καμία αμφιβολία για τη δημιουργία δεσμών με ομάδες όπως η νεοφασιστική ομάδα ακτιβιστών Casa Pound. Βοηθάει το γεγονός ότι είναι νέος -44 ετών- και χαρισματικός.

Σχεδόν πάντα ντυμένος κάζουαλ, ο Σαλβίνι βρίσκεται τακτικά σε τηλεοπτικές εκπομπές και σε κουτσομπολίστικα περιοδικά όπου γίνεται πρωτοσέλιδο για την ζωή του. "Θα είμαι υποψήφιος [για πρωθυπουργός] και όχι [ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio] Ταγιάνι, ούτε ο Μπερλουσκόνι. Το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους επιλέγει και μέχρι στιγμής το κόμμα είναι η Λίγκα του Βορρά" είπε στο POLITICO. Για να κερδίσει την κορυφαία θέση, θα πρέπει να παραμερίσει τον Ταγιάνι, συμμαθητή του σημερινού Ιταλού Πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι, και έναν μακροπρόθεσμο σύμμαχο του Μπερλουσκόνι. "Ο υποψήφιος για πρωθυπουργός που σκέφτεται ο Μπερλουσκόνι, σε περίπτωση νίκης, παραμένει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Ήπιος, συνετός, θεσμικός: ο Πάολο Τζεντιλόνι της κεντροδεξιάς, "έγραψε ο πολιτικός αναλυτής Μάρκο Νταμιλάνο τον περασμένο μήνα. Η αλλαγή τόνου του Σαλβίνι θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην ιταλική πολιτική.

Ένα άλλο πιθανό κυβερνητικό κόμμα, το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων, συχνά κατηγορείται για ασάφεια στο ενιαίο νόμισμα. Η λιγότερο σκληρή γλώσσα της Λίγκας του Βορρά μπορεί να αναγκάσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων -που συμβαδίζει στις δημοσκοπήσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι - να πάρει μια σταθερή γραμμή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Μετά από ένα έτος κατά το οποίο η άκρα δεξιά δεν πέτυχε τις φιλοδοξίες της να κυβερνήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και με τη συνεχή ανάπτυξη της ευρωζώνης, η νέα στάση του Σαλβίνι θα μπορούσε να είναι απλώς έξυπνη πολιτική. "Σήμερα, από την άποψη του εκλογικού σώματος, αποδίδει λίγο λιγότερο το να καταγγέλλεις αυτά τα προβλήματα [με το ευρώ]", δήλωσε ο βουλευτής Γκριμόλντι.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νεα κυβερνηση, ιταλια, κυβερνηση, εκλογες, euro, μπλοκ, libero, italia, ιουνίου, σημαίνει, casa, δημοσκοπηση, νέα, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, εκλογικα αποτελεσματα, φορολογικη δηλωση 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, τελη κυκλοφοριας 2013, φορολογια 2013, ιταλια εκλογες, εκλογες 2010 δημοτικες, κομματα, αποτελεσματα, ηγεσια, ηγετης, ηττα, περιοδικα, italia, αυξηση, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γλωσσα, δυναμη, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, εκστρατεια, εβδομαδα, ετων, ετος, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ιδεα, η στροφη, ιδρυμα, ηπιος, κομμα, λιρα, μπλοκ, ομαδα, παντα, πουτιν, προβληματα, σενγκεν, σχολια, τοις εκατο, φορολογικη, casa, εκπομπες, ετοιμη, libero, ιουνίου, μεθοδος, ομαδες, σημαίνει
Τυχαία Θέματα