Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκέτας

Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν διάφορους στόχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, θέσεις της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης κατασκευής όπλων, σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκέτας από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του νότιου Ισραήλ, γνωστοποίησε το ισραηλινό γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εκτοξεύθηκε μία ρουκέτα και εστάλησαν μπαλόνια με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς από τον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα προς το νότιο Ισραήλ. Η ρουκέτα έπεσε σε χωράφι. Δεν αναφέρθηκαν θύματα, ούτε ζημιές, σύμφωνα

με ισραηλινά ΜΜΕ.

Επρόκειτο για την πρώτη εκτόξευση ρουκέτας μετά την παρουσίαση του νέου ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ.

Νωρίτερα χθες, το ισραηλινό επιτελείο γνωστοποίησε ότι αναπτύσσει ενισχύσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην περιοχή το τρέχον διάστημα, μετά την αποκάλυψη του πολυαναμενόμενου σχεδίου του αμερικανού σχεδίου Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό την Τρίτη. Το σχέδιο έγινε δεκτό με αγαλλίαση στο Ισραήλ, ιδίως από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά απορρίφθηκε από την παλαιστινιακή πολιτική ηγεσία. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γάζα εναντίον της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Αναφέρθηκαν τέσσερις τραυματισμοί.

Για τον πρόεδρο της παλαιστινιακής αρχής, τον Μαχμούντ Αμπάς, που έχει απορρίψει ξερά τους τελευταίους μήνες τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για διάλογο, αφού θεωρεί πως ο Τραμπ έχει επιλέξει πλευρά, το σχέδιο της Ουάσινγκτον «δεν θα περάσει» και ανήκει «στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μπροστά στην παλαιστινιακή απόρριψη, απαίτησε οι Παλαιστίνιοι να κάνουν κάποια «αντιπροσφορά».

Ο Αμπάς αναμένεται να μιλήσει εντός των προσεχών 15 ημερών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να το προτρέψει να απορρίψει το σχέδιο της Ουάσινγκτον, ανήγγειλε χθες Τετάρτη ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ριάντ Μανσούρ.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ καλεί το Ισραήλ να περιμένει μετά τις εκλογές της 2ας Μαρτίου προτού κινηθεί για την προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότιη Ουάσινγκτον θα ήθελε το Ισραήλ να αναμένει μέχρι μετά τις βουλευτικές εκλογές της 2ας Μαρτίου προτού κάνει κινήσεις για την προσάρτηση εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Ο Κούσνερ, αρχιτέκτονας του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή το οποίο έγινε δεκτό με ικανοποίηση από το Ισραήλ, αλλά απορρίφθηκε από τους Παλαιστίνιους, έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξή που παραχώρησε στο GZERO Media, που ανήκει στην εταιρεία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Eurasia Group και η οποία αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο σήμερα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους, μία ημέρα μετά την παρουσίαση του αμερικανικού σχεδίου, ότι θα ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο ήδη από την επόμενη εβδομάδα να εγκρίνει την εφαρμογή της ισραηλινής νομοθεσίας στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης.

Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την επίσημη προσάρτηση στο Ισραήλ των οικισμών αυτών που βρίσκονται κατά μήκος της κοιλάδας του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη, μια περιοχή που βρίσκεται υπό την κατοχή του Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967 και την οποία οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για το δικό τους κράτος.

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν ότι οι εβραϊκοί οικισμοί που βρίσκονται σε περιοχές που καταλήφθηκαν στον πόλεμο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

«Ας δούμε τι θα γίνει», είπε ο Κούσνερ στη συνέντευξη όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο το Ισραήλ να ξεκινήσει τις διαδικασίες προσάρτησης ήδη από το Σαββατοκύριακο.

«Ελπίζουμε ότι θα περιμένουν μετά τις εκλογές και ότι θα συνεργαστούμε μαζί τους για να καταλήξουμε σε κάτι», πρόσθεσε.

Εξήγησε μάλιστα ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το Ισραήλ «για τον σχηματισμό μιας τεχνικής ομάδας η οποία θα αρχίσει να εξετάζει (…) τον χάρτη», καθώς όπως είπε ο Κούσνερ «η κοιλάδα του Ιορδάνη μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα».

Χθες Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ επεσήμανε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ δημιουργεί την ευκαιρία να εφαρμοστεί η νομοθεσία του Ισραήλ σχεδόν στο ένα τρίτο της Δυτικής Όχθης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έκανε λόγο για "μια μοναδική ευκαιρία" παρουσιάζοντας το σχέδιο στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το αμφιλεγόμενο σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή είναι «μια μοναδική ευκαιρία» να επιλυθεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή κρίση.

Υποδεχόμενος τον Νετανιάχου στο Κρεμλίνο ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε αρχικά καθόλου στο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Είστε ο πρώτος ηγέτης στον οποίο μιλάω “για τη συμφωνία του αιώνα” του Ντόναλντ Τραμπ (…) Πιστεύω ότι εκεί υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία και θέλω να τη συζητήσω μαζί σας και φυσικά να ακούσω την άποψή σας», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει λεπτομερώς την πρόταση Τραμπ, η οποία όμως έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Μόσχα έχει ζητήσει τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων για την επίτευξη «ενός κοινά αποδεκτού συμβιβασμού».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα