Ισπανία:Κατηγορίες για εξέγερση ζητά ο γενικός εισαγγελέας για την ηγεσία της Καταλονίας

Βαρύ αναμένεται να είναι το κατηγορητήριο για τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας, καθώς σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα ζήτησε την απαγγελία κατηγοριών για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Επίσης ζητά να κληθούν από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση.


Σύμφωνα με το ισπανικό δικαστικό σύστημα, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει και ο δικαστής απαγγέλλει κατηγορίες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η κατηγορία για "εξέγερση" επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 30 έτη.

Στις Βρυξέλλες

ο Πουτζντεμόν

Πάντως λίγο πριν την απαγγελία κατηγοριών από τον δικαστή, ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ταξίδεψε για τις Βρυξέλλες για επαφές με αξιωματούχους. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα "La Venguardia" θα προβεί σε δηλώσεις μαζί και με άλλα μέλη της καταλανικής ηγεσίας το απόγευμα.

Νωρίτερα δημοσιεύματα τον ήθελαν να είναι εξαφανισμένος από το γραφείο του παρά το γεγονός ότι Καταλανοίαξιωματούχοι δημοσίευσαν σε κοινωνικά μέσα φωτογραφίες που τον έδειχναν να φθάνει στο γραφείο του ως ένδειξη ανυπακοής στις ισπανικές διαταγές.

Μάλιστα και ο ίδιος για ανάρτησε μια φωτογραφία στο Instagram με το εσωτερικό του κτιρίου της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ωστόσο το γεγονός ότι κανείς δεν τον είδε να εισέρχεται στο κτίριο φούντωσε τα σενάρια, ότι ενδεχομένως να κρύβεται.


Το κόμμα του Πουτζντεμόν θα συμμετάσχει στις καταλανικές εκλογές

Το καταλανικό κόμμα PDeCat (Καταλανικό Δημοκρατικό Κόμμα), το κόμμα του καθαιρεθέντος καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, κάτι που συνιστά σιωπηρή παραδοχή εκ μέρους του πως η προηγούμενη κυβέρνηση της Καταλονίας έχει παυθεί και το περιφερειακό κοινοβούλιο διαλυθεί.

"Στις 21 θα πάμε στις κάλπες, θα πάμε με την πεποίθηση ότι είμαστε προσηλωμένοι στο ότι η καταλανική κοινωνία πρέπει να μπορεί να εκφράζεται", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του PDeCat Μάρτα Πασκάλ.

Νωρίτερα και το κόμμα Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος στις πρόωρες τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, αναγνωρίζοντας de facto με τη κίνηση αυτή την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και τη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου.

συμμετοχή στην (ψηφοφορία) της 21ης Δεκεμβρίου αποτελεί ευκαιρία να καλύτερη εδραίωση της Δημοκρατίας...Προκήρυξαν παράνομες εκλογές, παγίδα. Ωστόσο, δεν φοβόμαστε την κάλπη", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο βουλευτής Σέρζι Σαμπρία.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα