Ισπανία: Βαίνει ολοταχώς σε νέες εκλογές

14:00 3/3/2016 - Πηγή: Antinews

Το Κοινοβούλιο της Ισπανίας απέρριψε την Τετάρτη την προσπάθεια του ηγέτη του Σοσιαλιστικού κόμματος να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Παρότι ο αρχηγός του κόμματος, Πέδρο Σάντσες, θα έχει άλλη μια ευκαιρία την Παρασκευή, όταν το Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, το αποτέλεσμα είναι πιθανό να είναι το ίδιο. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα νέων εκλογών τον Ιούνιο, ώστε να σπάσει το αδιέξοδο μεταξύ των τεσσάρων κύριων κομμάτων που προέκυψε μετά τις τελευταίες εκλογές μόλις

πριν από λίγους μήνες.

Ο Σάντσες κέρδισε 130 ψήφους υπέρ, την Τετάρτη, χωρίς να καταφέρει να φτάσει τις 176 ψήφους που χρειαζόταν για να σχηματίσει έναν συνασπισμό πλειοψηφίας. Οι ψήφοι του προήλθαν από τους βουλευτές του Σοσιαλιστικού του κόμματος, καθώς και εκείνες των Ciudadanos, του κεντροδεξιού κόμματος που πέτυχε πρόσφατα συμφωνία συνασπισμού με τον Σάντσες.

Αλλά οι συντηρητικοί βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, νυν πρωθυπουργού, καθώς και εκείνοι από το αριστερό Podemos, καταψήφισαν τον Σάντσες. Ο Σάντσες αντιμετώπισε μια δύσκολη ψηφοφορία, καθώς ο διορισμός του θα προϋπέθετε το γεφύρωμα του χάσματος μεταξύ των δύο αναδυόμενων κομμάτων που έχουν ορκιστεί να μην συνεργαστούν. Οι Ciudadanos και οι Podemos είναι σε αντίθεση όχι μόνο όσον αφορά τις οικονομικές πολιτικές, αλλά και το μέλλον της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Οι Ciudadanos, ένα κόμμα που δημιουργήθηκε στην Καταλονία, είναι έντονα αντίθετοι με την απόσχιση από την Ισπανία, ενώ οι Podemos έχουν δεσμευθεί να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Ο Σάντσες προσπάθησε επίσης να πείσει το Podemos τουλάχιστον να απόσχει από την ψηφοφορία με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει να παραμείνει ο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα στην εξουσία και ως εκ τούτου θα επεκτείνει ορισμένες από τις πολιτικές όσον αφορά τη λιτότητα και τα εργασιακά στις οποίες το Podemos είναι εντελώς αντίθετο. Το Podemos κινδυνεύει να γίνει "η σανίδα σωτηρίας του Λαϊκού Κόμματος" είπε ο Σάντσες στους βουλευτές. Αλλά ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης του Podemos, επιτέθηκε στον Σάντσες για την συμφωνία με το Ciudadanos, αντί να προσπαθεί να σχηματίσει μια συμμαχία αριστερών. Είπε ότι η συμφωνία με το Ciudadanos έγινε "στα μέτρα των ολιγαρχών" και όχι προς όφελος των δυσαρεστημένων, των οποίων οι ψήφοι βοήθησαν το Podemos να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Ισπανίας.

Μετά τις ασαφείς κοινοβουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, ο Σάντσες βρέθηκε στο προσκήνιο όταν ο Ραχόι απέρριψε απροσδόκητα μια προσφορά από τον βασιλιά Φίλιππο Στ' για να προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είχε την υποστήριξη. Ενώ ο Ραχόι θα μπορούσε ακόμη να έχει άλλη μια ευκαιρία, είναι επίσης υπό πίεση για να ανοίξει το δρόμο σε έναν νέο ηγέτη που θα μπορούσε να βοηθήσει την ανανέωση του συντηρητικού κόμματος, το οποίο έχει εμπλακεί σε μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς.

Αν ο Σάντσες απορριφθεί και την Παρασκευή, ο βασιλιάς θα έχει δύο ακόμη μήνες για να δώσει άλλη μια ευκαιρία στον Σάντσες, τον Ραχόι ή άλλο αρχηγό κόμματος πριν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνο νέες εκλογές μπορεί να σπάσουν το αδιέξοδο.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα