ΗΠΑ: Μάχη για τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση

Αξιοπoιώντας την ευκαιρία να ξαναγράψει τους νόμους για τη μετανάστευση του έθνους, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο να ενεργήσει γρήγορα ώστε να ανοίξει το δρόμο για τη νομιμοποίηση 11 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ρεπουμπλικάνοι πάλι έχουν τις αντιρρήσεις τους, κάτι που δείχνει ότι θα είναι δύσκολη η επίτευξη συναίνεσης σχετικά με το δίκαιο της μετανάστευσης, παρά τη δικομματική ώθηση που δόθηκε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Μιλώντας από το

Γυμνάσιο Del Sol στο Λας Βέγκας της Νεβάδα, μιας πολιτείας όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι ισπανόφωνοι, ο πρόεδρος επαίνεσε την διακομματική ομάδα των γερουσιαστών οι οποίοι πρότειναν μια σαρωτική μεταρρύθμισης στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι οι προτάσεις του συμφωνούν κατά ένα μεγάλο μέρος με τις δικές του.

Ο Ομπάμα όμως προειδοποίησε ότι «όσο πιο κοντά πλησιάζουμε, τόσο πιο συναισθηματικές θα γίνονται αυτές οι προτάσεις». Είπε ότι αν το Κογκρέσο δεν προχωρήσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να θεσπίσει ένα ειδικό μέτρο – κάτι που ο Λευκός Οίκος έχει αναβάλει προς το παρόν και απαιτεί μια ψήφο.

Η ομιλία του προέδρου εξέθεσε άμεσα τα πιθανά ρήγματα στην προσεχή διαμάχη. Είπε, για παράδειγμα, ότι «πρέπει να υπάρξει ένας δρόμος για να αποκτήσουν την υπηκοότητα οι παράνομοι μετανάστες εξ αρχής», μια δήλωση που φαίνεται να είναι σε αντίθεση με τον ισχυρισμό ορισμένων γερουσιαστών ότι η ιθαγένεια θα πρέπει να συνδέεται με την αυστηρότερη ασφάλεια των συνόρων. Ο γερουσιαστής Marco Rubio, ο Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα που θεωρείται μια σημαντική φωνή μέσα στο κόμμα, είπε ότι ανησυχεί για την «απροθυμία του προέδρου να αποδεχθεί σημαντικά ενισχυμένους μηχανισμούς προτού οι παράνομοι μετανάστες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πράσινη κάρτα». «Χωρίς αυτούς τους μηχανισμούς, οι νόμοι δεν θα εφαρμοστούν ποτέ» είπε μεταξύ άλλων.

Παρά το γεγονός ότι ο Ομπάμα δεν το ανέφερε στην ομιλία του, ο Λευκός Οίκος προτείνει επίσης να αντιμετωπίζουν τα ομόφυλα ζευγάρια όπως και τις άλλες οικογένειες, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη σχέση τους για να αποκτήσουν βίζα, ένα θέμα στο οποίο επίσης αναμένεται να φέρουν αντιρρήσεις πολλοί συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι.

Όπως σχολίασε ο Brendan Buck, εκπρόσωπος του John A. Boehner, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής «ευελπιστούν ότι ο πρόεδρος θα είναι προσεκτικός και δεν θα σύρει τη συζήτηση προς αριστερά διαταράσσοντας το δύσκολο έργο που έχει μπροστά της η Βουλή και η Γερουσία». Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε ότι η ομιλία ήταν η αρχή μιας συντονισμένης εκστρατείας που θα αναγκάσει τους Ρεπουμπλικάνους να δώσουν συνέχεια στο θέμα της δικομματικής πρότασης. Προέβλεψε ότι, δεδομένης της δημοτικότητας του προέδρου στους λατίνους ψηφοφόρους, θα είναι δύσκολο να καταψηφισθεί ένα νομοσχέδιο που έχει το όνομά του, σχετικό με το θέμα.
Ο Ομπάμα παρουσίασε μια σειρά γνωστών προτάσεων: ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα, πάταξη των εργοδοτών που προσλαμβάνουν παράνομους μετανάστες και έκδοση περισσοτέρων αδειών παραμονής προσωρινά, μέχρι να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που υποβάλλουν αίτηση για νομιμοποίηση.

Η ομιλία του, πολύ κοντά στο πλαίσιο της διακομματικής πρότασης της Γερουσίας, θέτει τους όρους για μια από τις πιο έντονες διαμάχες της χρονιάς. Αυτά είναι μόνο τα πρώτα βήματα σε έναν περίπλοκο χορό πολιτικής και πολιτικών, που μπορεί να αποδειχθεί ύπουλος, όπως συνέβη με την αποτυχημένη μεταρρυθμιστική προσπάθεια του Τζορτζ Μπους.

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί συμφωνούν ότι είναι ώρα να διορθωθεί το σύστημα που έχει πρόβλημα εδώ και χρόνια» είπε ο Ομπάμα στο ακροατήριο των περίπου 2.000 μαθητών, πολλοί από αυτούς ισπανόφωνοι. Και τον χειροκρότησαν δυνατά όταν ανέφερε την Dream Act, έναν νόμο που προσφέρει αμνηστία για τα παιδιά των μεταναστών που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες παράνομα.

Οι γερουσιαστές ελπίζουν να περάσουν τη νομοθεσία μέχρι το καλοκαίρι, ενώ ο Λευκός Οίκος έχει αναβάλει, προς το παρόν, το δικό του νομοσχέδιο. Πράγματι, έπειτα από δύο χρόνια αντιπαραθέσεων στο Κογκρέσο, ο Ομπάμα βρίσκεται σε μια σπάνια ευθυγράμμιση με τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, τουλάχιστον ως προς την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα. Αυτή είναι η διαφορά στην ομιλία του Ομπάμα. Αντί να επικρίνει το Κογκρέσο ότι κωλυσιεργεί, όπως έκανε κάθε μέρα στην προεκλογική του εκστρατεία, επικρότησε τους βουλευτές που πρωτοστάτησαν, τουλάχιστον για μια ημέρα. Κάτω όμως από την φαινομενική συγκατάβαση, κάποιοι επισημαίνουν ότι οι διαφορές είναι πολλές.

Κάποιες βασικές διαφορές αφορούν το αν θα εξαρτηθεί η ιθαγένεια από τους αυστηρότερους ελέγχους για τους παράνομους μετανάστες στα σύνορα και τη διαδικασία έκδοσης βίζας.

Ο Ομπάμα στην ομιλία του τόνισε ότι εφόσον οι μετανάστες καταγραφούν από τις Αρχές και πληρούν άλλες υποχρεώσεις, όπως την πληρωμή των φόρων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα αποκτήσουν ιθαγένεια. Ο Ομπάμα υπερασπίστηκε επίσης το ρεκόρ του στην εξασφάλιση των συνόρων, καθώς η παράνομη διέλευση μεταναστών έχει μειωθεί κατά 80% από το ύψιστο σημείο που είχε φτάσει το 2000, λόγω των περιπολιών. Έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη εποπτεύουν πλέον τα νοτιοδυτικά σύνορα, πέραν των 124 άλλων αεροσκαφών. Στόχος του προέδρου ήταν να εξασφαλίσει την δικομματική συναίνεση και τη δημόσια υποστήριξη και, αφού απέτυχε να το πετύχει στην πρώτη θητεία του, το έθεσε στην κορυφή της ατζέντας του κατά τη δεύτερη.

nytimes

Keywords
Τυχαία Θέματα