Μ.Σφακιανάκης: Η μετεγγραφή των αρχείων της λίστας μπορεί και να κρύβει πρόθεση αλλοίωσης

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη, ενώπιον της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Σφακιανάκης κατέθετε επί μιάμιση ώρα και φέρεται να έχει απαντήσει στα μέλη της Επιτροπής ότι σε ένα CD είναι ευχερέστερο να βρεθούν ίχνη ακόμη και αν έχουν επιχειρηθεί αλλοιώσεις από ότι σε ένα usb.

Ερωτηθείς για την τήρηση στοιχείων σε usb, ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,

φέρεται να έχει πει ότι οποιοσδήποτε με ένα απλό πρόγραμμα μπορεί να σβήσει στοιχεία που αφορούν την ημερομηνία εγγραφής και την ταυτότητα του υπολογιστή.

Στο ερώτημα βουλευτή μέλους της επιτροπής «αν η μεταγραφή αρχείου από cd σε usb και από usb σε usb δείχνει οργανωμένη διάθεση αλλοίωσης στοιχείων», ο κ. Σφακιανάκης φέρεται να έχει απαντήσει θετικά. Όπως εξάλλου μεταφέρουν μέλη της Επιτροπής, ο κ. Σφακιανάκης απάντησε πως για την εξαγωγή συμπερασμάτων απαιτείται τουλάχιστον έρευνα και σε υπολογιστές. Και αυτό διότι όπως είπε ένα usb από μόνο του αν έχει υποστεί αλλοιώσεις ως προς την ημερομηνία εγγραφής και την ταυτότητα του υπολογιστή στον οποίο έγινε η επεξεργασία, είναι σχεδόν αδύνατο να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Νωρίτερα, στην Επιτροπή κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Κωνσταντίνος Μπίκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπίκας ανέφερε στην Επιτροπή ότι αρχικά για τη λίστα Λαγκάρντ ενημερώθηκε από τον διεθνή Τύπο, ενώ στη συνέχεια, επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του, ο οποίος τον παρέπεμψε στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο του το επιβεβαίωσε.

Με τη σειρά του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μπίκας ενημέρωσε τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ για την οποία ήταν κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα δεν πλήρωσε καθόλου χρήματα για να της παραδοθεί.

Η συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής ολοκληρώθηκε με τις καταθέσεις δύο μελών της αντιπροσωπείας που παρέλαβε εκ νέου τον περασμένο Δεκέμβριο τη λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλία.

Πρόκειται για τους Εμμανουήλ Σκαρμέα και Σμαράγδα Πιτένη που κατέθεσαν στην επιτροπή για την διαδικασία παραλαβής της λίστας. Η κ. Πιτένη, αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών, ρωτήθηκε από μέλη της Επιτροπής αν η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, προβλήθηκε ποτέ ως εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Ελβετίας για τη σύναψη Συμφωνίας που θα οδηγούσε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από άδηλες καταθέσεις. Η κ. Πιτένη διευκρίνισε ότι δεν μετέχει στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση διακρατικής συμφωνίας και ότι δεν γνωρίζει αν είχε τεθεί ποτέ αυτό το θέμα ως εμπόδιο από την πλευρά της Ελβετίας. Σημείωσε ωστόσο πως το γεγονός ότι η Γερμανία κατάφερε να εισπράξει φόρους από τις καταθέσεις Γερμανών, δεν εμπόδισε τη σύναψη συμφωνίας Γερμανίας-Ελβετίας. Η κ. Πιτένη αναφέρθηκε όμως στη διακρατική συμφωνία που έχει συνάψει η χώρα μας με τη Γαλλία από το 1964 και αφορά την ανταλλαγή στοιχείων για φορολογικά θέματα και στα πλαίσια της οποίας έγινε η αποστολή της λίστας Λαγκάρντ τη δεύτερη φορά από τη Γαλλία στην Ελλάδα.

Για την Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί να καταθέσουν ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια ο πρώην πρεσβευτής της Ελλάδας στη Γαλλική πρωτεύουσα, Ηλίας Κλης. Επίσης έχει προγραμματιστεί η κατάθεση του Γιώργου Αγγελόπουλου συνεργάτη του κ. Παπακωνσταντίνου για θέματα πληροφορικής στον οποίο φέρεται να δόθηκε εντολή για την αντιγραφή του CD σε υπολογιστή, η διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου Χρύσα Χατζή, η συνεργάτης του πρώην υπουργού Σοφία Ρίτσου και ο υπάλληλος στο πρωτόκολλο του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Χρηστίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα