ΗΠΑ: «Η ένοπλη βία χειρότερη από την τρομοκρατία»

Εξοργισμένος εμφανίστηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα μετά τη μαζική δολοφονία στο Umpqua Community College στο Όρεγκον, την Πέμπτη, επιπλήττοντας, τρόπο τινά, το έθνος επειδή δεν κάνει αρκετά για την καταπολέμηση της βίας. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας δεν είναι αρκετά. Δεν κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν αυτό το μακελειό από το να συμβεί κάπου αλλού στην Αμερική, την επόμενη εβδομάδα ή δύο μήνες μετά», είπε.

Ο Ομπάμα προχώρησε ακόμη περισσότερο, παρομοιάζοντας αυτό που οι Αμερικανοί

κάνουν ο ένας στον άλλο με τα όπλα με αυτό που κάνουν οι τρομοκράτες. «Βάλτε τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να υπολογίσουν τον αριθμό των Αμερικανών που σκοτώθηκαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά την τελευταία δεκαετία και τον αριθμό των Αμερικανών που σκοτώθηκαν από ένοπλη βία, και μετά βάλτε τα δίπλα-δίπλα στην ειδησεογραφία», είπε απευθυνόμενος προς τον Τύπο.

Την Τρίτη, ο Ομπάμα συγκάλεσε μια σύνοδο κορυφής στα Ηνωμένα Έθνη για την αντιμετώπιση του «βίαιου εξτρεμισμού», μιλώντας σε εκπροσώπους περισσότερων από 100 χώρες για την απειλή από ομάδες όπως η ISIS και η Μπόκο Χαράμ. Δύο ημέρες αργότερα, ο πρόεδρος μίλησε για την τρομοκρατία στο εσωτερικό: την τρομοκρατία από τους σκοτωμούς στους δρόμους, στα σχολεία, στους κινηματογράφους, στις εκκλησίες και σε αμέτρητα άλλα μέρη όπου έχουν γίνει ένοπλες επιθέσεις. «Είναι μια πολιτική επιλογή το να επιτρέπουμε να συμβαίνει κάθε λίγους μήνες στην Αμερική. Είμαστε συλλογικά υπόλογοι σε αυτές τις οικογένειες, που χάνουν τους αγαπημένους τους, λόγω της απραξίας μας».

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι το έθνος κηρύσσει τον πόλεμο στην απειλή της τρομοκρατίας, αλλά στέκεται αδρανές ενώ οι Αμερικανοί δολοφονούν ο ένας τον άλλο κατά χιλιάδες κάθε χρόνο. «Ξοδεύουμε πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, περνάμε αμέτρητους νόμους και αφιερώνουμε ολόκληρους φορείς για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος μας, και δικαίως», είπε. «Και όμως, έχουμε ένα Κογκρέσο που μας μπλοκάρει ρητά ακόμη και από τη συλλογή στοιχείων σχετικά με το πώς θα μπορούσαν δυνητικά να μειωθούν οι θάνατοι από όπλο».

Ο Ομπάμα απάντησε και στους επικριτές που όπως είπε θα σπεύσουν να τον κατηγορήσουν για «πολιτικοποίηση» της τελευταίας τραγωδίας. «Είναι κάτι που πρέπει να πολιτικοποιηθεί, είναι σημαντικό για την κοινή μας ζωή μαζί και για το πολιτικό σώμα». Τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να κάνει τα ορυχεία ή τους δρόμους πιο ασφαλή από δυστυχήματα, είπε, θα πρέπει να γίνει το ίδιο και με τις μαζικές εκτελέσεις και να θεσπιστεί μια νομοθεσία «κοινής λογικής» περί όπλων. «Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα το επισημαίνω. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα ήθελα να πω ότι μπορούμε να κάνουμε πραγματικά κάτι γι 'αυτό, αλλά ότι εμείς θα πρέπει να αλλάξουμε τους νόμους μας». Εξουθενωμένος από το τέλος του 15ου διαγγέλματός του για ανάλογο περιστατικό από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ομπάμα έκλεισε λέγοντας πως αυτό δεν θα είναι το τελευταίο. «Θα ήθελα να ελπίζω και προσεύχομαι να μην χρειαστεί να βγω και πάλι κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρόεδρος για να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά με βάση την εμπειρία μου ως πρόεδρος δεν μπορώ να το εγγυηθώ. Και αυτό είναι τρομερό που το ομολογώ».

thedailybeast.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα