Η βοήθεια στην Ελλάδα βαραίνει την προεκλογική εκστρατεία της Μέρκελ

Κύμα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη βοήθεια στην Ελλάδα, και δη στην προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας. Σε νέο δημοσίευμα, οι New York Times επισημαίνουν πως «τα στελέχη της κυβέρνησης Μέρκελ, προσπαθούν

πολύ ώστε να μην επηρεάσει η Ελλάδα και τα προβλήματά της την κατά τ’ άλλα βαρετή προεκλογική της εκστρατεία». Όπως σημειώνεται, οι δηλώσεις του Σόιμπλε άναψαν «φωτιά» στους Γερμανούς ψηφοφόρους, οι οποίοι φοβούνται πως μπορεί να κληθούν να πληρώσουν τα «σπασμένα» για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Σάιμπερτ, προσπάθησε να «ρίξει» τους τόνους, υποστηρίζοντας μια ημέρα μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, πως «δεν υπάρχει τίποτα νεότερο» γράφουν οι New York Times. Η εφημερίδα αναφέρεται και στην επίσκεψη του Γιόργκ Άσμουσεν στην Αθήνα και στις δηλώσεις του πως δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου στήριξης και δεν υπάρχει περίπτωση να έλθουν «στο τραπέζι» τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, ενώ υποστηρίζει ότι μπορεί ο Ασμουσεν να δήλωσε πως ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη του στην Αθήνα από καιρό, «ωστόσο η χρονική στιγμή τροφοδότησε υπόνοιες», οι οποίες ξεκίνησαν με τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα και το κόστος της διάσωσης της, παραμένει ένα ευαίσθητο σημείο για τους Γερμανούς ψηφοφόρους και μια πιθανή αδυναμία για την Μέρκελ», σημειώνει το δημοσίευμα και υποστηρίζει πως μπορεί να είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θα κατακτήσουν την πρώτη θέση στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, κατά πάσα πιθανότητα όμως δεν θα εξασφαλίσουν την πλειοψηφία και μια πιθανή απώλεια ψήφων θα αποδυναμώσει την διαπραγματευτική τους δύναμη.

Είναι, πάντως, απορίας άξιον πώς οι Γερμανοί, σκόπιμα άνοιξαν ένα τέτοιο θέμα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι δε θέλουν να ακούνε για νέα βοήθεια καθώς πιστεύουν ότι τα δάνεια επιβαρύνουν τους ίδιους, αλλά κανείς δεν τους εξηγεί ότι νέο δάνειο σημαίνει νέα δέσμευση της Ελλάδας να το πληρώσει με επιτόκια σίγουρα πάνω από 2% και 3% όταν οι Γερμανοί δανείζονται με 0%. Αφήστε δε τις εκτιμήσεις, όπως αυτές του ευρωβουλευτή Χατζημαρκάκη, ότι η Γερμανία κέρδισε 114 δις από την ευρωπαϊκή κρίση.

Όσο όμως δεν ξεκαθαρίζει το Βερολίνο πώς βλέπουν τη νέα παρέμβαση για την Ελλάδα, θα συντηρείται η θολούρα. Κάποιοι εκτιμούν ότι θα κάνει κακό στη Μέρκελ, άλλοι ότι σκόπιμα το έβγαλε στο φως διότι νέο πακέτο είναι καλύτερο από νέο κούρεμα.

Έτσι, οι εκλογές στη Γερμανία λαμβάνουν ακόμη πιο σημαντική διάσταση για την Ελλάδα καθώς τίποτε δεν αποκλείεται. Αν μάλιστα οδηγηθούν σε έναν Μεγάλο Συνασπισμό, πολλά μπορούν να αλλάξουν στην οικονομική πολιτική του Βερολίνου. Ίσως δε αλλάξει και ο… Σόιμπλε και να αντικατασταθεί με τον Γ. Ασμουσεν. Πολλοί το βλέπουν ως ενδεχόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα