Σενάρια επί σεναρίων για τους πλειστηριασμούς

Σενάρια επί σεναρίων επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το καυτό θέμα των πλειστηριασμών, το οποίο συζητούν και οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Χθες, στο υπουργείο Οικονομικών είχε πάει και ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, για σύσκεψη με τον Γ. Στουρνάρα και τον Κ. Χατζηδάκη.

Ένα

σενάριο που προέκυψε ήταν να μη θιγούν οι κατοικίες των αδύναμων αλλά να μπει χέρι στους έχοντες οι οποίοι ετσιθελικά δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει καταθέσει ύψους 300.000 ευρώ στις τράπεζες αλλά χρωστά κάποιο δάνειο, να μπορεί η τράπεζα να του δεσμεύει το ποσό που χρωστά από τις καταθέσεις του.

Επίσης, πραγματικά πλούσιοι, που καθημερινά διάγουν βίο προκλητικό, αλλά… προκλητικά δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, να υπόκεινται σε έλεγχο και να τους γίνεται ακόμη και πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας τους.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι οπωσδήποτε να μη θιγούν οι φτωχοί, οι άνεργοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και όσοι αποδεδειγμένα έχουν χαμηλές φορολογικές δηλώσεις. Να αρθεί, όμως, η απαγόρευση των πλειστηριασμών ώστε να πιεστούν τα λαμόγια που δεν πληρώνουν αν και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Στο τραπέζι επίσης βρίσκεται η “άτυπη συμφωνία με τις τράπεζες” για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων χωρίς όμως περαιτέρω επιβάρυνση των δανειοληπτών. Επίσης, υπάρχει ένα σενάριο για τα εμπορικά ακίνητα, περίπου 10.000 που θα μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό, αν και κάτι τέτοιο ίσχυε και σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται στο διάλογο με τον γνωστό λαϊκίστικο βερμπαλισμό του κ. Βενιζέλου που νομίζει ότι έτσι θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Λέει «όχι» σε κάθε επαναφορά πλειστηριασμών και μάλιστα βρήκε και τον «μουτζούρη» να τα φορτώσει. Ο κ. Βενιζέλος διαρρέει για ακόμη μια φορά την οργή του κατά του κ. Στουρνάρα, παρά το γεγονός ότι το θέμα το είχε ανοίξει νωρίτερα ο κ. Βορίδης και αργότερα ο κ. Σκορδάς. Διαρρέεται μάλιστα από τη Χαρ. Τρικούπη ότι ο κ. Βενιζέλος πάει στον Σαμαρά με στοιχεία όπως τον αριθμό των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, την αντικειμενική αξία των ακινήτων, πόσα από αυτά εντάσσονται στην κατηγορία «πρώτη κατοικία» και πόσα είναι εμπορικά ή εξοχικές κατοικίες. Και λένε οι «Βενιζελικοί» ότι τα ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών αλλά δεν τους τα έδωσαν. Αστεία πράγματα, όλη η αγορά τα έχει αυτά τα στοιχεία, επίσημα είναι, τα ξέρουν όλοι, ας μην κάνουν τους ξύπνιους στο ΠΑΣΟΚ.

Η ουσία είναι ότι από τη μια υπάρχει ένας σοβαρός προβληματισμός για το τι πρέπει να γίνει με τους πλειστηριασμούς κι από την άλλη η γνωστή ελαφρότητα του κ. Βενιζέλου που το «παίζει» προστάτης της πρώτης ιδιοκτησίας. Κάποιος πρέπει να τον μαζέψει.

Keywords
Τυχαία Θέματα