Η Τρόικα επιλέγει την σύγκρουση – Μυστική συνάντηση χωρίς τον Στουρνάρα

Νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα, δημιουργεί η πληροφορία ότι υπήρξε μυστική συνάντηση με αντικείμενο την ελληνική οικονομία μετά το Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, χωρίς να μετέχει σε αυτή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Αυτό υποστηρίζει η Wall Street Journal η οποία αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός αν και ήταν εκεί δεν προσκλήθηκε κι ότι στη σύσκεψη μετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, από την ευρωζώνη και τα υπουργεία Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι φέρεται να προσπάθησαν να βρουν λύσεις για δυο θέματα που απειλούν να προκαλέσουν πρόβλημα στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και ευρύτερα της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires συζήτησαν πώς να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με τις αντιλαϊκές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δεύτερον πώς να συγκεντρώσουν τα επιπλέον κεφάλαια για να καλυφθεί το κενό στη χρηματοδότηση της χώρας για το δεύτερο μισό του έτους, το οποίο εκτιμάται στα 5 δισ. ευρώ με 6 δισ. ευρώ. Η συνάντηση δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Τα νέα δεδομένα έχουν να κάνουν με δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι ότι οι ξένοι ανησυχούν ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα δυναμιτίζει το οικονομικό κλίμα. Και δεύτερον ότι οι ξένοι εμφανίζονται αδιάλλακτοι σε μια σειρά από ζητήματα και δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και σύγκρουση με την ελληνική πλευρά.

Διότι την ώρα που η τρόικα δεν επιστρέφει στην Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, δόσεις ύψους 11 δις ευρώ βρίσκονται στον αέρα. Παράλληλα, για ανεξήγητους (ίσως και εξηγήσιμους) λόγους η τρόικα μπλοκάρει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ακόμη, δεν δείχνει να χαίρεται που η ελληνική πλευρά έχει πετύχει πλεόνασμα πάνω από 1 δις ευρώ (κατ’ άλλους μπορεί να φτάσει και τα 1,4 δις ευρώ). Διότι αν χαρεί θα έχει επιβεβαιώσει τη δική της αποτυχία και τις δικές της λάθος εκτιμήσεις.

Και σα να μην φτάνουν όλα αυτά πιέζει την κυβέρνηση να πάρει κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα αγνοώντας αφενός την κατάσταση στην κοινωνία κι αφετέρου το ρευστό πολιτικό κλίμα. Άλλωστε, άλλα μέτρα είναι σίγουρο ότι δεν περνούν από την παρούσα βουλή.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό σύγκρουσης και ίσως αυτός ήταν ο λόγος της μυστικής συνάντησης προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση. Το ναυάγιο επιβεβαιώνει και το «ναυάγιο» των ξένων δανειστών οι οποίοι τη δική τους αποτυχία τη ρίχνουν στην Ελλάδα. Αλλά με ευθύνη δική τους δεν αποκλείεται να οδηγήσουν τη χώρα σε αδιέξοδο και πιθανότατα σε εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα