Η Τουρκία "επιτρέπει" σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν στρατιωτική βάση

22:58 8/8/2017 - Πηγή: Antinews

Την άδεια σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν τους γερμανούς στρατιώτες που υπηρετούν στην αεροπορική βάση στο Ικόνιο της Τουρκίας έδωσε η Άγκυρα. Η τουρκική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει ανάλογη επίσκεψη τον Ιούλιο, ενώ η συστηματική άρνησή της να επιτρέψει επισκέψεις γερμανών βουλευτών στη βάση του Ιντσιρλίκ υποχρέωσε το Βερολίνο να μεταφέρει στο Λίβανο τη γερμανική δύναμη που ήταν εγκατεστημένη εκεί.

Σε επιστολή του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφέρεται ότι η επίσκεψη στη βάση του Ικονίου θα γίνει στο πλαίσιο NATOϊκής πρότασης, στις 8 Σεπτεμβρίου. Η επταμελής κοινοβουλευτική

αποστολή θα συνοδεύεται από την αναπληρώτρια γενική γραμματέα της Συμμαχίας, Ρόουζ Γκέτεμιλερ. Έως τώρα δεν έχει αποφασιστεί ποιοι βουλευτές θα συμμετέχουν στην αποστολή στο Ικόνιο. Η Τουρκία στο παρελθόν έχει αρνηθεί να υποδεχτεί μέλη του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), το οποίο κατηγορεί ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK.

Η συμφωνία για επίσκεψη στη βάση του Ικονίου ενδεχομένως αντανακλά μία προσπάθεια βελτίωσης στις σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας, που έχει υποβαθμιστεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες, με τη Γερμανία να κατηγορεί την Τουρκία για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Χθες, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε εκ νέου τη Γερμανία ότι υποθάλπει τρομοκράτες επειδή δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Άγκυρας για την έκδοση κρατουμένων. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Γερμανία "φιλοξενεί" συνεργάτες του ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την διοργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περσινού Ιουλίου. Ο επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε στην "Bild" τη Δευτέρα ότι ήταν "πολύ απίθανο" η ΕΕ να δώσει στην Τουρκία το υπόλοιπο της υποσχεθείσας προενταξιακής βοήθειας ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω της πρόσφατης στροφής της χώρας στον αυταρχισμό.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα