Η Τουρκία αποφυλακίζει 38.000 κρατούμενους για να κάνει χώρο για τους πραξικοπηματίες!

Η Τουρκία πρόκειται να αποφυλακίσει περίπου 38.000 κατάδικους προκειμένου να κάνει χώρο στο υπερπλήρεις φυλακές της για τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κατηγορούνται για τον σχεδιασμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Το διάταγμα, που εκδόθηκε την Τετάρτη, προβλέπει την υπό όρους απελευθέρωση ορισμένων κρατουμένων που έχουν εκτίσει δύο χρόνια ή και λιγότερο της θητείας τους, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ. Η κίνηση θα ανακουφίσει το έκρυθμο σύστημα των φυλακών της Τουρκίας, το οποίο βουλευτές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν τακτικά για

τις άθλιες συνθήκες, ακόμη και πριν από το πραξικόπημα.

Οι τουρκικές πιέζονται για να βρουν χώρο για τα 35.000 άτομα που έχουν τεθεί υπό κράτηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο μήνα, στο οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 270 άνθρωποι. Επί του παρόντος, 23.400 άτομα βρίσκονται υπό κράτηση και κατηγορούνται ότι συνδέονται με το πραξικόπημα. "Υπήρξαν χιλιάδες συλλήψεις και φυσικά θα υπάρξουν περισσότερες συλλήψεις. Πραγματιστικά, έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον τρόπο για την ανακούφιση του σωφρονιστικού συστήματος", δήλωσε ο Σενέμ Ντογκάνογλου, δικηγόρος στον Σύνδεσμο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στην Άγκυρα.

Οι αξιωματούχοι άρχισαν τη διαδικασία αποφυλάκισης για επιλέξιμους κρατούμενους την Τετάρτη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Μόνο εκείνοι που διέπραξαν εγκλήματα πριν από την 1η Ιούλη του 2016, δύο εβδομάδες πριν από το πραξικόπημα - θα είναι επιλέξιμοι για χάρη, είπα ο Μποζντάγκ. Η κίνηση αυτή δεν θα ισχύει για όσους έχουν καταδικαστεί για φόνο, κακοποίηση, βιασμό ή τρομοκρατία, μεταξύ άλλων εγκλημάτων. "Αυτό δεν είναι μια αμνηστία", είπε. Δεν είπε πότε ακριβώς θα γίνει η απελευθέρωση.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί για το πραξικόπημα τον τούρκο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια από το 1999, και τους υποτιθέμενους οπαδούς του στον δημόσιο τομέα, την αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης. Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει ανησυχίες για το κύμα των κρατήσεων αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Στρατιώτες και αξιωματικοί που κατηγορούνται ότι έχουν σχέσεις με τους πραξικοπηματίες συνελήφθησαν και κρατούνται, με χειροπέδες και με τα εσώρουχά τους, στα γυμναστήρια και σε γήπεδα. Οι φυλακές της Τουρκίας, οι οποίες έχουν χωρητικότητα για πάνω από 187.000 κρατούμενους, στεγάζουν πάνω από 213.500 κρατούμενους από τα μέσα Αυγούστου, δήλωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ακόμη και πριν από το πραξικόπημα, οι τουρκικές φυλακές ήταν σχεδόν πλήρεις, δήλωσε ο Ενίς Γιαβούζ Γιλντιρίμ, ο επικεφαλής του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κοινοβουλίου, τον Ιανουάριο. Ο υπερπληθυσμός πριν από το πραξικόπημα είχε αναγκάσει τους κρατούμενους να κοιμούνται στα κρεβάτια των φυλακών με βάρδιες, καθώς και να δημιουργούν κελιά σε βιβλιοθήκες στις φυλακές και χώρους τουαλέτας, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση έξι μελών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Στην επιστολή τους, οι βουλευτές είπαν ότι είχαν ζητήσει να συσταθεί μια αντιπροσωπεία για τη διερεύνηση των αυξημένων κατηγοριών για παραβιάσεις των δικαιωμάτων, όπως βασανιστήρια και ξυλοδαρμοί. "Μετά το πραξικόπημα, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο σωφρονιστικό σύστημα αυξάνονται, με δεκάδες χιλιάδες νέους κρατούμενους", ανέφερε η δήλωση.

Οι συνθήκες στις φυλακές της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των φυλακών υψηλής ασφάλειας, που είναι γνωστές ως φυλακές τύπου-F, οδήγησαν σε διαμαρτυρίες των κρατουμένων στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και του 2000. Το 2000, μια επιχείρηση για να τερματίσουν μια απεργία πείνας κατά των συνθηκών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας έληξε με το θάνατο 30 κρατουμένων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επαίνεσε την πρόοδο της Τουρκίας στις μεταρρυθμίσεις στις φυλακές, που αποτελούν μόλις ένα "αγκάθι" στην μακρόχρονη προσπάθεια της Άγκυρας για ένταξη στο μπλοκ. Στην τελευταία έκθεση προόδου της, ωστόσο, υπάρχουν συχνές αναφορές που κατηγορούν τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για κακομεταχείρισης στις φυλακές.

Ο Μποζντάγκ απάντησε σε τηλεοπτική συνέντευξη νωρίτερα αυτό το μήνα ότι δεν υπήρχαν βασανιστήρια στις τουρκικές φυλακές. "Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν βασανιστήρια στις φυλακές μας. Εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αν κάποιοι υποστηρίξουν κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γράψουν στο υπουργείο, θα πρέπει να γράψουν ονομαστικά και ποιος τους έκανε κάτι και θα κάνουμε αμέσως ό,τι είναι απαραίτητο", είπε.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα