Η …”τελική” λύση για τις συντάξεις

Μαχαίρι σε κύριες, επικουρικές, δώρα και επιδόματα

Χαράτσι-σοκ 35% σε όλους τους επιτηδευματίες, αναστολή της χορήγησης των επιδομάτων ευθύνης στους διευθυντές και τους τμηματάρχες του Δημοσίου, περικοπές από 2% έως και 10% στα ποσά των κύριων και των επικουρικών συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ μηνιαίως, μείωση κατά 30 ευρώ το μήνα στις κατώτατες συντάξεις του ΟΓΑ, κατάργηση των επιδομάτων

εορτών και αδείας για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου και τους συνταξιούχους με εξαίρεση μόνο αυτούς που λαμβάνουν τα κατώτατα ποσά συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών και απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων είναι μερικά μόνο από τα μέτρα-σοκ που περιλαμβάνονται στο πακέτο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων της περιόδου 2013-2014, το οποίο συζητούν σήμερα οι αρχηγοί των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει την αυλαία των επίπονων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για τα μέτρα της περιόδου 2013-2014 με ένα εμπροσθοβαρές πακέτο περικοπών δαπανών που, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει εξοικονομήσεις συνολικού ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ ήδη από το 2013. Το ποσό αυτό θα προκύψει κυρίως από σειρά επώδυνων μειώσεων σε συντάξεις, μισθούς, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Οι μειώσεις αυτές μαζί με τις παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο υπολογίζεται να έχουν αθροιστικά δημοσιονομικό όφελος 10,5 δισ. ευρώ την προσεχή διετία, ενώ άλλα 3 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να εξοικονομηθούν μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων.

Ο πλήρης κατάλογος των μέτρων που επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο στη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG), του οργάνου που προετοιμάζει τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Τα μέτρα διακρίνονται σε δύο σκέλη: (α) περικοπές δαπανών 11,8 δισ. ευρώ και (β) αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ. Οσα εξ αυτών αφορούν το 2013 θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή.

Ο κατάλογος των νέων μέτρων συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ που παραδόθηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη περιέχει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής για μεγάλο αριθμό πολιτών. Βάσει των πληροφοριών που έγιναν γνωστές αργά χθες βράδυ:

Περίπου 780.000 φορολογούμενοι που ασκούν ατομικώς εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται με συντελεστή φόρου 35% για το σύνολο των καθαρών εισοδημάτων από τις δραστηριότητες αυτές! Για όλους αυτούς τους φορολογουμένους δεν θα ισχύει πλέον το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ ούτε τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τα προστατευόμενα τέκνα όσον αφορά στα εισοδήματά τους από ατομικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο η επιβολή του φόρου με συντελεστή 35% να ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2012, δεδομένο
Keywords
Τυχαία Θέματα