Αγώνας δρόμου για να κλείσει το σκληρό πακέτο

Σε μάχες χαρακωμάτων επιδίδονται ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ λίγες ώρες προτού γίνει η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων. Οι συναντήσεις ενημέρωσης του Γ. Στουρνάρα με Ευ. Βενιζέλο και με εκπροσώπους της ΔΗΜΑΡ

έγιναν σε καλό κλίμα αν και τα δύο κόμματα επιχειρούν για εσωκομματικούς λόγους να εμφανίσουν μια δυσφορία και αντίδραση σε κάποια πολύ σκληρά μέτρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το antinews, το πακέτο των μέτρων έχει κλειδώσει, έστω κι αν θα υπάρξουν διαφορετικές φωνές για κάποιες ρυθμίσεις. Η συμφωνία ενδεχομένως να επιβεβαιωθεί στη συνάντηση των αρχηγών στο Μαξίμου, αν και θα υπάρχουν κάποιοι αστερίσκοι για μέτρα που ΠΑΣΟΚ και κυρίως ΔΗΜΑΡ θέλουν να δείξουν ότι διαφωνούν.

Η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να είναι έτοιμα τα μέτρα το συντομότερο δυνατό καθώς ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από το εξωτερικό να τελειώνουμε. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι την Παρασκευή στον Euro working o επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων καθηγητής κ. Τσακλόγλου, θα πάει και θα παρουσιάσει το σύνολο των μέτρων όπως αυτό έχει συμφωνηθεί. Το Σαββατοκύριακο η τρόικα θα επιστρέψει και όπου υπάρχουν κενά σημεία θα βρεθούν οι χρυσές τομές ώστε στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το πακέτο να πάει στη Βουλή και να ψηφιστεί εντός τριών ημερών.

Άγνωστο είναι ακόμη αν θα πάει με τη μορφή ενός και μόνο άρθρου ώστε να αποφευχθούν οι διαρροές και ο κίνδυνος καταψήφισης. Βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου και του Μαξίμου είναι να πάει η Ελλάδα στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου  έχοντας ψηφισμένα τα μέτρα ώστε να πάρει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρω.

Με αυτόν τον σχεδιασμό μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να πάει στις 18 Οκτωβρίου και να βάλει στο τραπέζι την επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο χρόνια αλλά και να συζητήσει και το ενδεχόμενο νέου κουρέματος ή έμμεσου κουρέματος μέσω της μετάθεσης των πληρωμών των ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια.

Σ΄εκείνη τη Σύνοδο Κορυφής μπορεί να υπάρξει η τελική πολιτική λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας σε συνδυασμό όμως με τα προβλήματα που έχουν πάλι εμφανιστεί στην Ισπανία αλλά και την Κύπρο. Ενδεχομένως να υπάρξει συνολική σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Σε ότι αφορά αυτά καθ’ αυτά τα μέτρα, εκτιμάται ότι τα 7,5 δις ευρώ αφορούν περικοπές δαπανών το 2013 και τα υπόλοιπα 6 δις το 2014. Επίσης φαίνεται να συμφωνήθηκε ότι τα μέτρα για περικοπές θα είναι 10.5 δις από 11,5 δις και το ένα δις θα εξευρεθεί από φορολογικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η κυβέρνηση ετοιμάζει κάποια φορολογικά ισοδύναμα, κάποιες εκπλήξεις θετικού χαρακτήρα που θα αποτελέσουν αντίβαρο στα πολύ σκληρά μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Πάντως, στα κλειδωμένα μέτρα είναι σίγουρα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67, οι περικοπές στα δώρα μισθωτών και συνταξιούχων και το ψαλίδι στα ειδικά μισθολόγια. Εκείνο που φαίνεται να μπαίνει μέσα στη συμφωνία είναι η

Keywords
Τυχαία Θέματα