Η “συνταγή” Μέρκελ και Σαρκοζί


 Ασφυκτική εποπτεία και δημοσιονομική πειθαρχία, επιβολή με αυτόματο τρόπο χρηματικών κυρώσεων, που θα φτάνουν μέχρι και την αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία, είναι η «συνταγή» που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται

να επιβάλει στους εταίρους τη γερμανική αντίληψη περί δημοσιονομικής πειθαρχίας, που αποτελούσε και πάγια επιδίωξη του Βερολίνου τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν από την πλευρά της θα κάνει ένα βήμα πίσω επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενεργοποιήσει άμεσα την απεριόριστη ρευστότητα που διαθέτει, ώστε να «θωρακιστεί» η ευρωζώνη έναντι των αγορών. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα το αποφύγει.

Η γαλλογερμανική κοινή πρόταση θα οριστικοποιηθεί αύριο στο Παρίσι, στη διάρκεια της συνάντησης του Νικολά Σαρκοζί με την Ανγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, και οι δύο σε παρεμβάσεις τους, ο Γάλλος πρόεδρος στην Τουλόν (την Πέμπτη) και η Γερμανίδα καγκελάριος στην ομοσπονδιακή Βουλή (την Παρασκευή), έδωσαν το στίγμα, αλλά και τα σημεία στα οποία υπάρχει ταύτιση των θέσεων, ενώ διαφάνηκε και μια προσέγγιση σε θέματα που μέχρι τώρα είχαν διαφορετικές απόψεις.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι η ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει σε μια δημοσιονομική ένωση, εξέλιξη που προϋποθέτει τροποποίηση της Συνθήκης, έστω και περιορισμένης έκτασης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των «27» στη Σύνοδο Κορυφής, ανεξάρτητα εάν οι αλλαγές θα αφορούν μόνο τις 17 χώρες της ευρωζώνης. Η λήψη της απόφασης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, διότι ο μόνος που θα μπορούσε να αντιδράσει είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, λόγω της πάγιας αντίθεσης του Λονδίνου στη συγκέντρωση εξουσιών στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, ο κ. Κάμερον αναμένεται να συμφωνήσει, αφενός γιατί οι Βρετανοί θα εξαιρεθούν από την εφαρμογή των αποφάσεων και αφετέρου πλήττονται καίρια από την κρίση της ευρωζώνης και επιθυμούν τη λήψη μέτρων για την εκτόνωση της κατάστασης.

Επί της ουσίας των προωθούμενων μέτρων, φαίνεται ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ των Γάλλων και των Γερμανών στα περισσότερα θέματα. Καταρχήν συμφωνούν ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να προβλέψουν νομοθεσία για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Οποιαδήποτε απόκλιση, πέρα από την άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων, θα συνεπάγεται αυτόματες κυρώσεις, χωρίς συζήτηση και παρέμβαση της κυβέρνησης της ενδιαφερόμενης χώρας. Πέρα από το χρηματικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται, προτείνεται από το γαλλογερμανικό άξονα να αναστέλλονται και οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Η κ. Μέρκελ το είπε ευθέως την Παρασκευή στη γερμανική Βουλή. «Πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες και όταν αυτό δεν γίνεται, τότε θα πρέπει άμεσα να ακολουθούν οι επιπτώσεις για τη χώρα που δεν τους τήρησε», είπε χαρακτηρισ

Keywords
Τυχαία Θέματα