Η σκιά της αποτυχίας πλανάται πάνω από την αποψινή σύνοδο κορυφής

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς απείλησε ότι θα καταψηφίσει το προσχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020 αν συμφωνηθούν μεγάλες μειώσεις.

«Έχω την εντύπωση ότι θα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε ένα δίκαιο συμβιβασμό», δήλωσε ο Σουλτς προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΣΚ και εξέφρασε τις αμφιβολίες του για επίτευξη συμφωνίας.

Προσπαθώντας να ικανοποιήσει το αίτημα πολλών χωρών – μελών για μείωση των δαπανών, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι υπέβαλε μια πρόταση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στην οποία περιλαμβάνονται περικοπές ύψους 75 δισ. ευρώ.

«Ακόμα κι αν υπάρξει ένας συμβιβασμός στη βάση των αριθμών του Χέρμαν Βαν Ρομπέι ή πιο πάνω, σίγουρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πει όχι», υποστήριξε ο Σουλτς.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «απροσδόκητη» τη θέση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε απειλήσει τον Οκτώβριο ότι θα ασκήσει βέτο σε μια ενδεχόμενη αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

«Πίστευα ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις σήμερα. Αν κάποιος έρθει και πει ‘το δέχεστε ή όχι’, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Δεν θα πρόκειται για διαπραγμάτευση αλλά για τελεσίγραφο», κατέληξε ο Σουλτς.

Την ίδια ώρα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι επιζητεί ένα συμβιβασμό και όχι να θέσει ένα τελεσίγραφο.

Εν τω μεταξύ, οι Financial Times γράφουν στο σημερινό τους φύλλο ότι οι ευρωπαϊκές αρχές είναι αισιόδοξες πως η Βρετανία θα συμφωνήσει στον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εφημερίδα τονίζει πως ο Κάμερον είναι έτοιμος τελικά να δεχτεί τις δαπάνες των 940 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον προϋπολογισμό, την περίοδο 2014-2020.

Ο Κάμερον που τηρεί σκληρή στάση στην ΕΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα τη πρόθεση του να διατηρήσει τις ευρωπαϊκές δαπάνες στο επίπεδο του 2011, 886 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιμένει στο να μην αλλάξει η έκπτωση στη συμβολή της Βρετανίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάτι που είχε πετύχει το 1984 η Μάργκαρετ Θάτσερ.

«Η αίσθησή μας είναι ότι ο Κάμερον πέτυχε αυτό που ήθελε», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Ευρωπαίοι ανώτατοι διπλωμάτες έχουν προειδοποιήσει ότι η σύνοδος μπορεί να συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο αν διαφανεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Οκτώ από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμβολή στην ΕΕ – Αυστρία, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία – έχουν ζητήσει περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία και σε διαφορετικές αναλογίες.

Ιταλία και Πορτογαλία απείλησαν χθες Τετάρτη ότι θα μπλοκάρουν μια συμφωνία που δεν θα είναι ευνοϊκή για τις ίδιες και η σκιά της αποτυχίας πλανάται πάνω από το κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης  στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Keywords
Τυχαία Θέματα