Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στις Βρυξέλλες

Ας μη γελιόμαστε. Εδώ που φτάσαμε κρίνονται τα πάντα. Η οικονομική τύχη της Ελλάδας, η συνοχή της Ευρωζώνης και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Μια ακόμη αναβολή της απόφασης για το ελληνικό πρόβλημα θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο και τις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Είναι η πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής όπου Έλληνας πρωθυπουργός πάει στις Βρυξέλλες

χωρίς να είναι έτοιμος να απολογηθεί. Δεν είναι στο στόχαστρο κανενός, κανείς δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία της Ελλάδας, από κανέναν δεν έχουμε να περιμένουμε ούτε κατακραυγή ούτε καλά λόγια. Γι’ αυτό και η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά από τις Βρυξέλλες είναι αυτονόητη:«Δεν έχω άγχος για τη δόση, αλλά κάθε ημέρα που περνά χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού».

Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα, τα πράγματα είναι απλά: Αν η Γερμανία δε θέλει να δώσει λύση στο πρόβλημα θα πρέπει να προετοιμαστεί:

α) για χρεοκοπία της Ελλάδας που θα δημιουργήσει ντόμινο στην Ευρώπη

β) για οξύτατες κοινωνικές αντιδράσεις σε όλες τις χώρες

γ) για μεγάλη σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και

δ) για πολιτική κρίση στην Ελλάδα με απρόβλεπτες συνέπειες και στο βάθος τον Τσίπρα και τον Μιχαλολιάκο και κάθε λαϊκίστικη φωνή αυτής της χώρας.

Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει κάποιοι να σοβαρευτούν, και για πρώτη φορά, το τονίζουμε αυτό, αυτοί οι κάποιοι δεν είναι εντός της Ελλάδας. Η χώρα είναι έρμαιο της ανευθυνότητας των Γερμανών πολιτικών και των απίστευτων ψεμάτων που λέει η Μέρκελ. Πώς το είπε χθες στο Γερμανικό κοινοβούλιο ο Στάινμπρουκ: «Πείτε στον γερμανικό λαό την αλήθεια» για το τι θα πληρώσουν τώρα πριν πληρώσουν περισσότερα όταν η κρίση θα διαχυθεί.

Επίσης, η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στην πολιτική και οικονομική διελκυστίνδα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ και στο ποιος θα πληρώσει. Όμως, αν θέλουμε να πούμε την αλήθεια, η Λαγκάρντ είναι αυτή που έχει δίκιο στην παρούσα φάση, και παρά τη λάθος συνταγή που επέλεξε το Ταμείο τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με πηγές εντός της Ελλάδας, αναγνωρίζεται από όλους ότι το χρέος δε μπορεί να είναι βιώσιμο ενώ ακόμη και με τα κοκτέιλ μέτρων κανείς δε μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ορθώς, λοιπόν, τονίζουν ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες, μπαίνει από το ΔΝΤ το θέμα του «κουρέματος» διότι μόνο μ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα. Και στο κάτω – κάτω ας χάσουν μερικά χρήματα και αυτοί που εξαιρέθηκαν στο πρώτο κούρεμα. Όμως δεν μπορεί το ΔΝΤ σε καμία περίπτωση να εκβιάζει λύση σε βάρος της Ελλάδας.

Οι πληροφορίες μας από τις Βρυξέλλες κάνουν επίσης λόγο για ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι τη Δευτέρα θα ειπωθεί το πολυπόθητο «ok» για την εκταμίευση της δόσης. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν να υπάρχει καλύτερη λύση για το χρέος, απ’ ότι περίμεναν ορισμένοι στο προχθεσινό Eurogroup. Κι αυτό γιατί πλέον ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά ενώ και η Γε

Keywords
Τυχαία Θέματα