Η Ρωσία διώχνει στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα;

Οργιάζει η φημολογία εδώ και δυο ημέρες ότι η Μόσχα δεν δίνει “διπλωματική άδεια” για να διαπιστευτεί στέλεχος που στέλνει η κυβέρνηση για να στελεχώσει νευραλγικό τομέα της πρεσβείας μας στη ρωσική πρωτεύουσα.

Τυπικώς, η αιτία λέγεται πως είναι θέματα διπλωματικής “αμοιβαιότητας”. Δηλαδή, κάποιος απομακρύνθηκε από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, και άρα κάποιος πρέπει να φύγει και από την ελληνική πρεσβεία. Κάτι τέτοιο, όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών πολύ καλών γνωστών των ελληνορωσικών σχέσεων,

φαίνεται πως αποτελεί απλώς την τυπική πρόφαση. Ουσιαστικά, η Μόσχα πάγωσε την διαπίστευση ενός στελέχους, το οποίο ούτε καν είχε αναλάβει ακόμα καθήκοντα. Μόλις προ εβδομάδων άλλωστε έφτασε στη Μόσχα για να αναλάβει καθήκοντα, και περίμενε την διαπίστευσή του.

Σύμφωνα με την ίδια έντονη φημολογία, πρόκειται για στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, που το 2014 ήταν ένα από τα βασικά πρόσωπα της υπηρεσίας ενημέρωσης που είχε συστήσει το υπουργείο Εξωτερικών για την προεδρία της ΕΕ που είχε αναλάβει τότε η Ελλάδα. Ατύπως, οι Ρώσοι, λέγεται ότι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι επειδή τότε η ελληνική προεδρία είχε προβεί σε “αντιρωσικές” δηλώσεις, με αφορμή την προσάρτηση (“ένωση” την λέει η Μόσχα) της Κριμαίας στη Ρωσία. Κάτι, όμως, που και πάλι δημιουργεί ερωτηματικά, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν ήταν από εκείνα που χάραζαν την επικοινωνιακή πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών και της τότε κυβέρνησης. Άρα, εφόσον πράγματι, η Μόσχα έχει “κόψει” το συγκεκριμένο στέλεχος, εύλογα προκύπτει πλήθος ερωτηματικών σχετικά με τις πραγματικές αιτίες που οι Ρώσοι προέβησαν σε μια τέτοια κίνηση.

Άραγε, υπάρχει κάποιο σοβαρό ζήτημα στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας, με αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια της δεύτερης, ή το θέμα αφορά αποκλειστικά το συγκεκριμένο πρόσωπο; Κι αν πρόκειται για το δεύτερο, είναι τόσο σοβαρό που η Μόσχα κάνει μια τέτοια κίνηση, η οποία είναι αμφίβολο εάν είχε γίνει ακόμα και στην περίοδο του Ψυχρού πολέμου ή και της χούντας; Να σημειωθεί πάντως, ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας δεν φαίνεται να περνούν κάποια περίοδο ιδιαίτερης κρίσης. Εξάλλου, σε λίγες ημέρες έρχεται για επίσκεψη στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Λαβρόφ.

Sukhoi

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα