Η πρόταση Αναστασιάδη στον Ακιντζί για υδρογονάνθρακες και παύση των τουρκικών προκλήσεων

08:01 5/9/2019 - Πηγή: Antinews

Η πρόταση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, για το ζήτημα των υδρογονανθράκων, που υποβλήθηκε κατά την άτυπη σύνοδο, στις αρχές Αυγούστου, περιλαμβάνει τη δημιουργία λογαριασμού ειδικού σκοπού, στον οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου, που θα αναλογούν στους Τουρκοκύπριους, όπως επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη.

Μιλώντας

στο ραδιόφωνο CyBC, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, κ. Βασίλης Πάλμας, δήλωσε ότι κατά την ενημέρωσή του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, την Τρίτη, άκουσε ότι η πρόταση του Αναστασιάδη εξασφαλίζει πως, μέσω του λογαριασμού, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα μπορέσει να αποκομίσει άμεσα το μερίδιό της στα κέρδη -βάσει ποσοστιαίας αναλογίας του πληθυσμού- μόλις αρχίσουν να εισρέουν χρήματα στο ταμείο υδρογονανθράκων, που αναμένεται να γίνει το 2022.

Ωστόσο, η πρόταση φέρει την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα υιοθετήσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και θα συμφωνήσει να οριοθετήσει την αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ) σε σχέση με αυτήν της Κύπρου, μια κίνηση που, αν γίνει δεκτή, θα τερματίσει τις τουρκικές γεωτρήσεις στις ακτές της Κύπρου, κάτι που θα οδηγήσει επίσης στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Η αναγνώριση της ΑΟΖ της Κύπρου, συνιστά αυτόματα την αναγνώριση της Δημοκρατίας της Κύπρου από την Τουρκία.

Εκτός από το λογαριασμό ειδικού σκοπού (escrow account), η πρόταση του Αναστασιάδη περιλαμβάνει τη δημιουργία μηχανισμού που επιτρέπει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα να ενημερώνεται για τις αποφάσεις και τις εξελίξεις σχετικά με τη διαχείριση του φυσικού αερίου.

Η πρόταση, σύμφωνα με τις αναφορές, ήταν μια σημαντική υποχώρηση για την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς η κίνηση προοριζόταν ως διαπραγματευτική κάρτα σε περίπτωση νέου γύρου συνομιλιών, καθώς η Προεδρία θεωρεί ότι η διαχείριση του φυσικού αερίου είναι θέμα κυρίαρχων κρατών.

Ως εκ τούτου, το δικαίωμα της τουρκοκυπριακής συμμετοχής, να αποκομίσει τα οφέλη των υδρογονανθράκων έρχεται με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία συμφωνεί να αναγνωρίσει τα όρια την ΑΟΖ της Κύπρου.

Η μη αναγνώριση της τουρκοκυπριακής διοίκησης, ως κυρίαρχου κράτους, από την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτέλεσε τη βάση για την απόρριψη της πρότασης που υπέβαλε ο Ακιντζί τον Ιούλιο, για τη σύσταση μικτής επιτροπής διαχείρισης του φυσικού αερίου.

Μια εναλλακτική πορεία δράσης προτάθηκε προφορικά κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης των ηγετών στις 9 Αυγούστου, όπου το ζήτημα της διαχείρισης των υδρογονανθράκων αποτέλεσε το κύριο σημείο σύγκλισης.

Η πρόταση φαίνεται να έχει ληφθεί σε θετικό κλίμα από τον Ακιντζί, ο οποίος το ζήτησε και εγγράφως. Αργότερα τον Αύγουστο, ο Αναστασιάδης απέστειλε την πρόταση στον Ακιντζί μέσω ενός non-paper, προτού μεταβιβαστεί στην Τουρκία, η οποία δεν έχει ακόμη σχολιάσει το θέμα.

Τα νέα έρχονται στο φόντο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη θέσπιση μιας σειράς όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανάληψη των συνομιλιών. Οι διαδοχικές συναντήσεις της απεσταλμένης του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με τους δύο ηγέτες, από την Κυριακή, δείχνουν ότι οι δύο ηγέτες πιθανώς κινούνται στην οδό μίας συμφωνίας.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα