Η νέα "μέθοδος" Τσίπρα σε ΣΥΡΙΖΑ: Κάν' το όπως με τον Τσακαλώτο

Να "ξαναπακετάρει” και επικοινωνιακά τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη συμπαγή αντιπολιτευτική γραμμή επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αποτυπώθηκε ευκρινώς στις ευρείες αλλαγές των τελευταίων δέκα ημερών που πραγματοποίησε ο ίδιος και δη χωρίς πολλές πολλές διαβουλεύσεις στο εσωτερικό του.

Η εσωκομματική φαγωμάρα που κυριάρχησε στην Κουμουνδούρου για περισσότερο από έναν χρόνο και κορυφώθηκε τον Αύγουστο

με εκτός ελέγχου πια αλληλοκαρφώματα και δημόσιους καυγάδες , οδήγησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πρωτοφανή απαξίωση η οποία καταγράφεται και στις πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται με το "άνοιγμα” πλέον της νέας πολιτικής σεζόν.

Ήταν προδιαγεγραμμένο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφοντας στην Κουμουνδούρου θα έπαιρνε αποφάσεις όχι πλέον "εκτόνωση " του νοσηρού κλίματος που επικρατούσε στο εσωτερικό του κόμματος αλλά "δομικότερου” χαρακτήρα, προκειμένου να σηματοδοτήσει τοις πράγμασι πλέον , ένα "restart” για τον ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και ένα χρόνο, όλο "εξαγγέλλεται” και όλο μένει από "ρεύμα” με τα γνωστά προβληματικά αποτελέσματα.

Ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, από στελέχη και βουλευτές που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρό του, δεν είχαν λείψει το τελευταίο διάστημα μομφές πως πρέπει να λυθεί το ζήτημα με αποφάσεις ριζικές ώστε να σταματήσει η ηγεσία του κόμματος να δίνει την αίσθηση ότι συμπεριφέρεται σαν "τροχονόμος” ανάμεσα στα αντίπαλες εσωκομματικές "φατρίες”.

Στην πραγματικότητα , ο κ. Τσίπρας το τελευταίο δεκαήμερο έπραξε σε επίπεδο εσωκομματικό, όσα δεν είχε κάνει ως πρόεδρος του κόμματος εδώ και δεκατέσσερις μήνες που βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Αποκωδικοποίηση

1. Άλλαξε αναίμακτα γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τη μεσολάβηση συνεδρίου

2. Ανέβαλε το συνέδριο επ αόριστον

3. παίρνοντας ουσιαστικά ταυτόχρονα, "λευκή” επιταγή και από την εσωκομματική αντιπολίτευση για ανασχηματισμό απολύτως δικής του "σφραγίδας”.

4. "Απονεύρωσε” την ισχύ των διαφόρων "τάσεων”, ανακατεύοντας την κομματική τράπουλα και φέρνοντας "νέο αίμα” στελεχών, δικής του επιρροής και επιλογής.

Το γαϊτανάκι των αλλαγών Τσίπρα, ξεκίνησε με την επιλογή να "χρίσει” νέο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Υποψηφιότητα που υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος παρά τα "29” λευκά ψηφοδέλτια σε ένδειξη διαμαρτυρίας τινών ( και όχι μόνον από τους "53”).

Άλλαξε και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ορίζοντας στο πόσο αυτό τον Νάσο Ηλιόπουλο, καθώς για τον Αλέξη Χαρίτση ( και την Έφη Αχτσιόγλου), είχε άλλα πλάνα ο κ. Τσίπρας: υποβαθμίζοντας ξεκάθαρα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έδωσε στο δίδυμο αυτό τα "κλειδιά” της οικονομίας του κόμματος.

Τον κ. Ηλιόπουλο πλαισιώνουν πλέον ως αναπληρωτές νέα στελέχη προερχόμενα από την ...διεύρυνση με την προοδευτική Συμμαχία:Στέργιος Καλπάκης, Τάνια Καραγιάννη και Αλέξανδρος Νικολαΐδης είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, του Οργάνου που προήλθε από τον "γάμο” της Κουμουνδούρου με "πασοκογενείς”.

Από το περιβόητο "θα κυβερνήσω με την γενιά μου” ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε στο ...θα αντιπολιτευτώ με την γενιά μου.

Η νέα ομάδα "κρούσης” του προέδρου προβλέπει στην πρώτη γραμμή, 40 άρηδες, όπως ο Δ. Τζανακόπουλο και Ν. Ηλιόπουλος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης αλλά και ο νέος βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος "εκτοξεύθηκε” αναλαμβάνοντας τον τομέα Εσωτερικών.

Στη νέα "¨φουρνιά” στελεχών επιρροής Τσίπρα ( απευθείας και χωρίς κομματικούς διαμεσολαβητές ή "ομαδάρχες” , προωθήθηκαν και έτερα στελέχη που βρέθηκαν "σκιώδεις” αναπληρωτές υπουργοί, όπως οι : Γιάννης Σαρακιώτης, Χάρης Μαμουλάκης, Αναστασία Γκαρά, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Μίλτος Χατζηγιαννάκης κλπ.


Η νέα "μέθοδος” Τσίπρα: Κάντο όπως με τον Τσακαλώτο

Η σφραγίδα Τσίπρα στο κόμμα μπήκε τελικώς με τον "ανασχηματισμό". Εδώ και μήνες είχε διαμηνύσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι "κυοφορεί” αλλαγές για ανανέωση που παραβλέπει την κομματική "επετηρίδα”, όπερ και υλοποίησε με προφανή στόχο μεταξύ άλλων τη "συμπαγή” αντιπολιτευτική γραμμή και την αξιοποίηση στελεχών που δεν θα φέρουν προσκόμματα στην υλοποίηση του δικού του πολιτικού σχεδίου για αναδιάταξη αντιπολιτευτική.

Κοινώς, η "παλιά φρουρά” του ΣΥΡΙΖΑ δίνει με απόφαση Τσίπρα, τη σκυτάλη σε νέα στελέχη, με τα οποία ο ίδιος έχει συναντίληψη και κυρίως, δεν αποτελούν επιλογές με "εσωκομματικές αναφορές”, όπως ίσχυε ως τώρα : ο ένας στην "ομάδα παππά”, ο άλλος στην "ομάδα Τσακαλώτου”, ο τρίτος στους "βασικούς μετόχους” ήτοι τους "κομματικούς” ( Βούτση, Σκουρλέτη, Φίλη κλπ) και ...τράβα κορδέλα.

Ο ανασχηματισμός Τσίπρα έστειλε και ένα ακόμα μήνυμα: Όποιος παραμείνει εντός "σκιώδους κυβέρνησης” θα μείνει με τους όρους του προεδρικού πλάνου: Ουδείς διαλέγει πού θα τοποθετηθεί ανεξαρτήτως ...εσωκομματικής ισχύος.

Ηχηρό παράδειγμα ήταν το πώς βρέθηκε χωρίς "χαρτοφυλάκιο”, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών αφού είχε λάβει τνη απόφαση να τοποθετήσει στην θέση του την Έφη Αχτσιόγλου . Τον ενημέρωσε για την απόφασή του να τον μετακινήσει στον τομέα Ενέργειας.

Η άρνηση Τσακαλώτου να τοποθετηθεί στο πόστο που του πρότεινε ο Α. Τσίπρας, δεν προκάλεσε "γύρο διαπραγμάτευσης”. Το "όχι” που εκφώνησε ο πρώην υπουργός και επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στην πρόταση Τσίπρα να αναλάβει τον τομέα Ενέργειας, σήμανε αυτομάτως την απομάκρυνσή του από την "σκιώδη κυβέρνηση”.

Μήνυμα Τσίπρα, αρκούντως εύληπτο: Όλοι "χωράνε” στο πολιτικό μου σχέδιο αλλά το πού, το αποφασίζω εγώ.

Η εξέλιξη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο φυσικά, έδωσε ανάσα ανακούφισης στους "προεδρικούς” της "ομάδας Παππά”: Πέραν της γνωστής, ασίγαστης κόντρας μεταξύ των δύο στρατοπέδων, μέτρησαν και ένα ακόμα κέρδος ( "βάλσαμο” στο στραπατσαρισμένο εσχάτως από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, προφίλ τους): Η "υποβάθμιση” Παππά με την αφαίρεση του χαρτοφυλακίου της Οικονομίας , καλύφθηκε επικοινωνιακά” από την "έκπληξη” της ακόμη μεγαλύτερης υποβάθμισης Τσακαλώτου. Ευλόγως.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα