Η Μέση Ανατολή φλέγεται!

Η Αίγυπτος δεν έχει πρόεδρο, ούτε βουλή, ούτε και σύνταγμα.

Το Κουβέιτ δεν έχει βουλή.

Η Συρία αιμορραγεί μέχρι θανάτου και ο Λίβανος πάει για διάλυση.

Ολόκληρη αυτή η γεωγραφική περιοχή βυθίζεται στην αβεβαιότητα και στο χάος, προκαλώντας αγανάκτηση. Και η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. Ας

δούμε τι συνέβη αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν σαν ένα τρενάκι του τρόμου, με δράμα, ενθουσιασμό, σφαγές και προσμονή.

Από τον ξαφνικό θάνατο  του Σαουδάραβα διαδόχου του θρόνου πρίγκιπα Nayef Bin Abdul Aziz, ως το μαλακό πραξικόπημα του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου της Αιγύπτου, και από την ανεμπόδιστη προέλαση του Ισλάμ, ως την εντυπωσιακή απόφαση των συνταγματικών δικαστηρίων του Κουβέιτ και της Αιγύπτου να σφραγίσουν τα κοινοβούλια των δυο αυτών χωρών.

Είχαμε επίσης την αναστολή της λειτουργίας της εθνοσυνέλευσης στο Κουβέιτ με διαταγή του Εμίρη, καθώς και την άνευ προηγουμένου απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου για ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Φλεβάρη. Το Κουβέιτ βρίσκεται στην σοβαρότερη πολιτική του κρίση εδώ και μισό αιώνα. Είναι πια μια χώρα παράλυτη, που έχει χάσει κάθε λάμψη, απογοητεύοντας τους πάντες.

Η Υεμένη καταρρέει, το Ιράκ αντιμετωπίζει  πολιτικά και στρατιωτικά αδιέξοδα, η Λιβύη κυβερνάται από φύλαρχους και πολέμαρχους, και τέλος η Τυνησία, το λαμπρό αυτό υπόδειγμα της αραβικής άνοιξης, βασανίζεται από συγκρούσεις μεταξύ σκληροπυρηνικών Ισλαμιστών και φανατικών κοσμικών.

Η Αίγυπτος, η πιο κεντρική και πιλοτική αραβική χώρα, με 90 εκατομμύρια πληθυσμό, διαλύεται στα εξ ων συνετέθη. Πρόκειται για μια χώρα που ψάχνει απεγνωσμένα να βρει την ψυχή της. Πρόκειται για μια ακυβέρνητη στην ουσία χώρα, που διοικείται από μια στρατιωτική χούντα.

Οι δυο υποψήφιοι πρόεδροι, Ahmad Shafiq και Mohammad Mursi, επιμένουν πως και οι δυο κέρδισαν τις εκλογές. Το επίσημο εκλογικό συμβούλιο δεν ανακοινώνει τα τελικά αποτελέσματα. Υπάρχει και ο στρατός, που μέσω του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου τροποποίησε το σύνταγμα, παίρνοντας περισσότερες νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες, παρακάμπτοντας αυτές του όποιου μελλοντικού νόμιμου προέδρου.

Η Αίγυπτος μπορεί  κάλλιστα να ζήσει μια δεύτερη επανάσταση, άσχετα με το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Και δυστυχώς, δεν προβλέπεται καμιά λύση στα προβλήματα της.

Εν τω μεταξύ, ο εμφύλιος σπαραγμός συνεχίζεται αμείωτος στην Συρία, με καθημερινούς θανάτους και αιματοχυσία. Τα όσα συμβαίνουν στην χώρα ντροπιάζουν την αραβική και την διεθνή ηθική τάξη. Κάθε μέρα χάνονται άμαχοι, σε ένα παιχνίδι που παίζουν μεταξύ τους οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου.

Τώρα, η συριακή φωτιά άρχισε να εξαπλώνεται και στον Λίβανο, όπως στην Ιορδανία και στην Τουρκία.

Πριν μερικές ημέρες, ένας Σύρος πιλότος αυτομόλησε στην Ιορδανία, μαζί με το α/φος του τύπου Mig 21, ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Σε μια κλιμάκωση των εντάσεων, η συριακή αεράμυνα κατέρριψε και ένα τουρκικό π

Keywords
Τυχαία Θέματα