Η Ιταλία θα γλυτώσει μόνο με την Ανάπτυξη

 Οι Angela Merkel and Mario Monti μας διαβεβαίωσαν πως χρειαζόμαστε «περισσότερη Ευρώπη», και πως στο μέλλον η μόνη ελπίδα θα έρθει μέσα από περισσότερη πολιτική εναρμόνιση.

Αν σήμερα κυριαρχεί η λιτότητα, αυτό οφείλεται βασικά στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης. Αυτό θα πρέπει να ξεπεραστεί.

Απομένει να δούμε αν η Γερμανίδα καγκελάριος θα θέσει τον

ρυθμό. Το Βερολίνο μιλάει σωστά, αλλά μέχρι στιγμής έχει παραμείνει σχετικά αδρανές. Ίσως θα πρέπει να περιμένουμε άλλους 18 μήνες, μέχρι το φθινόπωρο του 2013, και τις γερμανικές εκλογές, για να δούμε επιτέλους κάποιες στιβαρές απαντήσεις στα φλέγοντα ερωτήματα.

Η προχθεσινή συναίνεση μεταξύ Merkel και  Monti είναι ένα σωστό βήμα. Το πρόβλημα όμως έγκειται στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, όπου ήδη ο Sarkozy σκοράρει πολιτικούς πόντους επιτιθέμενος εναντίον συγκεκριμένων ευρωπαϊκών πολιτικών θέσεων.

Η οικονομική κρίση μας έχει αποδείξει ότι οι κυβερνήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθησυχασμό των αγορών. Κάποιες όμως δεν έχουν το απαραίτητο ειδικό βάρος. Αυτό παραβλέπεται στο Παρίσι, τόσο από τον Sarkozy, όσο και από τον βασικό του αντίπαλο, τον François Hollande.

Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες. Η παραχώρηση από πλευράς Ισπανίας, που στις 13 Μαρτίου αποδέχθηκε να εφαρμόσει μεθόδους μείωσης των ελλειμμάτων της, καθιστά την νέα δημοσιονομική συμφωνία πιο εφικτή. Την ίδια ώρα, μια πιο προσεκτική εξέταση των όρων της συμφωνίας, μας δείχνει ότι οι νέοι λογιστικοί κανόνες δεν είναι τόσο ανελαστικοί όσο φαίνονταν αρχικά.

Ο Monti έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του Eurogroup, και η Bundesbank ηρέμησε με την άφιξη του «γερακιού» Yves Mersch στο ΔΣ της ΕΚΤ. Όλα αυτά δημιουργούν μια γενικότερη ηρεμία, που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές.  Για παράδειγμα, οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των χωρών, μπορεί να μειωθούν, όχι κατόπιν κυβερνητικών πρωτοβουλιών, αλλά εξαιτίας της δράση των γερμανικών συνδικάτων που απαιτούν σημαντικές αυξήσεις. Αν το πετύχουν, το γερμανικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα θα μειωθεί σημαντικά.

Σίγουρα θα προκύψουν κάποια νέα εμπόδια, όπως οι επερχόμενες ελληνικές βουλευτικές εκλογές, που ίσως υπονομεύσουν την ποιότητα της διακυβέρνησης της χώρας. Μια χώρα που αναμένει νέα μέτρα λιτότητας μέσα στο 2013. Παράλληλα, κλιμακώνεται και η ολοκλήρωση μιας δεύτερης διάσωσης για την Πορτογαλία μέσα στο καλοκαίρι.

Η Ιταλία παραμένει σε τεντωμένο σχοινί, μέχρι να μπει σε φάση ανάπτυξης. Εν τω μεταξύ, άρχισε πάλι να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές λήψεις αποφάσεων, και αυτό είναι σημαντικό.

Η απειλή που προέκυψε μέσα από την τεράστια απόκλιση μεταξύ γερμανικών και ιταλικών ομολόγων, μας ανάγκασε ως χώρα να πάρουμε τις σωστές οικονομικές αποφάσεις. Ας ελπίσουμε πως δεν θα το μετανιώσουμε, εξαιτίας κάποιας  εσωτερικής πολιτικής αναστάτωσης.

Του Stefano Lepri

La Stampa

http://www.lastampa.it/_web/cmstp/tmplRubriche/editoriali/gEditoriali.asp?ID_blog=25&ID_articolo=9882

Απόδοση: S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα