Η ισπανική «Μαφία» τσατίζει τους Ιταλούς

Η Ιταλία δεν δείχνει και ιδιαίτερο ενθουσιασμό με την τελευταία τρέλα στα ισπανικά εστιατόρια τραπεζαρία: μια ταχέως αναπτυσσόμενη αλυσίδα εστιατορίων που ονομάζεται La Mafia. Η αλυσίδα έχει ήδη ανοίξει 34 εστιατόρια με θέμα τη μαφία, σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο. Και φαίνεται πως οι Ισπανοί δεν χορταίνουν να τρώνε ζυμαρικά, σε ένα περιβάλλον γεμάτο από αναφορές στην Κόζα Νόστρα. Οι ιδιοκτήτες σχεδιάζουν να ανοίξουν άλλα 15 εστιατόρια και ένα στην Πορτογαλία μέχρι το τέλος του έτους. Όλα έχουν τις λέξεις «La Mafia» γραμμένες

όπου και αν κοιτάξεις, ενώ ονόματα και εικόνες από τους πιο διαβόητους δολοφόνους της μαφίας της Σικελίας είναι παντού.

«Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί στην Ισπανία, αν η Ιταλία ανοίξει μια αλυσίδα εστιατορίων αφιερωμένη στους τρομοκράτες της ETA», γράφει στην La Repubblica ο βετεράνος σε θέματα μαφίας, Attilio Bolzoni. « Ή τι θα συμβεί στη Γερμανία, εάν στη Ρώμη ή το Μιλάνο ανοίξουν τρεις μπυραρίες με λουκάνικα και ξινολάχανο προς τιμήν της Φράξιας του Κόκκινου Στρατού;».

Ο Marco Anzaldi, Ιταλός βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, ζήτησε από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής ενάντια στη μαφία να καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία. Όπως είπε, «ίσως θα έπρεπε να αρχίσουμε να διανέμουμε φυλλάδια έξω από αυτές τις ισπανικές εγκαταστάσεις στις οικογένειες που πηγαίνουν μέσα, τα οποία θα δείχνουν αυτό το παιδί θύμα της μαφίας που το στραγγάλισαν και το διέλυσαν σε οξύ. Η μαφία δεν είναι αυτό που βλέπετε στην ταινία του Κόπολα, η μαφία είναι ένας παραλογισμός και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει το παγκόσμιο σήμα κατατεθέν της Ιταλίας».
Δεν είναι σαφές εάν οι πελάτες συχνάζουν για τα οικονομικά γεύματα και δεν επηρεάζονται από τις εικόνες και τις αναφορές στον Βίτο Κορλεόνε, τον Αλ Καπόνε και στη Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου. Ίσως οι ντόπιοι να τα εκτιμούν. Οι τακτικοί πελάτες μπορούν ακόμη και να υποβάλουν αίτηση για μια κάρτα Πίστης στη Μαφία. Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που εστιατόρια εκτός Ιταλίας εξαργυρώνουν την φήμη της μαφίας. Το περασμένο καλοκαίρι, η απόφαση ενός αυστριακού καφέ να ονομάσει τα σάντουιτς από θύματα δολοφονίας της μαφίας, συμπεριλαμβανομένων των δικαστών που σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις, προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Βιέννης και της Ρώμης. Οι πελάτες του Ευεργέτες του Don Panino μπορούσαν για παράδειγμα να επιλέξουν ένα σάντουιτς Giovanni Falcone - το όνομά του περίφημου δικαστή ο οποίος δολοφονήθηκε από την Κόζα Νόστρα το 1992.

Αλλά η ισπανική επιχείρηση έχει ανάγει το μάρκετινγκ της μαφίας σε άλλα επίπεδα. «Η μαφία δημιουργεί θέσεις εργασίας» είναι ένα από τα συνθήματα της εταιρείας. Και αυτό είναι αλήθεια: σε μια χώρα που συνθλίβεται από την ύφεση, υπάρχουν 400 υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης στα εστιατόρια της Μαφίας. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι Ισπανοί που εργάζονται για την κανονική μαφία. Ο Bolzoni σημειώνει ότι σε κάθε ισπανική περιφέρεια υπάρχουν «οικογένειες» εγκληματιών που συνεργάζονται με μεγάλες ομάδες της ιταλικής μαφίας όπως η Ντραγκέτα και η Καμόρα.
Το γραφείο Τύπου της αλυσίδας La Mafia δεν ήταν διατεθειμένο να σχολιάσει το θέμα. Αλλά ο εκπρόσωπος Pablo Martinez είχε δηλώσει στην Repubblica: «Δεν έχουμε ποτέ, μα ποτέ ζητήσει συγγνώμη για την τρομοκρατία ή τη βία». Πρόσθεσε επίσης ότι οι φωτογραφίες έχουν σχέση επίσης με «τριαντάφυλλα, αγάπη και χαμόγελα». Αν και παραδέχτηκε ότι θα ήταν «δύσκολο να το εξηγήσουμε αυτό στους Ιταλούς».

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
ισπανικη μαφια,
Τυχαία Θέματα