Επιστρέφει ο Σαρκοζί;

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ μπορεί να έχει αποσυρθεί προ πολλού από τη δημόσια ζωή. Αλλά η Μπερναντέτ Σιράκ παραμένει μία πανούργα πολιτική προσωπικότητα. Έτσι, όταν μιλάει, αξίζει να δίνουμε προσοχή. Δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανακοινώσει ασύστολα ότι «φυσικά» και ο Νικολά Σαρκοζί, ο γκωλικός διάδοχος του Σιράκ, θα θέσει υποψηφιότητα και πάλι για την προεδρία, το 2017.

Ο πιο πρόσφατος ισχυρισμός της Σιράκ

ήρθε σε μια εμφάνιση με εκπληκτική αυτοπεποίθηση στη «Le Petit Journal», μία δημοφιλή σατιρική τηλεοπτική εκπομπή που παρουσιάζει Γιαν Μπαρτές στο Canal +, η οποία για πολύ ώρα κορόιδευε την πρώην πρώτη κυρία. Όταν παρουσιάστηκε μια φωτογραφία του Σαρκοζί, χαμογέλασε σαν ερωτοχτυπημένη έφηβη. Θα μπορούσε να είναι και πάλι υποψήφιος; «Ναι», απάντησε χωρίς να χάσει χρόνο. Ακολούθησε μια παρόμοια δήλωση στο Europe 1, μια γαλλική ραδιοφωνική εκπομπή.

Όταν ο Σαρκοζί είχε ηττηθεί το 2012 έπειτα από μία μόλις θητεία από τον Φρανσουά Ολάντ, τον σοσιαλιστή αντίπαλό του, υποσχέθηκε ότι θα εξαφανιστεί από τη δημόσια ζωή. Για έναν πολιτικό σόουμαν, αυτό φαντάζει πάντα απίθανο. Ο Σαρκοζί δεν είναι ιδιοσυγκρασιακά κατάλληλος για συνταξιοδότηση και έχει μια έντονα φορτισμένη ανταγωνιστικότητα που δείχνει ότι ποτέ δεν θα ησυχάσει, μέχρι να έχει την ευκαιρία να εκδιώξει τον άνθρωπο που τον κέρδισε.
Από το 2012, ο Σαρκοζί κράτησε ως επί το πλείστον ένα χαμηλό προφίλ στη Γαλλία, γυρίζοντας τον κόσμο, αντί να δίνει προσοδοφόρες διαλέξεις. Και όσο πιο πολύ απείχε, τόσο πιο πολύ ανέβαιναν τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις: από 31 % ένα μήνα αφότου έχασε την προεδρία, στο 40 % σήμερα, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων TNS Sofres. Με τα γαλλικά πρότυπα, αυτό τον κάνει τον πιο δημοφιλή πολιτικό στη Γαλλία σήμερα, μαζί με τον Μανουέλ Βαλς, τον Σοσιαλιστή υπουργό Εσωτερικών.

Τους τελευταίους μήνες, όμως, ο Σαρκοζί εμφανίστηκε και πάλι, με τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι, ένα μοντέλο που έγινε τραγουδίστρια και που αυτή τη στιγμή κάνει περιοδεία. Την περασμένη εβδομάδα, ο Σαρκοζί χαιρέτισε σαν ροκ σταρ, όταν πήγε να παρακολουθήσει μία εκστρατεία της Ναταλί Κοσκιουσκό-Μοριζέ, υποψήφιας του κεντροδεξιού UMP για δήμαρχος του Παρισιού, στις εκλογές του επόμενου μήνα. Όταν ο πρώην πρόεδρος χαιρετούσε τα πλήθη, ήταν σαν να αρχίζει την προεκλογική του εκστρατεία. Σύμφωνα με τα γαλλικά δημοσιεύματα, ο Σαρκοζί θα αρχίσει αυτή την ανεπίσημη εκστρατεία από το Βερολίνο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ στις 28 Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για μια στρατηγική υψηλού κινδύνου. Παρά το γεγονός ότι πρέπει να είναι ενοχλητικό για τον αντιδημοφιλή Ολάντ να βλέπει τον προκάτοχό του να αντιμετωπίζεται σαν πολιτικός σταρ, είναι εξίσου ενοχλητικό για τους κεντροδεξιούς αντιπάλους του Σαρκοζί. Δεν έχει αναδειχθεί κανένας εναλλακτικός υποψήφιος μέσα στο UMP. Αντ 'αυτού, πολλοί πιθανοί υποψήφιοι, ανάμεσά τους και ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Αλέν Ζιπέ, παρακολουθούν ο ένας τον άλλον με προβληματισμό. Κανένας δεν θα ήταν ευτυχής αν έβλεπε τον Σαρκοζί να επέστρεφε και να έκλεβε την παράσταση.

Το πιο επικίνδυνο για τον Σαρκοζί είναι πως δεν είναι καθόλου σαφές αν οι Γάλλοι θα αισθάνονται τόσο ευνοϊκά απέναντί του αν προχωρήσει επισήμως στην επιστροφή. Ένας λόγος που ο Σαρκοζί παίρνει τόσο καλά ποσοστά είναι ότι δεν λέει τίποτα. Αν επιστρέψει για τα καλά, αυτό το νοσταλγικό, ζεστό συναίσθημα θα μπορούσε να εξατμιστεί και οι Γάλλοι μπορεί να θυμηθούν γιατί τον έδιωξαν.

www.economist.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα