Η γαλλική Sanofi κι η αμερικανική Regeneron ξεκινούν κλινικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητα σκευάσματος για την θεραπεία των βαρέως νοσηλευομένων ασθενών με covid-19

Τα γαλλικά εργαστήρια Sanofi κι η αμερικανική Regeneron έχουν ξεκινήσει τις κλινικές έρευνες για την αξιολόγηση του φαρμακευτικού σκευάσματος Kezvara για την θεραπεία των νοσηλευομένων ασθενών, που έχουν προσβληθεί από οξεία μορφή του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο εταιρείες.

Η κλινική έρευνα της φάσης 2/3 (δοκιμή σε ασθενείς, σύγκριση με τη δράση ψευδοφαρμάκου) ξεκίνησε στις ΗΠΑ κι η εξεύρεση εθελοντών ασθενών πρόκειται να αρχίσει άμεσα,

τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν των δύο εταιρειών, που η μία (Regeneron) έχει αναλάβει τις δοκιμές στις ΗΠΑ , ενώ η Sanofi τις μέλλουσες δοκιμές στον υπόλοιπο κόσμο, ιδίως στην Ιταλία.

Το Kevzara (sarilumab) είναι ένα ανοσοκατασταλτικό, που ανέπτυξαν από κοινού οι δύο εταιρείες, και αρχικά κυκλοφόρησε το 2017 για την θεραπεία της ρευματοειδούς πολυαρθρίτιδας. Πρόκειται για ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που επιδρά σε αποδέκτες της ιντερλευκίνης -6(IL-6), μίας πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος που διαδραματίζει καίριο ρόλο στη φλεγμονώδη διαδικασία και σύμφωνα με τα δύο εργαστήρια, θα μπορούσε αυτή να βοηθήσει στην αντιφλεγμονώδη αντίδραση των πνευμόνων ασθεών που νοσούν σοβαρά από covid-19.

H δοκιμή τούτη που θα πραγματωθεί σε πολλά κέντρα των ΗΠΑ, σκοπό έχει να αξιολογηθεί, σε σχέση με το ψευδοφάρμακο, η ασφάλεια της χρήσης του Kevzara κι η αποτελεσματικότητά του να συμπεριληφθεί στη φροντίδα των συμπτωμάτων. Για το δοκιμαστικό στάδιο αυτό θα πρέπει να βρεθούν 400 ασθενείς.

Εν πρώτοις, η δοκιμή του Kevzara θα αξιολογήσει την επίπτωσή του στον πυρετό των ασθενών και της αναγκαιότητας της πρόσθετης οξυγόνωσής τους. Κατά δεύτερον, θα αξιολογηθεί η μακροπρόθεσμη βελτίωση που παρέχει, ιδίως εν σχέσει προς τη θνητότητα και τη μείωση της ανάγκης για ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και οξυγόνωση του ασθενούς.

"Πιστεύουμε πως υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις πως το Kevzara μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική περίπτωση θεραπείας που για ορισμένους ασθενείς θα είναι δυνητικά σημαντική", εξηγεί ο Τζον Ριντ, υπεύθυνος της παγκόσμιας έρευνας κι ανάπτυξης της Sanofι, στη σχετική ανακοίνωσή του.

Τα στοιχεία από μία έρευνα σε 21 ασθενείς στην Κίνα έχουν δείξει πως όσοι έλαβαν ένα άλλο αντίσωμα (tocilizumab) που στοχεύει κατά των αποδεκτών της ιντερλευκίνης -6 είδαν να μειώνεται ο πυρετός και η ανάγκη για πρόσθετη οξυγόνωση, υπενθυμίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Πάλληλα, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία εργάζεται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, σε συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.

Κλινική δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου ξεκίνησε στο Σιάτλ

Η πρώτη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 ξεκίνησε σήμερα στο Σιάτλ, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Σε αυτήν την «ανοιχτή κλινική δοκιμή», θα συμμετάσχουν 45 εθελοντές, ηλικίας από 18 μέχρι 55 ετών, που όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) η δοκιμή θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.

«Ο πρώτος από τους συμμετέχοντες έλαβε σήμερα το πειραματικό εμβόλιο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η δοκιμή θα πρέπει να περάσει και από άλλες φάσεις προκειμένου να καθοριστεί αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για τον άνθρωπο. Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 12-18 μήνες μέχρι να διατεθεί στην αγορά το εμβόλιο, εφόσον όλα πάνε καλά.

Το εμβόλιο αυτό αποκαλείται mRNA-1273 και αναπτύχθηκε από επιστήμονες των NIH σε συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna που εδρεύει στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης. Στη χρηματοδότηση της δοκιμής συμμετείχε επίσης ο Συνασπισμός για την καινοτομία και την προετοιμασία για επιδημίες.

"Η δημιουργία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για να αποφύγουμε την προσβολή από τον SARS-CoV-2 είναι προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία", είπε ο Άνθονι Φαούτσι, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων. "Αυτή η πρώτη φάση της έρευνας, που ξεκίνησε σε χρόνο ρεκόρ, αποτελεί ένα βασικό βήμα για να πλησιάσουμε σε αυτόν τον στόχο", πρόσθεσε.

Χάικο Μάας: Επικρίνει έντονα την προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να αγοράσει την εταιρεία CureVac

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επέκρινε έντονα την εικαζόμενη προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να πείσει την εταιρεία CureVac (η οποία ερευνά την δυνατότητα παρασκευής εμβολίου κατά του κορονοϊού) που εδρεύει στο Τύπινγκεν, να μεταφερθεί στις ΗΠΑ προσφέροντάς της μεγάλα ποσά.

«Οι Γερμανοί ερευνητές ηγούνται στην ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων και σε παγκόσμιες συνεργασίες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλους να αποκτήσουν την αποκλειστικότητα των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke.

«Έχω ήδη μιλήσει με τους συναδέλφους μου από τον Καναδά, τη Νότια Κορέα, τη Βραζιλία και την Αυστραλία για το θέμα αυτό και θα συζητηθεί επίσης και στο πλαίσιο της συνόδου των χωρών της Ομάδας των 7 (G7). Tον κορονοϊό θα τον νικήσουμε μόνο από κοινού, όχι ο ένας εναντίον του άλλου», τόνισε ο Μάας.

Η εταιρεία CureVac διαψεύδει ότι της έγινε πρόταση από τον Ντόναλντ Τραμπ να αγοράσει το εμβόλιό της

Η γερμανική εταιρεία CureVac διέψευσε σήμερα ότι της έγινε πρόταση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρμπ να διαθέσει κατ’ αποκλειστικά σε Αμερικανούς το εμβόλιο που προσπαθεί να παρασκευάσει για τον νέο κορονοϊό.

«Για να είμαστε και πάλι ξεκάθαροι στο θέμα του κορονοϊού: η CureVac δεν έλαβε κάποια προσφορά από την αμερικανική κυβέρνηση ή από συνδεδεμένες με αυτήν υπηρεσίες, κατά τη διάρκεια και μετά τη σύνοδο της Ομάδας Εργασίας στον Λευκό Οίκο στις 2 Μαρτίου» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Την Κυριακή η γερμανική κυβέρνηση κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιχείρησαν να ιδιοποιηθούν το εμβόλιο που αναπτύσσεται από αυτό το γερμανικό εργαστήριο και προειδοποίησε ότι θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει το σκεύασμα αυτό στην Ευρώπη. Η εφημερίδα Die Welt έγραψε την ίδια ημέρα ότι ο Τραμπ προσέφερε ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό στην CureVac.

«Η CureVac διαψεύδει όλους τους ισχυρισμούς του Τύπου», πρόσθεσε η εταιρεία αυτή στον λογαριασμό της στο Twitter.

Ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, που ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, σχολίασε ότι η υπόθεση αυτή έχει «μεγαλοποιηθεί υπερβολικά».

Ο διευθύνων σύμβουλος της CureVac είχε προσκληθεί προσωπικά από τον Τραμπ στις 2 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν την ανάπτυξη του εμβολίου. Περιέργως, μια εβδομάδα αργότερα η εταιρεία ανακοίνωσε την αιφνιδιαστική αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση.

Το εμβόλιο για τον COVID-19 θα μπορούσε να είναι έτοιμο έως το φθινόπωρο, δήλωσε ο μεγαλομέτοχος της CureVac Ντίτμαρ Χοπ

Ένα εμβόλιο για τον COVID-19 θα μπορούσε να είναι έτοιμο έως το φθινόπωρο, δήλωσε σήμερα ο μεγαλομέτοχος της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρίας CureVac, Ντίτμαρ Χοπ.

Το πότε ακριβώς θα είναι έτοιμο το εμβόλιο «εξαρτάται από το Ινστιτούτο "Πάουλ Έρλιχ" ( τον γερμανικό φορέα για τα εμβόλια). Θα πρέπει να δοκιμαστεί πρώτα σε ζώα και έπειτα σε ανθρώπους. Αλλά νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο το φθινόπωρο, ενόψει του πιθανότατα νέου κύματος του κορονοϊού», δήλωσε ο κ. Χοπ στο αθλητικό πόρταλ «Sport1».

Κληθείς να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που ήθελαν τον αμερικανό Πρόεδρο να έχει επιχειρήσει να θέσει υπό αμερικανικό έλεγχο είτε την ίδια την εταιρία είτε κάποιους από τους επιστήμονές της είτε ακόμη και να έχει προτείνει την αποκλειστική διάθεση του εμβολίου στις ΗΠΑ, ο κ. Χοπ διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν συνομιλεί με τον Νόναλντ Τραμπ: «Επικοινώνησε με την εταιρία μου και εκείνοι ζήτησαν την άποψή μου. Αν καταφέρουμε να παρασκευάσουμε σύντομα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, αυτό το εμβόλιο θα πρέπει να φθάσει παντού και να προστατεύσει τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, όχι μόνο σε μια περιοχή», δήλωσε.

Η Κομισιόν χορηγεί δάνειο για να στηρίξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις της CureVac

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφερε ποσό έως και 80 εκατομμυρίων ευρώ ως οικονομική υποστήριξη στην εταιρία CureVac για να εντείνει την ανάπτυξη και την παραγωγή ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Η δέσμευση όσον αφορά τη χρηματοδότηση σημειώνεται μια μέρα αφότου πηγές της γερμανικής κυβέρνησης είπαν στο Reuters ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξέταζε πώς θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα πιθανό εμβόλιο που αναπτύσσει μια μη εισηγμένη γερμανική εταιρία, προκαλώντας αντίδραση στο Βερολίνο.

Η ΕΕ χορηγεί το δάνειο για να υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις της CureVac.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα