Η Γαλλία εν όψει κρίσιμων εκλογών

Την ώρα που οι Γάλλοι ψηφοφόροι ετοιμάζονται να εκλέξουν νέο πρόεδρο, αξίζει να δούμε ποια είναι τα κεντρικά ζητήματα των εκλογών, πως λειτουργεί το γαλλικό εκλογικό σύστημα, και ποιος αναμένεται να κερδίσει.

Ποια είναι τα κυρίαρχα ζητήματα;

Βασικά η οικονομία. Εδώ και μήνες, το μόνιμο ζήτημα που απασχολεί τη χώρα είναι η ανεργία, και η καταναλωτική δύναμη. Ως ένα βαθμό, πολύ για κάποιους και λίγο για άλλους, υπάρχει και το ζήτημα της μετανάστευσης.

Τέλος, για τα άκρα, τόσο δεξιά όσο και αριστερά, η Ευρώπη παραμένει ένα θέμα που έχει άμεση σχέση με τα οικονομικά ζητήματα.

Ποιος

θα νικήσει;

Σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, ο νικητής τόσο του πρώτου γύρου, όσο και του δεύτερου, αναμένεται να είναι ο σοσιαλιστής υποψήφιος Francois Hollande.

Ο πρόεδρος Nicolas Sarkozy, που συσπειρώνει δυνάμεις το τελευταίο διάστημα, δείχνει πεσμένος στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Υπάρχουν τρεις ακόμη υποψήφιοι με διψήφια ποσοστά: Ο ακροαριστερός Jean-Luc Melenchon, η ακροδεξιά Marine Le Pen, και ο κεντρώος Francois Bayrou.

Πως λειτουργεί το γαλλικό εκλογικό σύστημα;

Στις προεδρικές εκλογές υπάρχουν δυο γύροι ψηφοφορίας, με ένα διάλειμμα δυο εβδομάδων μεταξύ των δυο ψηφοφοριών, που γίνονται Κυριακή.

Προς το παρόν υπάρχουν δέκα υποψήφιοι. Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών την 22α Απριλίου, θα αποχωρήσουν οι οκτώ, και οι δυο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους θα αντιπαρατεθούν στον τελικό γύρο την 6η Μαίου.

Πότε θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα του κάθε γύρου;

Η Γαλλία διαθέτει ένα πολύ ακριβές σύστημα exit poll, που επιτρέπει συνήθως στα ΜΜΕ να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα την ώρα που κλείνουν οι κάλπες, δηλαδή στις 20:00 ώρα Γαλλίας.

Όμως, επειδή πρόκειται για προβλέψεις, αν τυχόν το αποτέλεσμα δείξει αμφίρροπο, τα ΜΜΕ θα αρχίσουν να μιλάνε για «μάλλον», και για  «ίσως».

Υπάρχει ενδιαφέρον στην Γαλλία για τις εκλογές;

Αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο εθισμένος στη πολιτική είναι κάποιος. Ως ένα βαθμό, η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τις τελευταίες δεκαετίες.  Έχουμε έναν νυν πρόεδρο που παλεύει για το πολιτικό του μέλλον, και που είναι το αουτσάιντερ, και εξτρεμιστές υποψήφιους στα δυο άκρα του πολιτικού φάσματος, που όπως φαίνεται θα μαζέψουν το 1/3 όλων των ψήφων του πρώτου γύρου.

Από την άλλη, όλα τα κόμματα ανησυχούν για την συμμετοχή των ψηφοφόρων. Τα ζητήματα έχουν όλα συζητηθεί, και ένας λόγος που οι εξτρεμιστές κερδίζουν πόντους είναι το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι μοιάζουν να μην έχουν αντιληφθεί την διαφορά μεταξύ των προγραμμάτων του  Sarkozy και του  Hollande, παρά το ότι και οι δυο προσπάθησαν πολύ  να διαφοροποιηθούν ο ένας από τον άλλο.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την Ευρώπη;

Η Γαλλία μαζί με την Γερμανία ηγούνται της προσπάθειας να διατηρηθεί σώο το ενιαίο νόμισμα, και η Ευρώπη να διατηρήσει την πορεία της.

Οι Sarkozy και  Hollande είναι αφοσιωμένοι Ευρωπαϊστές, αλλά κανείς

Keywords
Τυχαία Θέματα