“Η Ευρωζώνη οδεύει προς ένα πρωτοφανές πιστωτικό κραχ”

Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς Moody’s και Standard & Poor’s εκφράζουν ανοικτά την μη ικανοποίησή τους για όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής.

Ήδη οι απώλειες διευρύνονται για τους χρηματιστηριακούς δείκτες από τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι μέχρι την Αθήνα, ενώ το ευρώ γλιστρά προς το 1,3257 δολάριο.

Η κατάσταση αποτυπώνεται άμεσα και στις αγορές ομολόγων, όπου οι αποδόσεις και τα spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων κινούνται σε υψηλότερο επίπεδο. Μάλιστα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κινούνται και πάλι σε επίπεδο υψηλότερο του 7%.

 Η Moody’s Investors Service διατύπωσε την πρόθεσή της να επανεξετάσει τις αξιολογήσεις όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο α΄ τρίμηνο του 2012, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απουσίας αποφασιστικών μέτρων ακόμη και μετά από την πρόσφατη σύνοδο. Όπως είχε τονίσει η Moody’s το Νοέμβριο, λαμβάνει την απόφαση αυτή καθώς η απουσία των μέτρων σταθεροποίησης των πιστωτικών αγορών βραχυπρόθεσμα, σημαίνει ότι η ευρωζώνη και η ευρύτερη περιοχή της ΕΕ, παραμένει ευάλωτη σε περαιτέρω σοκ και η σύγκλιση της ευρωζώνης υπό συνεχή απειλή. Επίσης, σχολιάζει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αλλάζουν την άποψη της Moody’s ότι η κρίση είναι σε ένα κρίσιμο και ευμετάβλητο στάδιο.

Νέο καμπανάκι κινδύνου κρούει στο μεταξύ η Standard & Poor’s για την πορεία της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι οδεύει σταδιακά προς ένα  πρωτοφανές πιστωτικό κραχ.  Η βαθιά ύφεση που φαίνεται ότι έχει μπροστά της η ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την αδυναμία των ηγετών να βρουν μία σημαντική και πειστική λύση, θα πρέπει να ταρακουνήσει την ελίτ για την πορεία της ευρωζώνης. Η Σύνοδος παρουσίασε πρόοδο, αλλά δεν κατάφερε να πείσει για το αν έχουν πραγματικά τη λύση οι Ευρωπαίοι. Ο χρόνος τελειώνει, και χρειάζεται να προχωρήσουν σε τομές για να μπορέσουν να εξέλθουν της κρίσης και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ευρώ, αναφέρει ο S&P.

Ο Σαρκοζί τα ρίχνει στην Ελλάδα

«Κάποιες χώρες που δεν ήταν έτοιμες να μπουν στο ευρώ ‘δηλητηρίασαν’ ολόκληρο το σύστημα», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τονίζει το πλήγμα που δέχτηκαν οι τράπεζες και το χρηματοοικονομικό σύστημα γενικότερα.  Όπως αναφέρει, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα, οι χώρες αυτές ανάγκασαν τους λαούς τους να υποστούν πράγματα, τα οποία δεν περίμεναν, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις πολιτικές ηγεσίες των προηγούμενων ετών. Ο Γάλλος πρόεδρος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να σταθεροποιηθεί το ευρώ τονίζοντας ότι «είναι η καρδιά της Ευρώπης». Όπως λέει αν «εκραγεί» η Ευρώπη θα διαλυθεί

Την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να διασφαλιστεί η διάσωση του ευρώ και ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Μιλώντας στην γερμανική τηλεόραση ο Σόιμπλε τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής των μέτρων «ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα στην ενοποίηση», ενώ υπογράμμισε ότι «δε μπορούμε να πάμε φέτος διακοπές Χριστ

Keywords
Τυχαία Θέματα