Η Ευρώπη και η νέα κατάσταση τρομοκρατίας

Οι ισλαμιστικές επιθέσεις γίνονται ρουτίνα στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η ισλαμιστική βία επισκέφθηκε τη Δανία δύο φορές αυτό το Σαββατοκύριακο, υπογραμμίζοντας τη νέα κατάσταση με την τρομοκρατία στην Ευρώπη. Ντόπιοι ή μετανάστες μουσουλμάνοι τρομοκράτες που στοχεύουν αθώους και το δυτικό τρόπο ζωής γίνονται ένα χαρακτηριστικό της ζωής στην ήπειρο.

Ο φερόμενος δράστης δεν επέλεξε τα θύματά του τυχαία. Πρώτα έριξε δεκάδες σφαίρες σε μια καφετέρια στην Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά

με την ελευθερία του λόγου, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας τρεις. Η αστυνομία πιστεύει ότι ο ίδιος άνθρωπος επιτέθηκε σε μια συναγωγή λίγες ώρες αργότερα, σκοτώνοντας ένα εβραίο πολιτικό φρουρό και σακατεύοντας δύο αξιωματικούς. Νωρίς την Κυριακή, η αστυνομία σκότωσε τον άντρα που πιστεύει ότι διέπραξε τις δύο επιθέσεις. Μάρτυρες άκουσαν να φωνάζει «Αλλάχ Ακμπάρ» κατά τη διάρκεια της επίθεσης καφενείο.

Ανάμεσα σε αυτούς που παρακολουθούσαν τη συζήτηση στο καφέ Krudttoenden ήταν και ο Σουηδός καλλιτέχνης Lars Vilks, ο οποίος έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του και έχει επικηρυχθεί από την Αλ Κάιντα για τη δημοσίευση των σκίτσων το 2007 που κοροϊδεύουν τον Μωάμεθ. Σε μία βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που απέτυχε στο κέντρο της πόλης της Στοκχόλμης το 2010, αναφέρθηκε το όνομα του Vilks σε ένα e-mail που εξηγούσε τα κίνητρα του δράστη και αργότερα τον ίδιο χρόνο το σπίτι του γελοιογράφου έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης. Ζει υπό αστυνομική προστασία.

Η Δανία είναι επίσης η πατρίδα της Jyllands-Posten, της εφημερίδας που ξεσήκωσε τη μουσουλμανική οργή σε όλο τον κόσμο το 2005, με τη δημοσίευση γελοιογραφιών του Μωάμεθ. Πέντε ύποπτοι τρομοκράτες συνελήφθησαν το 2010 και τέσσερις αργότερα καταδικάστηκαν με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν για να δολοφονήσουν επιτελικά στελέχη της εφημερίδας Jyllands-Posten, ενώ ένα Σομαλός με τσεκούρι αποπειράθηκε να δολοφονήσει έναν από τους γελοιογράφους της εφημερίδας στο σπίτι του.

Το ισχυρή εβραϊκή κοινότητα της Δανίας (αριθμεί 8000 άτομα) πολιορκείται επίσης από τον αντισημιτισμό που προέρχεται από μουσουλμανικές συνοικίες της χώρας. Το 2012 ο πρέσβης του Ισραήλ στη Δανία προειδοποίησε τους επισκέπτες Ισραηλινούς να μην φορούν κιπά και άλλα ορατά θρησκευτικά σύμβολα. Η ελίτ εχθρότητα προς το Ισραήλ ενισχύει το επίπεδο αντισημιτισμού στους δρόμους. Η κυβέρνηση της Δανίας έχει δώσει εκατομμύρια κορώνες σε αντι-Ισραηλινούς ακτιβιστές και προπαγανδιστικές εκστρατείες τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ΜΚΟ Monitor, μια ισραηλινή οργάνωση. Ίσως οι δανοί αξιωματούχοι να περάσουν τώρα λιγότερο χρόνο ενοχλώντας την Ιερουσαλήμ σχετικά με τις προσπάθειες για την πρόληψη της τρομοκρατίας και να αφιερώσουν περισσότερη ενέργεια στο να προστατεύσουν τους πολίτες από τις ίδιες δυνάμεις.

Μπορεί να δουν το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου μετά τις επιθέσεις στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και σε ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς επέκτεινε τις αντιτρομοκρατικές δυνάμεις. Αυτό περιλαμβάνει την απομόνωση των τζιχαντιστών στις φυλακές, δίνοντας στις δυνάμεις ασφαλείας ευρύτερες εξουσίες για την παρακολούθηση των υπόπτων για τρομοκρατία online, καθώς και την ενίσχυση του προσωπικού και τη χρηματοδότηση σε υπηρεσίες πληροφοριών. Αυτά τα συνετά μέτρα, που τόσο επιδοκιμάζουν οι απερίσκεπτοι υπέρμαχοι των πολιτικών ελευθεριών, μπορεί να βοηθήσουν στο να αποτραπούν φρικαλεότητες μεγάλης κλίμακας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απαίτηση της κοινής γνώμης για μαζικές συλλήψεις, απελάσεις και άλλους γενικούς περιορισμούς.

Για να σταματήσει η τρομοκρατία να αποτελεί τη νέα φυσιολογική κατάσταση θα απαιτηθεί επίσης να περιγράφει με ακρίβεια η τζιχαντιστική απειλή. Η κυβέρνηση Ομπάμα στις ΗΠΑ αρνήθηκε να προσδιορίσει τον ισλαμισμό, ή ακόμα και τον «ισλαμικό εξτρεμισμό» - ως την ιδεολογία πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις στην ηπειρωτική Ευρώπη και τη φρίκη στη Συρία και το Ιράκ. Μια τέτοια συσκότιση δεν βοηθά τους μετριοπαθείς και ρεφορμιστές μουσουλμάνους, των οποίων η συνεργασία είναι απαραίτητη για να ηττηθούν οι τζιχαντιστές. Η Κοπεγχάγη μπορεί να ορίσει ένα αντιτρομοκρατικό παράδειγμα, αποκαλώντας τον εχθρό με το όνομά του.

www.wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα