Η επιστροφή του Σαρκοζί

Επέστρεψε. Ή μάλλον, όπως λένε κάποιοι, δεν έφυγε ποτέ. Ο Νικολά Σαρκοζί θα ανακοινώσει στην τηλεόραση αυτό το Σαββατοκύριακο ότι εγκαταλείπει την λαμπρή αποχώρησή του και επιστρέφει στην πολιτική για να σώσει τη Γαλλία από την οικονομική και πολιτική καταστροφή. Μια σύντομη δήλωση εμφανίστηκε στην σελίδα του στο Facebook.

Οι φίλοι του τον συγκρίνουν με τον στρατηγό

Ντε Γκολ, ο οποίος επέστρεψε από την αυτοεξορία του στο Κολομπέ λε ντεζ Εγκλίζ το 1958, ή με τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα, ο οποίος δραπέτευσε από την αναγκαστική εξορία στην Έλβα για να αποκαταστήσει την αυτοκρατορία το 1815. Οι επικριτές του, ωστόσο, λένε ότι ο 59χρονος Σαρκοζί είναι περισσότερο σαν τον Κόμη του Μόντε Κρίστο, αποφασισμένος να εκδικηθεί αυτούς - τόσο τους εμφανείς φίλους όσο και τους δηλωμένους εχθρούς - που τον έχουν υποτιμήσει και ανέτρεψαν τη φιλοδοξία του.

Κατ ‘ιδίαν, είναι ιδιαίτερα επιθετικός με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον άνθρωπο που τον έδιωξε από το Μέγαρο των Ηλυσίων το 2012. Ο πρώην πρόεδρος αναφέρει ότι ο Ολάντ δεν θα πρέπει να ηττηθεί, αλλά να κυνηγηθεί από το γραφείο του και «να ξεφτιλιστεί». Την ίδια στιγμή, οι φίλοι του Σαρκοζί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ο αναγεννημένος Σαρκοζί σχεδιάζει να γίνει ένας πιο ήπιος, πιο περιεκτικός ηγέτης, λιγότερο παρορμητικός και περισσότερο εστιασμένος στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Γαλλία. Επιστρέφει, λένε, όχι από προσωπική φιλοδοξία ή από πνεύμα εκδίκησης, αλλά γιατί είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να σώσει τη Γαλλία από την απειλητική άνοδο της ακροδεξιάς της Μαρίν ΛεΠέν.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Σαρκοζί έχει αναγκαστεί από νωρίς να πάρει ένα τεράστιο ρίσκο (ενάντια, όπως έχει αναφερθεί, στις επιθυμίες της συζύγου του, Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί). Θα είναι υποψήφιος στις εσωτερικές εκλογές για την πλήρωση της κενής προεδρίας της κεντροδεξιάς Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) - μια δουλειά που χλεύαζε πριν από ένα χρόνο. Θα το κάνει εν μέρει για να προσπαθήσει να σώσει ένα κόμμα που έχει διαλυθεί από τα οικονομικά σκάνδαλα, σε μεγάλο βαθμό από δικές του αποφάσεις. Θα το πράξει σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τον εαυτό του ως ο de facto ηγέτης της αντιπολίτευσης πριν η αξιοπιστία του καταστραφεί από κάμποσες ποινικές έρευνες στις οποίες έχει εμπλακεί το όνομά του. Θα το κάνει κυρίως για να προσπαθήσει να «εκτροχιάσει» έναν επικίνδυνο αντίπαλο, τον Αλέν Ζιπέ, τον δημοφιλή αλλά γηραιό πρώην κεντροδεξιό Πρωθυπουργό.

Ο 69χρονος Ζιπέ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα είναι υποψήφιος στις ανοιχτές εκλογές που έχει προγραμματίσει το UMP το 2016 για να επιλέξει τον υποψήφιο του κεντροδεξιού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Η «ανοιχτή» υποψηφιότητα θα είναι ανοικτή σε όλους τους γάλλους εκλογείς. Ο Ζιπέ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο εκλογικό σώμα - ακόμα και σε ορισμένους ψηφοφόρους της αριστεράς.

Ο Σαρκοζί παραμένει βαθιά μισητός στο περισσότερο από το 60 τοις εκατό των Γάλλων. Είναι ο ήρωας που λατρεύουν τα λαϊκά μέλη του UMP, ειδικά οι νεότεροι. Θα αγωνιστεί ενάντια στον Ζιπέ, αλλά θα πρέπει να κερδίσει εύκολα τις εσωτερικές εκλογές για τον πρόεδρο κόμματος τον Νοέμβριο.

Ο Σαρκοζί στη συνέχεια σχεδιάζει να καταργήσει ουσιαστικά το UMP και να ξεκινήσει ένα νέο κόμμα με νέο όνομα, παίρνοντας με το μέρος του, αν είναι δυνατόν, κάποιες προσωπικότητες από το κέντρο. Ο δεδηλωμένος στόχος του θα είναι να δώσει στη γαλλική κεντροδεξιά μια νέα αρχή με ένα συνεκτικό, ρεφορμιστικό πρόγραμμα.

Τα συνθήματα, λένε οι φίλοι του, θα είναι η «προστασία» (που μπορεί να σημαίνει, ή μπορεί και να μη σημαίνει προστατευτισμό) και «διάλυση της άκαμπτης διαίρεσης δεξιάς-αριστεράς». Και οι δύο αυτές ιδέες, ή στάσεις, έχουν απασχολήσει την ΛεΠέν. Ο Σαρκοζί επιμένει, ωστόσο, ότι δεν θα επιστρέψει στην σκληρή δεξιά και στο δόλωμα του Ισλάμ –τα συνθήματα της αποτυχημένης του προεκλογικής εκστρατείας το 2012. Δεδομένου ότι το νέο κόμμα θα κατασκευαστεί πάνω στην εικόνα του Σαρκοζί, οι φίλοι του επισημαίνουν ότι δεν θα υπάρχει ανάγκη για πρόωρες εκλογές το 2016. Ο Σαρκοζί θα είναι ήδη ο de facto ηγέτης της κεντροδεξιάς. Θα είναι ο προφανής υποψήφιος για να αναλάβει την Αριστερά και την ΛεΠέν το 2017.

Η στρατηγική θα μπορούσε να λειτουργήσει. Ο Σαρκοζί θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος ηττημένος Γάλλος πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας (μετά το 1958) που βάζει ξανά υποψηφιότητα. Παρά τον μακρύ κατάλογο των νομικών ερευνών που αφορούν τις δραστηριότητές του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προεδρία του την περίοδο 2007-2012, θα μπορούσε να επιστρέψει στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Ολάντ και ολόκληρη η Αριστερά είναι απελπιστικά μη δημοφιλής. Μια μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων αν πρέπει να διαλέξει στο δεύτερο γύρο των εκλογών του 2017 μεταξύ του Σαρκοζί και της ΛεΠέν σχεδόν σίγουρα θα ψηφίσει τον πρώην πρόεδρο.

Παρόλα αυτά, ο Σαρκοζί παίρνει ένα τεράστιο ρίσκο, τόσο για τον εαυτό του όσο και για τη Γαλλία. Έχει ήδη τεθεί υπό επίσημη έρευνα, κατηγορούμενος ότι εκμεταλλεύτηκε την πολιτική επιρροή του για να διαμορφώσει μια απόφαση στο ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας. Οι έρευνες συνεχίζονται, μεταξύ άλλων, και για την υποτιθέμενη πολιτική χρηματοδότησή του από τα τέλη του Λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι και την κακή χρήση των πόρων του UMP, παραβιάζοντας το νόμο για το όριο των δαπανών στην προεδρική προεκλογική εκστρατεία του 2012. Με την επιστροφή του στην πολιτική, ο Σαρκοζί ελπίζει να ενισχύσει το επιχείρημά του ότι όλες αυτές οι έρευνες είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Φανταστείτε τις εκλογές του 2017, στις οποίες οι τρεις κύριοι υποψήφιοι είναι: ένας απελπιστικά αντιλαϊκός υποψήφιος της Αριστεράς (που μπορεί να είναι ή μπορεί και να μην είναι ο Ολάντ), ένας νομικά επίφοβος Σαρκοζί και η Μαρίν ΛεΠέν.

http://www.independent.co.uk/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα