Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι τα ΕΑΣ πρέπει να έχουν και εξαγωγικό χαρακτήρα

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει ένα mail που καταρχήν απορρίπτει την ελληνική πρόταση να έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Εσείς θα επιμείνετε; Ποιους χειρισμούς θα κάνει η κυβέρνηση από τώρα και στο εξής;

Ι. Στουρνάρας:

Είναι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που κάνουμε. Εμείς πιστεύουμε ότι τα ΕΑΣ πρέπει να έχουν και εξαγωγικό χαρακτήρα.

Δημοσιογράφος: Έγινε σήμερα συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό με την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα;

Ι. Στουρνάρας: Έγινε μία γενική συζήτηση σήμερα. Στην τρόικα δώσαμε τα νέα στοιχεία για τα έσοδα, για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και του Οκτωβρίου. Τα καταγράφουν και η συζήτηση, βεβαίως, συνεχίζεται.

Δημοσιογράφος: Επιμένουν στις εκτιμήσεις τους;

Ι. Στουρνάρας: Εμείς έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο Προϋπολογισμού, θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικό. Προσπαθούμε με τα επιχειρήματά μας να πείσουμε την τρόικα να κάνει μία θετική εισήγηση στο Eurogroup.

Δημοσιογράφος: Επιμένετε, δηλαδή, ότι το κενό είναι, στο κακό σενάριο, 500 εκατομμύρια.

Ι. Στουρνάρας: Επιμένουμε στο προσχέδιο που έχουμε στείλει.

Όπως φαίνεται η τροικα επέστρεψε στην Ελλάδα με άγριες διαθέσεις. Αυτό προκύπτει από το σημείωμα για τις αμυντικές βιομηχανίες που απέστειλαν οι δανειστές στο υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου και αποκάλυψε το “Πρώτο Θέμα”:

«Δεν έχουμε πειστεί από τα επιχειρήματα που μας παρατέθηκαν και στην πραγματικότητα θεωρούμε τα συμπεράσματα του σημειώματος ανακριβή, ιδίως όταν ιδωθούν είτε από την πλευρά των ευρωπαϊκών κανόνων είτε από την οπτική των φορολογουμένων.

Σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνουμε με έμφαση ότι το προταθέν σενάριο θα πρέπει να εκπληρώνει τα εξής προαπαιτούμενα:

- να εξυπηρετεί τα εθνικά αμυντικά συμφέροντα της Ελληνικής Δημοκρατίας

- να οδηγεί σε σημαντική αναδιάρθρωση και συρρίκνωση των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων 2» (ΕΑΣ 2)

- να οδηγεί σε βιώσιμη, κατά πάσα πιθανότητα κερδοφόρα και σίγουρα όχι ζημιογόνα «ΕΑΣ 2» στη βάση ρεαλιστικών υποθέσεων για τις μελλοντικές συνθήκες λειτουργίας

- να είναι συμβατό με τις προβλέψεις περί κρατικής χρηματοδότησης και με το άρθρο 346 της κοινοτικής νομοθεσίας

- να αποδείξει την βιωσιμότητά του μέσα σε μια περίοδο 24 μηνών, όπου η αναδιάρθωση θα έχει εφαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό και θα μπορούν να πιστοποιηθούν τα έσοδα από τις εξαγωγές.

Δεν θεωρούμε, στην βάση των πληροφοριών που λάβαμε, ότι η αναδιάθρωση που προτάθηκε για τα ΕΑΣ είναι βιώσιμη. Αναμένουμε ότι τα ΕΑΣ θα παραμείνουν ζημιογόνα όσο τα συνολικά έσοδα δεν είναι συνεπή με το μέγεθος και το κόστος λειτουργίας της εταιρείας. Είμαστε πεπεισμένοι, απ’ όσα έχουμε δει, ότι οι εξαγωγές των τελευταίων 12-18 ετών αντανακλούν την ασθενή θέση των ΕΑΣ στις διεθνείς αγορές, ακόμη κι όταν προωθούσε προϊόντα σε σχετικά χαμηλές διεθνείς τιμές. Για το λόγο αυτό υπάρχουν κίνδυνοι και κόστη για το ελληνικό κράτος στην πρότασή σας, οι οποίοι (σσ εννοεί τους κινδύνους) δεν δικαιολογούνται από τα στοιχεία των προϋπολογισμών τους.

Για το λόγο αυτό σας καλούμε να λάβετε υπ’ όψιν σας εναλλακτικά σχέδια, είτε προς την κατεύθυνση της περαιτέρω σημαντικής συρρίκνωσης κατά τρόπο ώστε να περιοριστούν οι δραστηριότητες της εταιρείας σε ό,τι είναι απολύτως αναγκαίο για να καλυφθούν οι ανάγκες της ελληνικής εθνικής άμυνας (οπότε μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 346 του Κοινοτικού Δικαίου), είτε προς την κατεύθυνση της άμεσης εκκαθάρισης. Στην περίπτωση που επιθυμείτε αναδιάρθρωση αντί εκκαθάρισης, όποια τέτοια «μικρότερης έκτασης επιχείρηση» ή απόκτηση μέσων από τον αμυντικό προϋπολογισμό θα πρέπει να ενσωματωθούν στον ορισμό της γενικής κυβέρνησης με το δημοσιονομικό έλλειμμα και τους στόχους για απασχόληση.

Επιτρέψτε μας να σας υπενθυμίσουμε την δέσμευσή σας από το Μνημόνιο Κατανόησης να υιοθετήσετε τις μη αναστρέψιμες αποφάσεις-δεσμεύσεις τις οποίες οφείλετε να έχετε υλοποιήσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013».

Keywords
Τυχαία Θέματα