Η δανειακή σύμβαση, το psi και η σπέκουλα των «σωτήρων» της Ελλάδας

Ο πόλεμος νεύρων που διεξάγεται στην Αθήνα, για το κούρεμα του χρέους, κοντεύει να φτάσει στο φινάλε του. Οι διαπραγματεύσεις όμως, μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιωτών επενδυτών, συναντούν κάποια επικίνδυνα εμπόδια. Πριν μπορέσει η Ελλάδα να εισπράξει τα €130 δισ σε βοήθεια, θα πρέπει να επιδείξει κάποια επιτυχία στις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων. Και όση καλή θέληση και να υπάρχει,

αυτό είναι δύσκολο.

Κάθε μέρα βλέπουμε τις ίδιες εικόνες. Γυναίκες και άνδρες, με τα κοστούμια τους, μπαίνουν στα γρήγορα μέσα σε ένα κτίριο, και εξαφανίζονται στο εσωτερικό του.

Πρόκειται για μια σκηνή που παίζεται καθημερινά στην Αθήνα, και αφορά στους «ηθοποιούς» του IIF και της ελληνικής κυβέρνησης, που συναντώνται για να παίξουν πόκερ αναφορικά με τους όρους του ελληνικού κουρέματος. Όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, οι ιδιωτικές τράπεζες και τα hedge funds, θα πρέπει να αποδεχτούν μια εθελοντική «χασούρα» ύψους €100 δισ.

Η συμφωνία ήταν πειστική, αλλά δύσκολα μπορεί  να υλοποιηθεί. Για αυτό και  οι Ευρωπαίοι μπήκαν σε μια παγίδα: Τόσο η ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ μετέτρεψαν το κούρεμα σε προϋπόθεση για ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, που θα την βοηθήσει να ορθοποδήσει έως το 2020. Αν όμως δεν πετύχει το κούρεμα, δεν θα υπάρξει και βοήθεια. Άρα, η χώρα θα χρεοκοπήσει.

Η πίεση στους ιδιώτες να μοιραστούν τα κόστη της κρίσης αποδείχθηκε μεγάλο λάθος. Αυτό το συνειδητοποίησε πλέον και το Βερολίνο, που είχε επιμείνει από την αρχή στο κούρεμα του χρέους.

Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν τόσο ερασιτεχνικά, που ακόμη και η γερμανική κυβέρνηση άρχισε να μιλάει για σημαντικές «παράπλευρες απώλειες».

Στις Βρυξέλλες, ένας διπλωμάτης  μας εξηγεί το τι ακριβώς σημαίνει αυτό: «Η επιμονή για κούρεμα, μας γύρισε μπούμερανγκ, επειδή όσοι επενδυτές βλέπουν μπροστά, θα αρνηθούν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, εκτός κι αν είναι γερμανικά… για πρώτη φορά αρχίσαμε να χάνουμε τον έλεγχο της ελληνικής κρίσης».

Αυτό το αδιέξοδο δεν είναι η μόνη παγίδα στην οποία έπεσαν οι διασώστες της Ελλάδας. Από την αρχή τμηματοποίησαν την βοήθεια, με αποτέλεσμα να χρειάζεται συνεχώς να κάνουν προσαρμογές, οι οποίες με τη σειρά τους εξόργιζαν κάποιους.

Εξόργιζαν τους Έλληνες πολίτες που θα έπρεπε να πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο για μικρότερα εισοδήματα.

Εξόργιζαν τους επενδυτές, που κάθονται στα αυγά τους εν μέσω ενός άσχημου καταναλωτικού κλίματος, και που δεν επενδύουν ούτε σεντ στον πρώην ελληνικό παράδεισο των διακοπών, κάτι που αποτελεί έναν βασικό λόγο γιατί πλέον δεν θέλει κανένας να αγοράσει τις κρατικές επιχειρήσεις που βγήκαν στο σφυρί.

Και τέλος, εξόργιζαν τους πολίτες της Ευρώπης, που έχουν την εντύπωση ότι από τη μια μοιράζουν δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, κι από την άλλη δεν βλέπουν κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ χαρακτηρίζει το κλίμα εκρηκτικό. Κάποιες ιστορίες που κυκλοφορούν, αφορούν σε υπαλλήλους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, οι μισθοί των οποίων μειώθηκαν κατά 40% από το 2011, με

Keywords
Τυχαία Θέματα