Αυξάνεται ο αντισημιτισμός στη Γερμανία

Σύμφωνα με έκθεση μιας επιτροπής ειδικών, που συστάθηκε με εντολή της Bundestag, στη Γερμανία έχει προκύψει τελευταία ένα έντονο αντιεβραϊκό συναίσθημα.

Όπως συμπεραίνεται, μεγάλο ρόλο παίζει το διαδίκτυο, μέσω του οποίου εξαπλώνεται η άρνηση του ολοκαυτώματος, οι ακροδεξιές και οι ακραίες ισλαμικές απόψεις, κλπ.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για μια ευρύτερη αποδοχή από την γερμανική κοινωνία, διάφορων αντισημιτικών ρητορικών, και δράσεων.

Η επιτροπή των ειδικών, που συστάθηκε το 2009, αναφέρει ότι ο αντιεβραϊσμός της Γερμανίας βασίζεται σε μια διαδεδομένη προκατάληψη,

σε βαθιά ριζωμένα κλισέ, και σε άγνοια γύρω από τον Ιουδαϊσμό.

Η Γερμανία αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, εξαιτίας του παρελθόντος της. Κάποιες όμως εβραϊκές ομάδες αποδίδουν εύσημα στην κυβέρνηση για την ανεπιφύλακτη καταδίκη της των αντιεβραϊκών εκδηλώσεων.

Πρόσφατα, μια νέα εβραϊκή εφημερίδα που ξεκίνησε στην Γερμανία, έγραψε πως «…σήμερα, η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη εβραϊκή κοινότητα είναι στην Γερμανία. Διαθέτει συγγραφείς, καλλιτέχνες, και επιχειρηματίες…».

Όμως, ο αντισημιτισμός παραμένει. Όπως ανακοίνωσε μια εβραϊκή οργάνωση: «χρειαζόμαστε νέους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε το παρελθόν. Είναι απαραίτητο, οι πολιτικοί, αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας, να τα βρουν με το εθνικοσοσιαλιστικό παρελθόν».

Τόνισαν επίσης, πως στους ποδοσφαιρικούς αγώνες κυριαρχούν τα ακροδεξιά συνθήματα.

Η έκθεση των ειδικών τοποθετεί τη Γερμανία στη μέση περίπου της κλίμακας, βάσει της οποίας υπολογίζεται ο αντισημιτισμός στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η επιτροπή θεωρεί την Πολωνία, την Ουγγαρία, και τη Πορτογαλία, ως τις χώρες με το υψηλότερο επίπεδο αντισημιτικών συναισθημάτων.

Στο Βερολίνο, ο εβραϊκός πληθυσμός σημείωσε μια αύξηση από τότε που έπεσε το τείχος. Πριν από το 1989, ο αριθμός των Εβραίων ήταν κάτω από 30.000, όμως μια μεγάλη εισροή Εβραίων, κυρίως από την πρώην ΕΣΣΔ, ανέβασε τον αριθμό τους στις 200.000.

Μιλώντας με αφορμή την επέτειο της συνεδρίασης του Wannsee το 1942, όταν αποφασίστηκε η εξόντωση των Εβραίων, ο πρόεδρος Christian Wulff δεσμεύτηκε πως η χώρα του θα κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του ολοκαυτώματος, και πως ποτέ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους Εβραίους.

S.A.-BBC

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-16678772

Keywords
Τυχαία Θέματα